• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SANTAL: dekuji
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Gelfix se dela ve trech moznostech, jedna je 1:1, 2:1 a 3:1 jaky jsi pouzila?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    a jeste bych vas poprosila o radu, kdyz bych teda sehnala ty merunky a vrhla se na marmeladu, kterej ten pripravek bude nejlepsi, kdyz si chci sama regulovat mnozstvi cukru? delala jsem jahodovou podle navodu s gelfixem a je desne sladka....
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LADY_MYSKA: Nejsnasdněji - vemeš to ponorným mixérem přímo v hrnci (nedokonalosti nevadí, ani to není nutný pokud ráda kousky ovoce), necháš projít varem, přidáš Gelfix, var a patřičný podíl cukru, ještě jednou svaříš a hotovo. Sterilizovat netřeba.

    Nebo bez gelfixů a pod., cca 1:1 cukr - musí být dokonalá hygiena sklenic+ víček... a ještě sterilizuješ.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prosim, jak na boruvkovou marmeladu?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: Střední Morava (Lipník nad Bečvou) a něco taky u Brna, má obří sad snad se vším (od třešní po švestky).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VODOMERKA: takových velkých blum mi tu zrovna padají závěje. :)
    Marmeláda je dobrá, povidla taky, ale letos jsem ještě zkusila zamrazit švestkovou omáčku - propasírované rozvařené blumy, lehce oslazené a povařené, aby trochu zahoustly. Používám to jako omáčku ke sladkým nokům a na dezerty a tak mě napadlo, si ji i zamrazit.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: kompot je dobrý. takový jako blumy...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Děláte někdo něco ze špendlíků? A má to smysl, když mám dostupné jiné ovoce? Přijde mi, že se nesmírně blbbě odpeckovávají a chuťově nejsou nic extra skvělého.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: a kam že se jezdí k tvojí tchýni? :-)
    pro příští rok?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SNELA: ted zacinaji svestky a mirabelky, spendliky uz jedou dyl. taky hrusky a jablka...
    SNELA
    SNELA --- ---
    jasně no, co se dá dělat, příští rok se musím líp přípravit..

    nicméně, kdyby měl někdo tip na nějaký jiný ovoce, který se teprve bude sklízet, budu za něj ráda :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    jj, meruňky jsou pryč, tchýně sklidila poslední (prodávaj za 22,-) první srpnové dny...
    a ono záleží na množství, ale za tuto cenu za biomeruňky (vznikaj jednoduše tak, že se s žádným postřikem nikdo neto, kolik nesou, tolik nesou .-) ) docela vyplatí i jet....
    Stejně tak prodávaj švestky, hrušky.... nebo jabka (včetně těch, co vydrží uskladněné ve sklepě měsíce), ty za 8,-
    Já z toho dělám ve velkém pečené čaje, džemy a kdeco, bez chemie...

    V každém případě vím, že u ní ve velkém kupovali lisi ze sousedního okresu, že tam nic na stromech není (zatímco tchýně prodává, rozdává, i na meruňkovici zbylo) - takže i proto ta reportáž mohla vyznět divně... ale pravdivě.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SNELA: mozna to bude vekem, ale merunkova oblast pro Cechy je typicky Litomericko ;). ale myslim, ze uz je vetsina merunek pryc (aspon teda ja uz mam pres dva tydny sklizeno)
    SNELA
    SNELA --- ---
    SQUAZZA: tak to jsem naštěstí neviděla :D no právě, minule tu někdo nabízel za 25,-/kg, ale z Moravy, což je přecijen z ruky no.. ale ty ceny jsou šilený u všeho ovoce a zeleniny (včera v bille meloun za 20,-/kg??? no děs)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SNELA: v TV vcera byla reportaz, jak bude vsechno ovoce a zelenina desne drahy, protoze se neurodilo (...........), za deset minut dalsi reportaz, jak je spousta ovoce na paleni a ze se tedy bude hodne palit.... tak ja nevim. ale merunky za 89, pardon ;]]] at jim to shnije ve skladu
    SNELA
    SNELA --- ---
    SQUZZA: když narazíš dej prosím vědět :)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    nenarazili jste v praze ted nekdy na levny merunky? chtela bych udelat marmeladu a nemuzu nic sehnat. na ty dobrisi jsem byla v nedeli a to maji zavreno :I

    ale jestli tam porad jeste maji, tak se tam asi vypravim... diky za pripadny tipy
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    ANYSA: hehe, ja delala letos svou prvni marmeladu a to s pektogekem a na kilo merunek jsem sypala 200g cukru. Jsem zvedava na vysledek! Ale mamka dela bezn z 3:1 a doslazuje uplne minimalne dle oka a marmelada ten rok urco vydrz i - dyl teda ne, bo se sni:)) tak jsem zvedava, jak to dopadne u na, ale vzhledem k tomu, ze mi z toho vysly jen 4 velke sklenice - male jsem nemela- tak se obavam, ze to nedozije ani zari, syn marmelady miluje, ji to jak presnidavku:)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Já budu mít polotekutou zřejmě jednu dávku višňové (ale celkem mi to nevadí - zužitkuju do jogurtů). Já to moc nevážím, takže to, že mám cca 3 kg ovoce, jsem fakt odhadla podle toho, jak jsem vzala kastrol do ruky. A Gelfixy jsem měla dva 2:1 a jeden 1:1 (co zbyl od výroby rybízové marmelády), tak jsem je zkombinovala a cukr jsem tam taky sypala od oka podle chuti (takže nakonec necelá dvě kila, i když pod návodů ho mělo být malinko přes 3). Chystám se jednu skleničku otevřít a otestovat, jak to dopadlo, ale prvně musím do jogurtů zlikvidovat ještě asi kilo třešní, co mám v lednici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam