• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    KRKA
    KRKA --- ---
    WERKA: jak psala holky, delam to taky ze vseho ... vetsinou koupim od kazdeho ovoce jeden kus (jo a kupuju i mrazene kdyz neni cerstve) a vsechno nakrajim na male kousky, dam do zapekaci misky, k tomu cukr, skorici, hrebicek, citron.. pecu dokud mam pocit ze ovoce pousti stavu
    .. uplne jsem na nej dostala chut, ze si ho musim udelat! :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WERKA: nekombinovala bych všechno zaráz ale třeba švestky, jablka, bezinky a k tomu skořici, badyán a hřebíček. Popřípadě rybíz, třešně a pokud se chceš zbavit jablek, tak je k tomu přidat - moc dobrá k tomu bude vanilka. S jeřabinama jsou moc dobrý hrušky a třeba kardamom či zázvor. Do všeho se pro případné zvýšení objemu hmoty dají přidat třeba hrozinky.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    WERKA: tak mamka dela caj z toho, co ma zrovna po ruce - momentalne tu kraji jablka, svestky a hroznove vino, k tomu citron, primerene cukru, skorice, vanilka, dneska tu ma kousek zazvoru, tak prida jeste zazvor. zalezi fakt na tom, co mas zrovna za ovoce. jerab ani bezinky jsem nikdy jako plod nejedla, tak nevim. ale jestli je to sladsi, nebalabych se toho. proste fakt u nas jsou caje: co dum dal. a jeste se nam nestalo, ze by to nebylo dobry. babicky to naopa vyjidaji rovnou ze sklenicek, ani si to nezalivaji vodou - diabeticky:-DDD a teda mamka pece 2 hodiny (1h pod poklickou, 1h bez poklicky) a pak horke plni do sklenicek.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: jeřáb nejím, na bezinky jsem alergická - tam referenci nedám.
    Ale loni jsem dělala - vyšel parádní půl na půl jablečnošvestkový (+ skořice celá), pak jsem zkoušela jablečnozázvorovej (to by šlo, ale je potřeba dát mnohem víc zázvoru než jsem dala já, jinak vyšel jablečnej skořicovej - já dávám kusy skořice vylouhovat do všeho :-) Občas taky přidám celý badián, nebo hřebíček.

    dělala jsem po dávkách 2kg ovoce, 1kg cukr - u jablečného navíc vymačkaný citron, vše do trouby, přidat koření na dobu pečení (když hřebíčky, tak do takového vajíčka na čaj - ať se pak nehledaj blbě).

    U míchaného mi to vychází tak, že půlka jsou jabka - půlka něco silnější chuti.

    Pekla jsem to myslím půl hodinu na 150.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Byl by recept na pečený čaj? Googlit umím, ale když už se s tím budu patlat, tak bych raději nějaký s referencí. Budu mít k dispozici čerstvé švestky a jablka, z mrazáku bych mohla vytasit rybíz a třešně. A někde bych mohla naškubat bezinky.. A máme jedlý jeřáb - asi by do toho šel taky. Nebo ne?
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Někdo nějaký osvědčený recept na šípkovou zavařeninu? A kdy sbíráte? Před zámrzem nebo až přemrzlé?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Nemate nejaky recept na cokoliv ze spagetove dyne? Urodilo se nam ji celkem dost, zapecenou s mletym masem uz jsem delala a ted premyslim co dal - zkouseli jste ji zavarit?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: z jablečných jsme to zkoušela dle pranávodu a nic moc. Jednka vylouhuješ nejisté množství, jednak konzervuješ pektin a znova cílový produkt, možnost dvakrát zanést plísně :)


    VODOMERKA: tu jsme zkoušela spáchat já ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VODOMERKA: nejspíše ano, ale nutno naznat, že jsem ji tu přehlédla. Ještě jsem v tom měla hložinky, ale ty fakt nemají moc chuť.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZUZKAOU: ja dal letos jenom pulku jablek (slupek) a hustota ok :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZUZKAOU: zni to jako variace na tu mou svestko-bezovo-jablecnou ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: mám tu dvě experimentální skleničky špendlíků, bezinek a padavčat, spolu se skořicí, hřebíčkem a kardamonem. Moc dobré - ideální na linecké.

    Ale teda dávala jsem do toho pektco gel - těch jablek v tom nebylo moc. Imho ta surová jablečná vláknina se bude blbě rozpouštět a bude potřeba s ní trošku laborovat (namáčet a rozpouště jako želatinu?), jinak bude cuckovat.

    Jinak se dá vyrobit domácí pektin z té bílé části citrusových slupek. A teda i z těch jablečných :-)

    How to Make Your Own Pectin Powder | eHow
    http://www.ehow.com/how_6550822_make-own-pectin-powder.html
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak chystám velký pektinový pokus.
    Koupila jsem 250g jablečné vlákniny za 22 Kč ve zdravé výživě. Jablečná vláknina by měla být pektin, ten co je užévaný v přípravcích pro želírování.
    Zkusím zajít na špendlíky - ovoce zadarmo, kterého není "škoda" a samo moc netuhne. A zkusím z kila udělat marmeládu za použití pektinu, cukru a kys. citronové

    Protože balíček gelfixu (apod.) obsahuje cca 10g pektinu a stojí 25 Kč. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak jsem koukala v obchodě, že (jako obvykle) žádné konzervační přípravky už nemají.
    A to dozrávají ještě haldy ovoce, jenže to holobrádci-nákupčí z Tesca neví. (Už aby byly v mnohých profesích ceněni ženy 40+, fakt.)

    Loni jsem honem jela do makra pro balík gelfixů, letos jsem dokoupila jen kyselinu citronovou a sorbovou a co přijde později, budu zavařovat postaru bez pomůceků. To bude srandy.

    Ale čekají mě z ovocných marmelád jen kdoule (tuhnou na písknutí) a jablka (tuhnou na dvě písknutí) a možná jedny špendlíky, když se dokopu na ně zítra dojít. V zimě bych chtěla pomerančovou a grepovou (nebe, na pohled i na chuť) a to si asi už někde objednám velkoobchodní balení pektinu.

    Možná bych měla zkusit vyrobit pektin z kdoulí nebo jablek, návod mám, ale moc mu nevěřím.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: kase a tekutiny mrazim v ledovatko, mam jen jedno, ale zamrazim a kostky presypu do pytliku/krabicky, cele kousky povarim nebo necham syrove a dam do uzavriatelnych pytliku (treba ikea...), odloupu pak vzdy jen kolik potrebuju. v tvem pripade, pokud nemas ledovatko, tak bych ji proste nakrajela, dala do pytliku a hotovo... pak vyloupes, kolik do ceho potrebujes a zase zavres...?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: mám zamraženou svařenou švestkovou šťávu. Prostě ten mezikrok po švestkách před marmeládou. Přesně s tímto úmyslem :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Tekutá marmeláda se mi jednou tedy ze švestek z jedné várky povedla - byla naprosto fantastická jako toping na obyčejnou vanilkovou zmrzlinu...

    Již nikdy se to nepovedlo (škoda).... :-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    AETHER: já právě takyže nejsem expert,jen si říkám,že když se dává podobné množství octu do povidel a taky vydrží,tak jestli by to nešlo obejít.. :) je to jen moje pohodlnost
    LUCHUB
    LUCHUB --- ---
    Tak jsem udělala ze švestek povidla :)
    Prohnala jsem je na dvakrát v domácí pekárně, rozmixovala a konzistence je ideální :)
    Díky všem za rady :)
    I bez pektinu to jde :)

    Zítra budu pokračovat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCHUB: ty pektiny a pektogely jsou na tuhnutí, ne na sterilizaci.
    Budeš-li ovoce s cukrem vařit mírným varem řekněme 10 -30 minut, na konci přidáš lžičku kys. citronové, lžíci rumu, popřípadě i soli (nemá vliv na chuť a konzervuje) a pak dáš do čistých sklenic, bude z toho marmeláda běžně trvanlivá. Jen se může stát, že poteče. Švestky tuhnou samy, broskve spíš ne. Máš-li kyselá jablka, dej je napůl s broskvema, tak to taky lépe ztuhne.

    Tekuté marmelády lze využít do jogurtových a tvarohových krémů, koktejlů apod.
    Bez pektinu se obejdeš, dřív taky nebyl ;)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LUCHUB: Do švestek je k ničemu, tam stačí trochu cukru a minimum octu na perfektní povidla (dávám cca 2 lžíce octu a 1/4kg cukru na kilo). Žádný pectogel, žádná konzervační chemie, vydrží roky, bez sterilizace.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ja jsem dnes udelala svestkovou marmeladu proste jen s cukrem a trochou kyseliny citronovy.... mam ocekavat, ze mi to do tydne zplesnivy? :]]]
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCHUB: ověř si, jestli to k tobě zaváží nebo ne. Když ano, bývá to ještě týž den http://www2.itesco.cz/potraviny-on-line-overeni-psc.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam