• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Příští rok něco bez cukru zkusím, líbí se mi to moc a všechny důvody taky.
    Francouzi ty lepší marmelády zavařují ze šťávou z hroznů. Pokud máte někdo v dosahu divoké nebo svoje vinice (já jo) nehodící se na výrobu vína, šlo by udělat pokus s odpařením šťávy. Hrozny jsou tak sladké, že by to mohlo jít i snáz než jablka. Opět sůl zastaví každé kvašení - ty hrozny bych solila okamžitě už při lisování.

    Blbý je, že plody na šťávu dozrávají měsíce po zavařovaném ovoci.
    Ještě tu mám koupenou sušenou třtinovou šťávu sušenou (rapadura), dávám ji jen do letních limonád (voda, citron, trochu osladit), protože je drahá.

    Když přemýšlím o technologii výroby sladidel, od pěstování plodin po transport, vychází mi nejmenší ekostopa u řepného nerafinovaného cukru :) (Kdyby tak u nás nezlikvidovali většinu cukrovarnického průmyslu, grrrr.)
    Malé množství (do cca 250g na kilo ovoce) mi při zavařování zas tak nevadí. Přeci jen výroba cukru posunula lidstvo zas kousek dál. Jen by mohl hnědý (o krok kratší výroba) stát méně než bílý. Kupovávali jsme z místního cukrovaru na zavařování nečištěný, velkokrystalový, po 10kg pytlích, ale to už je dávno (25 let).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Jsou skvělá na frgály - snadnější než dělat povidla ze sušených hrušek .-)

    a co nerafinovaný cukr - pokud se ho používá 1/10 k ovoci? Navíc zajímavě zabarví .-) Ekologická stopa je mnohem lepší než po řepce .-) a naše...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MRNOUS: delali jsme kdysi hruskovou presnidavku pro deti, a uplne bez pridanyho cukru. jinak kamaradi doslazujou ovocnym cukrem...
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Delala jsem dnesla dve varky techto povidel [ SANTAL @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] A uplne bez cukru. A jsou naprosto dokonala. Budiz pochvaleny me nejlepsi kamaradky pekarka, Bozka a mycka! :)

    P.S. Agavovy sirup by jako sladidlo taky sel. Ovsem ekologicka stopa je znacna. Co stevie?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    jo, jen snad... takovéto eko džemy bych hlídala po otevření - držet v lednici a spotřebovat rychle (běžná povidla se klidně zapomenou na měsíc-dva a nic...)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRNOUS: Nevím jak sirup, ale marmeláda JDE udělat bez cukru. Nebo s minimem cukru - já na 1kg švestek do povidel dávám 100gr cukru.

    ale on ten rafinovaný cukr byl dlouho luxus - lidi zavařovali bez něj, zato s použitím SOLI. Nasladko, samozřejmě.

    Třeba tady: http://www.jimejinak.cz/2012/08/zavarovani-bez-cukru/ mají takovou tu variantu na v podstatě nemíchané marmošky, ale s domácí pekárnou klidně hrušková povidla z umixovaných/pomletých hrušek (nebo u toho stát a míchat jako otrok).

    čili pokud předkům stačilo ovoce + špetka soli (- rafinovaný cukr jakožto rafinované nedostatkové zboží a - chemie, která nebyla vůbec), tak s dnešníma lepšíma hygienickýma podmínkama v běžné kuchyni by to mělo stačit taky. Ten pektin jako alternaci cukru vidím ne v konzervaci, ale v tom, že máš větší šanci na ztuhnutí. Pokud o tuhnutí nejde ( když ZABITULKA chce ovocnou přesnídávku, třeba) tak není potřebné nic víc.

    Bude nutné soustředit se na tu radu - není-li to dost sladké, přidejte další špetku soli .-) a ještě povařte.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    MRNOUS: supr dotaz, budu velmi vdecna, kdyz ti nekdo odpovi s kladnou zkusenosti, bo jsem resila problem, jak vyrobit svemu kojenci ovocnou presnidavku tak, aby byla trvanliva, ale nemusela jsem ji zavarovat s cukrem, bo si myslim, ze na doslazovani ma casu dost a dost. a mrazak mam bohuzel dost maly:-/
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    dotaaaaz:) máte někdo zkušenosti s používáním jablečné šťávy/koncentrátu místo cukru při zavařování džemů/marmelád a přípravě domácích sirupů?

    abych vysvětlil proč:)
    již delší dobu se potýkám s takovým existenciálním problémem:) - jak přijmout fakt, že při výrobě domácích ovocných sirupů a marmelád je nutné tam přidat kilogramy a kilogramy cukru :) nejde mi o výsledné kalorie (cukr z ovoce má stejnou kalorickou hodnotu jako cukr z cukru:) a kdo chce sladký či ovoce, tak holt musí přimout fakt, že to nějaký kalorie má), ale o tu nutnost kupovat kvanta rafinovaného cukru na výrobu něčeho domácího a v mém pojetí teda hodně blízko přírodě (a alespoň pro mě je to dost v konfliktu, proto ten problém) a ten obrovský nepoměr mezi cukrem pocházející z ovoce a cukrem pocházející z bílého cukru ve finálním produktu (řekněmě že 100 g ovoce má v průměru 15g cukru a mnoho receptů volá po tolika gramech přidaného bíleho cukru jako je gramů ovoce, a i ty s nejmíň cukrem je to třeba 1:3, takže konečný výsledek je něco jako 1:7 až 1:2,5 gramů cukru z ovoce na cukry z cukru:)

    jelikož je ovšem jasné, že cukr je potřeba ke konzervaci (pokud nechceme používat chemické konzervanty), tak jsem si myslel, že budu muset kapitulovat a nějak se s tím bílým cukrem smířit, až dnes jsem narazil na možnost, jak to obejít - narazil jsem na firmu Koldokol, co vyrábí marmelády a sirupy bez přidávání cukru, používá místo toho jablečný koncentrát
    koldokol | info
    http://www.koldokol.cz/produkty/biolada/info/
    koldokol | info
    http://www.koldokol.cz/produkty/sirupy/info/

    z toho co jsem se zatím dočetl, tak výroba koncentrátu v domácích podmínkách je náročná až nemožná, ale koncentrát se dá koupit i v bio kvalitě (ekonomicky je to smozřejmě mnohem dražší než klasický cukr, ale za víru se musí trpět:), tak pátrám, jestli se s tím již někdo setkal a má s tím nějaké praktické zkušenosti.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Jo.
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Tak to zitra vyzkousim :) Je jedno, jestni horni nebo dolni kos, ze jo?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Jo. Sklenice kladeš tak, aby se nedotýkaly (pořádně se prohřály ze všech stran) - nechám to tam celý cyklus normálně i s nádobím včetně sušení :-)
    Pak horké vyndám (bacha, má to 80 stupňů) položím na víčko a nechám schladit.
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Hele, a umi to i kompoty? Hruskove, konkretne.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LADY_MYSKA: Program "mytí hrnců". Tedy ten s nejvyšší teplotou co máš.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SANTAL: O tomhle jsem hodne premyslela. Zatim jsem na nasi nenasla vhodny program, na ktery bych mohla zavarovat.

    mame nejakou whirlpoolku
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: Sterilizaci okurek (drží a jou pěkně křupavé, ne blátivé) za mě řeší myčka.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já se přiznám, že zavařuju systémem, kterému moje máma říká "podle voka do potoka", a to už mnoho let. Cukr do marmelád dávkuju systémem odhadu odvozeného od kilového pytlíku, do kompotů ho dávám lžící podle velikosti sklenice dle okamžité úvahy (letos do třešňového i jablkečného lžíci na sklenici 0,3l). Letos jsem zvážila ovoce při premiérové výrobě pečeného čaje, abych tam dala cukru dle receptu a nakonec jsem ho tam stejně dala míň, protože mi to podle receptu přišlo moc. Ale chápu, že někoho, kdo má strach, aby to nezkazil, tahle rada nenadchne (pamatuju si, jak mne v mých kuchařských začátcích vytáčelo, když mi máma na dotaz "kolik toho tam mám dát?" odpovídala "přiměřeně" ;-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LADY_MYSKA: vzít recept a přesně se ho držet. Interner, časopisy, knihy o zavařování nebo si vyžádat recept od někoho, u koho to ochutnáš. A žádný od oka, brát předpisy, které uvádí přesné množství. A podle výsledné chuti si udělat poznámku a případně upravit pro příští rok.
    Okurky jsou problém s tím rozvařováním viz WERKA:
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    WERKA: Jako ja vim, kazdy do zavaruje, tak mi rekne "ale jdi ti, vzdyt na tom nic neni". Nevim ceho se bojim.

    Ale je fakt, ze matka, co zavaruje dlouha leta. Tak ji sem tam ujede sul a jeden rok byla treba hodne slana cervena repa atd.
    WERKA
    WERKA --- ---
    LADY_MYSKA: Pečený čaj jsem dělala letos poprvé a přijde mi to naprosto jednoduché - nakrájet, zasypat cukrem a péct... Akorát já nejsem milovník otáčení na víčka, takže jsem naplněné skleničky ještě krátkou dobu (obsah byl horký) sterilizovala. Chuťově byl výsledek postupu "dáme to tam od oka" (dávala jsem švestky, jablka a něco málo bezinek + citron, hřebíček, skořici a decku rumu na cca kilo ovoce) dobrý, jak to bude se skladovatelností, to nevím (ale stejným způsobem sterilizujeme marmelády a je to OK)
    Pokud jde o zavařování "na kyselo", tak se přiznám, že používám Deko a svařený nálev ještě dochutím pokud jde o sladkokyselost tak, aby nám vyhovoval. Za největší problém považuji sterilizaci okurek - pokud se to přežene s teplotou/délkou, tak mi nechutnají, protože jsou blátivé. Ale okurky naše zahrada nerodí (a já zavařuju v podstatě jen přebytky zahrady) a houbičky a fazolky na kyselo přežijí ledacos ;-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ale ceho se stale hodne bojim, tak zavarovani. Asi se bojim abych nepridala hodne soli/ koreni/ octa atd.

    Tohle nevim, jestli nekdy prekonam :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam