• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BJETUSH: mám tu várku z 2010 a je dobrá - rum je statečný konzervant :-)
    BJETUSH: pokud se svařuje, tak celá, pokud se přidává na závěr, tak mletá - ale to poznáš podle receptu, buď tam bude napsáno "svitek" nebo "1 lžička" - svitek je celá, lžička je mletá :-) rum používám normální tuzemák, bezinky jsou chuťově natolik výrazné, že by stejně přebily jakoukoli samostatnou chuť alkoholu.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    A ještě poslední lempl dotaz - když přidáváte skořici (do sirupu, likéru) je tím myšlena celá skořice nebo drcená??
    A jakej rum je nejlepší použít na ten likér? Tuzemák je v poho? ;)
    Díky, dík!!!
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    A ještě bych ráda sirup z bezinek, nemáte nějakej osvědčenej recept? Vygůglila jsem jich hodně, ale nějak nemam jasno, jak dlouho mi, kterej sirup vydrží. Jestli stačí do toho hodit tu kyselinu citronovou, která je konzervant, nebo jestli je nutno ještě něco udělat..? díky za rady.. nikdy jsem nezavařovala, ani nedělala nic pro dlouhodobější spotřebu, tak sorry, jestli to jsou hodně zlý otázky ;)
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    TRISSIE: jak rychle je potřeba ho spotřebovat?? Myslim řádově, do roka, měsíce, týdne? Nemam s timhle vůbec zkušenosti, tak nevim, jestli je potřeba ho ještě nějak konzervovat.. díky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak dělala jsem nakonec ty povidla, co jsem o nich onehdá mluvila (TRISSIE), akorát jsem je nechala na zdejší radu odležet jen přes noc, hrnec připálila (nikoli vinou recept) a výtěžkem byly dvě mrzké skleničky (což, kdybych si byla přečetla recept, jsem věděla už dopředu).
    Dneska jsem si na ty povidla vzpomněla, když jsem dělala palačinky - a asi jsem zažila chuťový orgasmus :-)
    a zjistila jsem, že mám ráda povidla. Velmi ráda povidla. Ale jenom opravdová :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRKA: ZUZKAOU tu linkovala tuhle stránku:
    Nová stránka 1
    http://konzervace.ic.cz/bez.htm

    vypadá to docela dobře, ale je to "recept z internetu". Já plánovala něco vyzkoušet, ale zapomněla jsem, že na bezinkový likér potřebuju dva litry obraných kuliček, což mě vyčerpalo natolik, že zbytek bezinek jsem nechala splesnivět. pokud budu mít sílu po cuketách, vyrazím znova do lesa na bezinky.
    KRKA
    KRKA --- ---
    A ještě jednou se zeptám.. Ma někdo recept na marmeladu z bezinek?
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: Google našel hodne receptu, ale zadnej nebude overenej no :( ale to by me taky zajímalo, dej vědet kdyz na něco prijdes :)
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    TRISSIE: neděláme, ale kdyby sis vzpomněla, ráda to vyzkouším. Máme letos cuket hrozně moc. Plánujeme ale dělat něco na způsob ljutenici, v čemž by se cuketa dala zúročit...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    neděláte někdo kompot z cukety?

    Teta mi poslala lahev nějaké "cukety s citronem", bylo to děsně dobré, ale stihla zapomenout i to, že to zavařovala ona, natož recept (asi to byl nějaký pokus v rámci zavařování něčeho jiného...).
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    totápně připálený hrnec mi zachránil tchán povařením prášku do pečiva v trošce vody. prý funguje i soda. a prý je ten prdopeč super i na vybělení záclon, když se přidá k prášku na praní:-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Připálený hrnce nechávám trochu odvařit (2cm vody a chvíli vařit ) a pak drhnu cifem. jak na mytí umyvadla cif fakt není, tak na hrnce dobrý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: vaření různých substancí nad připáleninou jsem měla v plánu, kdyby myčka nezabrala, ale když to jde pořešit bez smradu v baráku, tak proč to nepřenechat strojům :-)

    jo, a bezovej likér je děsně dobrej! :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Já jsem zatím všechny připáleniny úspěšně zlikvidovala povaření hodně nasyceného roztoku prášku na praní (v dřevních dobách, kdy jsem měla neautomatickou pračku Romo a proto jsem namáčela prádlo, jsem za účelem odvaření připálenin používala Namo)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TABBY: jojo, miluju jeho bublani v odpadu ;-), na hrnec jsem ho musela pouzit jednou... ale prave na ty "totalky" s pripalenym cukrem a kdovi cim vsim funguje a nadobi neznici (na rozdil od hadru ;-) )

    delal tu nekdo povidla v troube...? nase je takova labilni, ale prijde mi to bezpecnejsi nez na plotne...
    TABBY
    TABBY --- ---
    HABRENKA: Ou je, louh :-)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: ja vim, ze je to prasarna a hadry bych do toho nenamacela, ale na ultrapripalene veci (zapomenuty bucek v troube pres noc, to same burty na pivu...) se osvedcil na prasaka i louh... to tam, kde mycka a drhnuti a namacenu nestaci... nadobi to neznici, je to vyjimecny pripad, ale funguje...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak pokud by někdo byl takový trotl jako já a povedlo se mu připálit povidla (njn, upravovat výrobní postup je lepší, když mu člověk rozumí, nebo když aspoň rozhodnutí nečiní v okamžiku, kdy se jeho pozornosti dožaduje nadkritický počet malých dětí) - nevěřte skeptikům na internetech, kteří tvrdí, že hrnec od připálených povidel je lepší vyhodit než čistit, a nepropadejte panice - dva extra dlouhé cykly v myčce s extra dávkou prášku (a trochou odloubávání po domytí) a nerezový hrnec se zase leskne :-)

    musím říct, že jsem si docela oddychla, hrnec je zánovní a nebyl levný, to by mě ty dvě skleničky povidel vyšly pěkně draho.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MRNOUS: naposledy jsem dělala malinový sirup o víkendu, dělám z louhované šťávy podle Balaštíka a velmi malinové chuti sirupu dosahuju při 0,5kg malin na 2 litry sirupu.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    TRISSIE: kdybys potřebovala pomoct s konzumací, se hlásím :)))

    včera jsem studoval recepty na sirupy ve snaze dopátrat se, kolik gramu/kilogramu ovoce (převážně malin, rybízu, prostě drobných bobulí) je potřeba na výsledný litr šťávy, abych věděl, kolik mám kterých keříků zasadit (či zda mám plánovat dlohé výlety po okolí a místo pěstování na zahradě se věnovat sběru lesních plodů:)

    vydedukoval jsem, že zhruba z kilogramu malin/rybízu je ve finále litr sirupu - podle vaší zkušenosti z praxe, je tomu tak?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem fakt nepoučitelná! Mám tu ty švestky, ještě ani nevypeckovaný, a co udělám? Ano, seberu děti (všechny tři, což samo o sobě byla adventura) a vyrazím do lesa na bezinky :-)
    tak bude další várka likéru a vyzkouším něco z těch věcí od Zuzky, uvidíme! A to jsem si včera při ukládání malinového sirupu říkala, že musím končit, protože dochází místo ve špajzu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam