• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TABBY
    TABBY --- ---
    HABRENKA: Ou je, louh :-)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: ja vim, ze je to prasarna a hadry bych do toho nenamacela, ale na ultrapripalene veci (zapomenuty bucek v troube pres noc, to same burty na pivu...) se osvedcil na prasaka i louh... to tam, kde mycka a drhnuti a namacenu nestaci... nadobi to neznici, je to vyjimecny pripad, ale funguje...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak pokud by někdo byl takový trotl jako já a povedlo se mu připálit povidla (njn, upravovat výrobní postup je lepší, když mu člověk rozumí, nebo když aspoň rozhodnutí nečiní v okamžiku, kdy se jeho pozornosti dožaduje nadkritický počet malých dětí) - nevěřte skeptikům na internetech, kteří tvrdí, že hrnec od připálených povidel je lepší vyhodit než čistit, a nepropadejte panice - dva extra dlouhé cykly v myčce s extra dávkou prášku (a trochou odloubávání po domytí) a nerezový hrnec se zase leskne :-)

    musím říct, že jsem si docela oddychla, hrnec je zánovní a nebyl levný, to by mě ty dvě skleničky povidel vyšly pěkně draho.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MRNOUS: naposledy jsem dělala malinový sirup o víkendu, dělám z louhované šťávy podle Balaštíka a velmi malinové chuti sirupu dosahuju při 0,5kg malin na 2 litry sirupu.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    TRISSIE: kdybys potřebovala pomoct s konzumací, se hlásím :)))

    včera jsem studoval recepty na sirupy ve snaze dopátrat se, kolik gramu/kilogramu ovoce (převážně malin, rybízu, prostě drobných bobulí) je potřeba na výsledný litr šťávy, abych věděl, kolik mám kterých keříků zasadit (či zda mám plánovat dlohé výlety po okolí a místo pěstování na zahradě se věnovat sběru lesních plodů:)

    vydedukoval jsem, že zhruba z kilogramu malin/rybízu je ve finále litr sirupu - podle vaší zkušenosti z praxe, je tomu tak?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem fakt nepoučitelná! Mám tu ty švestky, ještě ani nevypeckovaný, a co udělám? Ano, seberu děti (všechny tři, což samo o sobě byla adventura) a vyrazím do lesa na bezinky :-)
    tak bude další várka likéru a vyzkouším něco z těch věcí od Zuzky, uvidíme! A to jsem si včera při ukládání malinového sirupu říkala, že musím končit, protože dochází místo ve špajzu :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    Tak jsem dělala tu marmeládu z mirabelek, nejlépe se mi to podařilo propasírovat přes síto na halušky. Sypala jsem do marmelády cukr od oka, nasypala jsem všechen co jsem měla a je pořád dost kyselá. Jako želírovací přípravek jsem si rozvařila zelená jablka- našla jsem ten recept v kuchařce, že se má přidat místo 1/3 ovoce. Dala jsem jí tam míň a šoupla jsem tam jeden pektogel 1:1 a marmoška je dost řídká.Kdybych na to byla sama asi bych víc experimentovala, ale koukala na mně tchýně a ne a ne odejít, tak jsem to už radši šoupla do skleniček, otočila a nechala vychladnout.Je výborná do jogurtu, z chlebu trochu teče. A zkoušela jsem to dávat do skleniček od přesnídávky, do těch bez závitu a ze 6 skleniček se 2 nepřisály. Lepší skóre než jsem čekala :) zbytek jsem dala do klasických šroubovacích.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZEMINO: a samozřejmě povidla milujeme MY :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    {reply ZEMINO|40072081jé, to jsem si nevšimla, já nikdy nedávám na prudko - raději na dýl...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: dělám to podobně,akorát taky bez rumu a skořice..jen se mi nezdá ta první hodina naprudko. Jinak opravdu bez míchání,jakmile promícháš-začne se to pálit.Nechávám taky přes noc odležet v hrnci.
    Ted mě to čeká o víkendu taky :) ale já se na to těším,protože povidla mi milujeme :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: od večera do rána.
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    Máte prosím někdo osvědčený recept na fíkové chutney? děkuju
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: a dávala jsi je odležet na těch 24 hodin?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: Nejchutnější byly povidla čistě z pekárny, žádný ocet, jen švestky a minimum cukru - jenomže to trvá opravdu dlouho,4-5 cyklů á 1.20h a do jednoho narveš max 1,5 kg ovoce...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: já jsem to dělala (tedy obdobný recept, bez rumu a skořice). V pohodě, žádné míchání, žádné připalování na obyč sklovarném sporáku. S tím, že po rozmixování jsem to ještě naprala do pekárny a dále redukovala v ní (ono se to pozná, že nejprve redukuješ v hrnci, tak dostaneš do pekárny trojnásobnou dávku) - minimum starostí, pohodlné.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    TRISSIE: mela jsem je v planu, nakonec vyhrala svestkova marmelada, bo netrva tak dlouho:-) (zrovna varim druhou varku.) kazdopadne z diskuze pod receptem vyplyva, ze pokud mas plyn a nemas na to litinovou desku, tak se ti to s nejvetsi pravdepodobnosti spali. ale babicka je prave zkousi v troube bez michani - akorat nepridava ani cukr, ani ocet.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Pratele, jak na zavarovani v troube?
    Chci zavarit ty papriky s rajcaty, ktere sem nekdo daval minuly rok.

    Na internetech je spousta receptu, od 220 stupnu 10 minut po 100 stupnu na 30 minut.
    Dekuji za radu a prisaham, ze si to letos uz napisu, abych s tim neprudila pristi rok znova :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    zkoušel jste někdo tyhle povidla:
    http://www.apetitonline.cz/recepty/5400-povidla-bez-michani.html ?

    případně podělíte se o svůj nejlepší (a ideálně nepříliš pracný) povidlový recept?
    byla jsem sklidit švestku a tohle teda fakt neukoláčuju :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ZUZKAOU: No upřimně ani si toho nevšimnu, když to žeru.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MANFRED: jak to chutná?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam