• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prosim, jak na boruvkovou marmeladu?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: Střední Morava (Lipník nad Bečvou) a něco taky u Brna, má obří sad snad se vším (od třešní po švestky).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VODOMERKA: takových velkých blum mi tu zrovna padají závěje. :)
    Marmeláda je dobrá, povidla taky, ale letos jsem ještě zkusila zamrazit švestkovou omáčku - propasírované rozvařené blumy, lehce oslazené a povařené, aby trochu zahoustly. Používám to jako omáčku ke sladkým nokům a na dezerty a tak mě napadlo, si ji i zamrazit.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: kompot je dobrý. takový jako blumy...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Děláte někdo něco ze špendlíků? A má to smysl, když mám dostupné jiné ovoce? Přijde mi, že se nesmírně blbbě odpeckovávají a chuťově nejsou nic extra skvělého.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: a kam že se jezdí k tvojí tchýni? :-)
    pro příští rok?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SNELA: ted zacinaji svestky a mirabelky, spendliky uz jedou dyl. taky hrusky a jablka...
    SNELA
    SNELA --- ---
    jasně no, co se dá dělat, příští rok se musím líp přípravit..

    nicméně, kdyby měl někdo tip na nějaký jiný ovoce, který se teprve bude sklízet, budu za něj ráda :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    jj, meruňky jsou pryč, tchýně sklidila poslední (prodávaj za 22,-) první srpnové dny...
    a ono záleží na množství, ale za tuto cenu za biomeruňky (vznikaj jednoduše tak, že se s žádným postřikem nikdo neto, kolik nesou, tolik nesou .-) ) docela vyplatí i jet....
    Stejně tak prodávaj švestky, hrušky.... nebo jabka (včetně těch, co vydrží uskladněné ve sklepě měsíce), ty za 8,-
    Já z toho dělám ve velkém pečené čaje, džemy a kdeco, bez chemie...

    V každém případě vím, že u ní ve velkém kupovali lisi ze sousedního okresu, že tam nic na stromech není (zatímco tchýně prodává, rozdává, i na meruňkovici zbylo) - takže i proto ta reportáž mohla vyznět divně... ale pravdivě.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SNELA: mozna to bude vekem, ale merunkova oblast pro Cechy je typicky Litomericko ;). ale myslim, ze uz je vetsina merunek pryc (aspon teda ja uz mam pres dva tydny sklizeno)
    SNELA
    SNELA --- ---
    SQUAZZA: tak to jsem naštěstí neviděla :D no právě, minule tu někdo nabízel za 25,-/kg, ale z Moravy, což je přecijen z ruky no.. ale ty ceny jsou šilený u všeho ovoce a zeleniny (včera v bille meloun za 20,-/kg??? no děs)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SNELA: v TV vcera byla reportaz, jak bude vsechno ovoce a zelenina desne drahy, protoze se neurodilo (...........), za deset minut dalsi reportaz, jak je spousta ovoce na paleni a ze se tedy bude hodne palit.... tak ja nevim. ale merunky za 89, pardon ;]]] at jim to shnije ve skladu
    SNELA
    SNELA --- ---
    SQUZZA: když narazíš dej prosím vědět :)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    nenarazili jste v praze ted nekdy na levny merunky? chtela bych udelat marmeladu a nemuzu nic sehnat. na ty dobrisi jsem byla v nedeli a to maji zavreno :I

    ale jestli tam porad jeste maji, tak se tam asi vypravim... diky za pripadny tipy
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    ANYSA: hehe, ja delala letos svou prvni marmeladu a to s pektogekem a na kilo merunek jsem sypala 200g cukru. Jsem zvedava na vysledek! Ale mamka dela bezn z 3:1 a doslazuje uplne minimalne dle oka a marmelada ten rok urco vydrz i - dyl teda ne, bo se sni:)) tak jsem zvedava, jak to dopadne u na, ale vzhledem k tomu, ze mi z toho vysly jen 4 velke sklenice - male jsem nemela- tak se obavam, ze to nedozije ani zari, syn marmelady miluje, ji to jak presnidavku:)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Já budu mít polotekutou zřejmě jednu dávku višňové (ale celkem mi to nevadí - zužitkuju do jogurtů). Já to moc nevážím, takže to, že mám cca 3 kg ovoce, jsem fakt odhadla podle toho, jak jsem vzala kastrol do ruky. A Gelfixy jsem měla dva 2:1 a jeden 1:1 (co zbyl od výroby rybízové marmelády), tak jsem je zkombinovala a cukr jsem tam taky sypala od oka podle chuti (takže nakonec necelá dvě kila, i když pod návodů ho mělo být malinko přes 3). Chystám se jednu skleničku otevřít a otestovat, jak to dopadlo, ale prvně musím do jogurtů zlikvidovat ještě asi kilo třešní, co mám v lednici.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: ono to želiruje množstvím cukru a množstvím pektinu. Takže čím méně cukru, tím více pektinu dají do pytlíku, aby výsledek byl tuhý. ALe tuhne to dost spolehlivě, takže trochu snížit cukr bych se nebála. Můžeš přidat lžičku kys. citronové, netuším jak to funguje, ale tuhne to víc.

    Pod nějakou hranici cukru se to nezakonzervuje bez použití nějakých chemických látek navíc, tuším 200g-250g cukru na 1kg ovoce, pod to bych nešla ani při 3:1.

    Asi bych to snížila maximálně o stupeň, tedy 2:1 použít jako 3:1.

    Maximálně budeš mít tu meruňkovou polotekutou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: experimentovat můžeš, ale vyjít to nemusí. Případně to vař dýl, to by taky mělo pomoct. Výhoda těchhle přípravků je, že stačí na požadovanou hustotu vařit méně.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: já bych dodržela návod v tom smyslu, že bych dala jeden přípravek na kilo ovoce, takže poměr pektinu bych zachovala. Jen toho cukru bych dala výrazně míň. Dělám meruňkovou (a meruňkovo/levandulovou a meruňkovo/mátovou) marmeládu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: přípravky 1:1, 2:1 a 3:1 se podle mě liší množstvím přidaného pektinu - při nedodržení návodu ti nemusí správně želírovat. Jinak 3:1 se má používat na hodně sladké ovoce, 1:1 zase na hodně kyselé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam