• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    TRISSIE: neděláme, ale kdyby sis vzpomněla, ráda to vyzkouším. Máme letos cuket hrozně moc. Plánujeme ale dělat něco na způsob ljutenici, v čemž by se cuketa dala zúročit...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    neděláte někdo kompot z cukety?

    Teta mi poslala lahev nějaké "cukety s citronem", bylo to děsně dobré, ale stihla zapomenout i to, že to zavařovala ona, natož recept (asi to byl nějaký pokus v rámci zavařování něčeho jiného...).
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    totápně připálený hrnec mi zachránil tchán povařením prášku do pečiva v trošce vody. prý funguje i soda. a prý je ten prdopeč super i na vybělení záclon, když se přidá k prášku na praní:-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Připálený hrnce nechávám trochu odvařit (2cm vody a chvíli vařit ) a pak drhnu cifem. jak na mytí umyvadla cif fakt není, tak na hrnce dobrý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: vaření různých substancí nad připáleninou jsem měla v plánu, kdyby myčka nezabrala, ale když to jde pořešit bez smradu v baráku, tak proč to nepřenechat strojům :-)

    jo, a bezovej likér je děsně dobrej! :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Já jsem zatím všechny připáleniny úspěšně zlikvidovala povaření hodně nasyceného roztoku prášku na praní (v dřevních dobách, kdy jsem měla neautomatickou pračku Romo a proto jsem namáčela prádlo, jsem za účelem odvaření připálenin používala Namo)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TABBY: jojo, miluju jeho bublani v odpadu ;-), na hrnec jsem ho musela pouzit jednou... ale prave na ty "totalky" s pripalenym cukrem a kdovi cim vsim funguje a nadobi neznici (na rozdil od hadru ;-) )

    delal tu nekdo povidla v troube...? nase je takova labilni, ale prijde mi to bezpecnejsi nez na plotne...
    TABBY
    TABBY --- ---
    HABRENKA: Ou je, louh :-)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: ja vim, ze je to prasarna a hadry bych do toho nenamacela, ale na ultrapripalene veci (zapomenuty bucek v troube pres noc, to same burty na pivu...) se osvedcil na prasaka i louh... to tam, kde mycka a drhnuti a namacenu nestaci... nadobi to neznici, je to vyjimecny pripad, ale funguje...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak pokud by někdo byl takový trotl jako já a povedlo se mu připálit povidla (njn, upravovat výrobní postup je lepší, když mu člověk rozumí, nebo když aspoň rozhodnutí nečiní v okamžiku, kdy se jeho pozornosti dožaduje nadkritický počet malých dětí) - nevěřte skeptikům na internetech, kteří tvrdí, že hrnec od připálených povidel je lepší vyhodit než čistit, a nepropadejte panice - dva extra dlouhé cykly v myčce s extra dávkou prášku (a trochou odloubávání po domytí) a nerezový hrnec se zase leskne :-)

    musím říct, že jsem si docela oddychla, hrnec je zánovní a nebyl levný, to by mě ty dvě skleničky povidel vyšly pěkně draho.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MRNOUS: naposledy jsem dělala malinový sirup o víkendu, dělám z louhované šťávy podle Balaštíka a velmi malinové chuti sirupu dosahuju při 0,5kg malin na 2 litry sirupu.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    TRISSIE: kdybys potřebovala pomoct s konzumací, se hlásím :)))

    včera jsem studoval recepty na sirupy ve snaze dopátrat se, kolik gramu/kilogramu ovoce (převážně malin, rybízu, prostě drobných bobulí) je potřeba na výsledný litr šťávy, abych věděl, kolik mám kterých keříků zasadit (či zda mám plánovat dlohé výlety po okolí a místo pěstování na zahradě se věnovat sběru lesních plodů:)

    vydedukoval jsem, že zhruba z kilogramu malin/rybízu je ve finále litr sirupu - podle vaší zkušenosti z praxe, je tomu tak?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem fakt nepoučitelná! Mám tu ty švestky, ještě ani nevypeckovaný, a co udělám? Ano, seberu děti (všechny tři, což samo o sobě byla adventura) a vyrazím do lesa na bezinky :-)
    tak bude další várka likéru a vyzkouším něco z těch věcí od Zuzky, uvidíme! A to jsem si včera při ukládání malinového sirupu říkala, že musím končit, protože dochází místo ve špajzu :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    Tak jsem dělala tu marmeládu z mirabelek, nejlépe se mi to podařilo propasírovat přes síto na halušky. Sypala jsem do marmelády cukr od oka, nasypala jsem všechen co jsem měla a je pořád dost kyselá. Jako želírovací přípravek jsem si rozvařila zelená jablka- našla jsem ten recept v kuchařce, že se má přidat místo 1/3 ovoce. Dala jsem jí tam míň a šoupla jsem tam jeden pektogel 1:1 a marmoška je dost řídká.Kdybych na to byla sama asi bych víc experimentovala, ale koukala na mně tchýně a ne a ne odejít, tak jsem to už radši šoupla do skleniček, otočila a nechala vychladnout.Je výborná do jogurtu, z chlebu trochu teče. A zkoušela jsem to dávat do skleniček od přesnídávky, do těch bez závitu a ze 6 skleniček se 2 nepřisály. Lepší skóre než jsem čekala :) zbytek jsem dala do klasických šroubovacích.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZEMINO: a samozřejmě povidla milujeme MY :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    {reply ZEMINO|40072081jé, to jsem si nevšimla, já nikdy nedávám na prudko - raději na dýl...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: dělám to podobně,akorát taky bez rumu a skořice..jen se mi nezdá ta první hodina naprudko. Jinak opravdu bez míchání,jakmile promícháš-začne se to pálit.Nechávám taky přes noc odležet v hrnci.
    Ted mě to čeká o víkendu taky :) ale já se na to těším,protože povidla mi milujeme :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TRISSIE: od večera do rána.
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    Máte prosím někdo osvědčený recept na fíkové chutney? děkuju
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: a dávala jsi je odležet na těch 24 hodin?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam