• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Povidla se zavírala taky jenom pergamenovým papírem, takže vydrží - a v lednici klidně do Vánoc.
    jinak problém bude ve víčku (třeba jsi použila již použité, ony taky vydrží jen něco - nebo špatný kus, tyhle věci se dnes dělaj na kvantitu, ne kvalitu)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: když to z nějakého důvodu potřebuju, taky používám latexové rukavice. Radši mám těsné tenké přesně na ruku, krabici ze zdravotních potřeb. Pokud ti vadí klouzavost, mají v DM nějaké drsnější.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: ad 1) - nechala bych je v ledničce, případně navíc ješět otevřela a zalila trochou rumu. Otevřené marmelády mi v ledničce vydrží týdny (pokud se do nich leze jen čistým nožem), tak povidla musí taky.

    2) pokud pracuju s něčím, co barví (bezinky) nebo pálí (aka, šest kilo slovenských paprik do leča), používám chirurgické rukavice. Mám jich krabici z DM nebo Hornbachu nebo odkud.
    Jinak, následné mazání, čím mažeš? Já si teď o víkendu absolutně dokurvila ruce (kombinace lepidla z lepových pásů na stromy, které nešlo odstranit jinak, než velkým množstvím neředěného přípravku na podlahy, a moření cibulek tulipánů v Sulce) - měla jsem je rozpraskané a šupinaté od špiček prstů až po zápěstí. Jedno natření měsíčkovou mastí se sádlem (zbyla mi po mazání jizvy od císaře) a bylo to dobré - dost mě to překvapilo.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Mam dva dotazy:

    1. Plnila jsem horka povidla do vyvarenych sklenicek. Ctyri vicka se chytla, dve ne (a nepomohlo jim ani zavareni v mycce). Co s tim ted? Vydrzi povidla - z titulu toho, ze jsou to povidla :) - v pixlach, kde neni vzduchotesno? (Jako jasne, jdou prvni na pekac, ale stejne mne to zajima.)

    2. Po oloupani a vykrajeni 6 kg hrusek mam ruce zrale na amputaci (nebo aspon dlouhodobou dovolenou, ktera nebude zahrnovat domaci prace ;) Co s tim? Hrusek na mne ceka jeste mnoho. Pouzivate nejake rukavice na ty kejkle s ovocem, ci nejaky spec. krem? Potrebuju neco preventivniho, nasledne mazani rozpraskanych rukou je v mem pripade neucinne.

    Diky za rady a nazory.
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Aha, dik za info. Kde ho kupujes?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Užívám od fy RAVITA, spokojenost.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    zkusili jste někdo v odšťavňovacím hrnci hrušky?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Prosim o tip na nerafinovany repny cukr (kdyz jsme u te ekologicke stopy). Ten posledni, co jsem si koupila, se pri michani zachoval tak, ze se z nej oprala tmava barva a zbyly vyrazne bile krystaly (coz ve mne moc duvery nevzbudilo).
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: hroznová šťáva! rozinky!

    a díky Tabby a Santal za komentáře a podněty k zamyšlení se ..

    no tak jsem teda na ty naše (a hlavně vaše) experimenty zvědav. to by bylo, aby nebylo :)

    jinak teda plánuju si ze svetbedynek.cz kromě bedýnky (mojí první) objednat i tu marmeladu s jablečným koncentrátem a ten jablečný sirup, na zkoušku, ať vím, do čeho jdu :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Prosim o osvedceny recept na hruskovou presnidavku. Jablka letos nemame, tak aspon z tech hrusek ze bych neco vyrobila...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Rozhodně neuškodí! :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZABITULKA: postup výroby ovocných přesnídávek jsem tu kdysi dávala - buď se přidá cukr a chemie (tuším sorban?), pak se jen plní zahorka do čistých sklenic jako marmeláda, nebo se dělají bez přídavků a sterilují (při plnění zahorka a okamžité následné sterilaci cca 20 minut na teplotě 85C). Výdrž je relativně dlouhá, ale kojenci bych je dávala jen ten první rok (batoleti klidně dýl - momentálně batole žere ty starší a pro mimina schovávám letošní).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: u něčeho by to šlo. Některé ovoce jde zase povidlovat.

    Mám tady v knize prarecept na domácí výrobu pektinu z nezralých jablek. Mám ho vyfotit?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: v tom odkazu níže je alternativa přimixovat do hmoty na marmeládu sušené rozinky. Pokud je doma sušička bylo by to pro někoho možná pohodlnější řešení... (samozřejmě to jistě ovlivní chuť)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Příští rok něco bez cukru zkusím, líbí se mi to moc a všechny důvody taky.
    Francouzi ty lepší marmelády zavařují ze šťávou z hroznů. Pokud máte někdo v dosahu divoké nebo svoje vinice (já jo) nehodící se na výrobu vína, šlo by udělat pokus s odpařením šťávy. Hrozny jsou tak sladké, že by to mohlo jít i snáz než jablka. Opět sůl zastaví každé kvašení - ty hrozny bych solila okamžitě už při lisování.

    Blbý je, že plody na šťávu dozrávají měsíce po zavařovaném ovoci.
    Ještě tu mám koupenou sušenou třtinovou šťávu sušenou (rapadura), dávám ji jen do letních limonád (voda, citron, trochu osladit), protože je drahá.

    Když přemýšlím o technologii výroby sladidel, od pěstování plodin po transport, vychází mi nejmenší ekostopa u řepného nerafinovaného cukru :) (Kdyby tak u nás nezlikvidovali většinu cukrovarnického průmyslu, grrrr.)
    Malé množství (do cca 250g na kilo ovoce) mi při zavařování zas tak nevadí. Přeci jen výroba cukru posunula lidstvo zas kousek dál. Jen by mohl hnědý (o krok kratší výroba) stát méně než bílý. Kupovávali jsme z místního cukrovaru na zavařování nečištěný, velkokrystalový, po 10kg pytlích, ale to už je dávno (25 let).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Jsou skvělá na frgály - snadnější než dělat povidla ze sušených hrušek .-)

    a co nerafinovaný cukr - pokud se ho používá 1/10 k ovoci? Navíc zajímavě zabarví .-) Ekologická stopa je mnohem lepší než po řepce .-) a naše...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MRNOUS: delali jsme kdysi hruskovou presnidavku pro deti, a uplne bez pridanyho cukru. jinak kamaradi doslazujou ovocnym cukrem...
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Delala jsem dnesla dve varky techto povidel [ SANTAL @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] A uplne bez cukru. A jsou naprosto dokonala. Budiz pochvaleny me nejlepsi kamaradky pekarka, Bozka a mycka! :)

    P.S. Agavovy sirup by jako sladidlo taky sel. Ovsem ekologicka stopa je znacna. Co stevie?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    jo, jen snad... takovéto eko džemy bych hlídala po otevření - držet v lednici a spotřebovat rychle (běžná povidla se klidně zapomenou na měsíc-dva a nic...)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRNOUS: Nevím jak sirup, ale marmeláda JDE udělat bez cukru. Nebo s minimem cukru - já na 1kg švestek do povidel dávám 100gr cukru.

    ale on ten rafinovaný cukr byl dlouho luxus - lidi zavařovali bez něj, zato s použitím SOLI. Nasladko, samozřejmě.

    Třeba tady: http://www.jimejinak.cz/2012/08/zavarovani-bez-cukru/ mají takovou tu variantu na v podstatě nemíchané marmošky, ale s domácí pekárnou klidně hrušková povidla z umixovaných/pomletých hrušek (nebo u toho stát a míchat jako otrok).

    čili pokud předkům stačilo ovoce + špetka soli (- rafinovaný cukr jakožto rafinované nedostatkové zboží a - chemie, která nebyla vůbec), tak s dnešníma lepšíma hygienickýma podmínkama v běžné kuchyni by to mělo stačit taky. Ten pektin jako alternaci cukru vidím ne v konzervaci, ale v tom, že máš větší šanci na ztuhnutí. Pokud o tuhnutí nejde ( když ZABITULKA chce ovocnou přesnídávku, třeba) tak není potřebné nic víc.

    Bude nutné soustředit se na tu radu - není-li to dost sladké, přidejte další špetku soli .-) a ještě povařte.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    MRNOUS: supr dotaz, budu velmi vdecna, kdyz ti nekdo odpovi s kladnou zkusenosti, bo jsem resila problem, jak vyrobit svemu kojenci ovocnou presnidavku tak, aby byla trvanliva, ale nemusela jsem ji zavarovat s cukrem, bo si myslim, ze na doslazovani ma casu dost a dost. a mrazak mam bohuzel dost maly:-/
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    dotaaaaz:) máte někdo zkušenosti s používáním jablečné šťávy/koncentrátu místo cukru při zavařování džemů/marmelád a přípravě domácích sirupů?

    abych vysvětlil proč:)
    již delší dobu se potýkám s takovým existenciálním problémem:) - jak přijmout fakt, že při výrobě domácích ovocných sirupů a marmelád je nutné tam přidat kilogramy a kilogramy cukru :) nejde mi o výsledné kalorie (cukr z ovoce má stejnou kalorickou hodnotu jako cukr z cukru:) a kdo chce sladký či ovoce, tak holt musí přimout fakt, že to nějaký kalorie má), ale o tu nutnost kupovat kvanta rafinovaného cukru na výrobu něčeho domácího a v mém pojetí teda hodně blízko přírodě (a alespoň pro mě je to dost v konfliktu, proto ten problém) a ten obrovský nepoměr mezi cukrem pocházející z ovoce a cukrem pocházející z bílého cukru ve finálním produktu (řekněmě že 100 g ovoce má v průměru 15g cukru a mnoho receptů volá po tolika gramech přidaného bíleho cukru jako je gramů ovoce, a i ty s nejmíň cukrem je to třeba 1:3, takže konečný výsledek je něco jako 1:7 až 1:2,5 gramů cukru z ovoce na cukry z cukru:)

    jelikož je ovšem jasné, že cukr je potřeba ke konzervaci (pokud nechceme používat chemické konzervanty), tak jsem si myslel, že budu muset kapitulovat a nějak se s tím bílým cukrem smířit, až dnes jsem narazil na možnost, jak to obejít - narazil jsem na firmu Koldokol, co vyrábí marmelády a sirupy bez přidávání cukru, používá místo toho jablečný koncentrát
    koldokol | info
    http://www.koldokol.cz/produkty/biolada/info/
    koldokol | info
    http://www.koldokol.cz/produkty/sirupy/info/

    z toho co jsem se zatím dočetl, tak výroba koncentrátu v domácích podmínkách je náročná až nemožná, ale koncentrát se dá koupit i v bio kvalitě (ekonomicky je to smozřejmě mnohem dražší než klasický cukr, ale za víru se musí trpět:), tak pátrám, jestli se s tím již někdo setkal a má s tím nějaké praktické zkušenosti.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Jo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam