MRNOUS: džem - základní postup
- zralé, zdravé ovoce omýt (těsně před vařením), očistit, popřípadě pokrájet nebo prolisovat na šťávu (lis nebo ručně přes cedník).
- 1-2 kg ovoce dát do kastrolu, chvíli povařit - minimálně 1-2 minuty a maximálně na konzistenci, kterou chceš.
- já dávám k ovoci lžičku soli na kilo, na konzervaci
- přidat pektinový přípravek (tady začínám zkoumat nutnost a množství dle druhů ovoce), vařit další minutu.
- přidat cukr a 5 minut vařit.
- na konci je možno přidat - alkohol (chuť a dezinfekce), citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou (na lepší tuhnutí).
- spáchat kapkovou zkoušku - tuhne-li to, je hotovo.
- do připravených sklenic nalít horký džem po okraj, otřít okraj gázou namočenou v alkoholu, zavíčkovat a postavit dnem vzhůru. Za 10 minut otočit zpět. Jak si to sedne na dno a stydne, přicucne se víčko a je zavařeno.
Sklenice a víčka užívat čerstvě vymyté a osušené, buď v myčce nebo osušit v troubě, nepatlat dovnitř prstama ani utěrkou. Plnit nejlépe do ještě teplých.
Var mírný, pořád míchat. Ať to skorobublá, ale nepění.