• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Povidla se zavírala taky jenom pergamenovým papírem, takže vydrží - a v lednici klidně do Vánoc.
    jinak problém bude ve víčku (třeba jsi použila již použité, ony taky vydrží jen něco - nebo špatný kus, tyhle věci se dnes dělaj na kvantitu, ne kvalitu)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Já v řetězci MILK AGRO :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Pisu si, dik.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: když s tím můžou chirurgové operovat, tak proč bys ty nemohla pracovat s ovocem? :-)
    jinak sádlo dobrý, ale v kombinaci s měsíčkem je ještě lepší. Já mám tuto: http://www.lekarna.cz/aromatica-mesickova-mast-50ml/ - krabička je sice maličká, ale vydrží hodně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: když to z nějakého důvodu potřebuju, taky používám latexové rukavice. Radši mám těsné tenké přesně na ruku, krabici ze zdravotních potřeb. Pokud ti vadí klouzavost, mají v DM nějaké drsnější.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: A s tema rukavicema se da, jo? (Da, neda, bude se muset dat ;) Sadlo si pisu, to doma mam, vyzkousim. (Co se mych rukou tyka, tak ty si mazu poslednich pet let antibiotickou masti s kortikoidy, co se smi max. 14 dni ;) Takze prostor pro to, aby ruce byly po vetsi praci s ovocem na odpis, tu je ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: ad 1) - nechala bych je v ledničce, případně navíc ješět otevřela a zalila trochou rumu. Otevřené marmelády mi v ledničce vydrží týdny (pokud se do nich leze jen čistým nožem), tak povidla musí taky.

    2) pokud pracuju s něčím, co barví (bezinky) nebo pálí (aka, šest kilo slovenských paprik do leča), používám chirurgické rukavice. Mám jich krabici z DM nebo Hornbachu nebo odkud.
    Jinak, následné mazání, čím mažeš? Já si teď o víkendu absolutně dokurvila ruce (kombinace lepidla z lepových pásů na stromy, které nešlo odstranit jinak, než velkým množstvím neředěného přípravku na podlahy, a moření cibulek tulipánů v Sulce) - měla jsem je rozpraskané a šupinaté od špiček prstů až po zápěstí. Jedno natření měsíčkovou mastí se sádlem (zbyla mi po mazání jizvy od císaře) a bylo to dobré - dost mě to překvapilo.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Mam dva dotazy:

    1. Plnila jsem horka povidla do vyvarenych sklenicek. Ctyri vicka se chytla, dve ne (a nepomohlo jim ani zavareni v mycce). Co s tim ted? Vydrzi povidla - z titulu toho, ze jsou to povidla :) - v pixlach, kde neni vzduchotesno? (Jako jasne, jdou prvni na pekac, ale stejne mne to zajima.)

    2. Po oloupani a vykrajeni 6 kg hrusek mam ruce zrale na amputaci (nebo aspon dlouhodobou dovolenou, ktera nebude zahrnovat domaci prace ;) Co s tim? Hrusek na mne ceka jeste mnoho. Pouzivate nejake rukavice na ty kejkle s ovocem, ci nejaky spec. krem? Potrebuju neco preventivniho, nasledne mazani rozpraskanych rukou je v mem pripade neucinne.

    Diky za rady a nazory.
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Aha, dik za info. Kde ho kupujes?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Užívám od fy RAVITA, spokojenost.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    zkusili jste někdo v odšťavňovacím hrnci hrušky?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Prosim o tip na nerafinovany repny cukr (kdyz jsme u te ekologicke stopy). Ten posledni, co jsem si koupila, se pri michani zachoval tak, ze se z nej oprala tmava barva a zbyly vyrazne bile krystaly (coz ve mne moc duvery nevzbudilo).
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: hroznová šťáva! rozinky!

    a díky Tabby a Santal za komentáře a podněty k zamyšlení se ..

    no tak jsem teda na ty naše (a hlavně vaše) experimenty zvědav. to by bylo, aby nebylo :)

    jinak teda plánuju si ze svetbedynek.cz kromě bedýnky (mojí první) objednat i tu marmeladu s jablečným koncentrátem a ten jablečný sirup, na zkoušku, ať vím, do čeho jdu :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Prosim o osvedceny recept na hruskovou presnidavku. Jablka letos nemame, tak aspon z tech hrusek ze bych neco vyrobila...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Rozhodně neuškodí! :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZABITULKA: postup výroby ovocných přesnídávek jsem tu kdysi dávala - buď se přidá cukr a chemie (tuším sorban?), pak se jen plní zahorka do čistých sklenic jako marmeláda, nebo se dělají bez přídavků a sterilují (při plnění zahorka a okamžité následné sterilaci cca 20 minut na teplotě 85C). Výdrž je relativně dlouhá, ale kojenci bych je dávala jen ten první rok (batoleti klidně dýl - momentálně batole žere ty starší a pro mimina schovávám letošní).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANTAL: u něčeho by to šlo. Některé ovoce jde zase povidlovat.

    Mám tady v knize prarecept na domácí výrobu pektinu z nezralých jablek. Mám ho vyfotit?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: v tom odkazu níže je alternativa přimixovat do hmoty na marmeládu sušené rozinky. Pokud je doma sušička bylo by to pro někoho možná pohodlnější řešení... (samozřejmě to jistě ovlivní chuť)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Příští rok něco bez cukru zkusím, líbí se mi to moc a všechny důvody taky.
    Francouzi ty lepší marmelády zavařují ze šťávou z hroznů. Pokud máte někdo v dosahu divoké nebo svoje vinice (já jo) nehodící se na výrobu vína, šlo by udělat pokus s odpařením šťávy. Hrozny jsou tak sladké, že by to mohlo jít i snáz než jablka. Opět sůl zastaví každé kvašení - ty hrozny bych solila okamžitě už při lisování.

    Blbý je, že plody na šťávu dozrávají měsíce po zavařovaném ovoci.
    Ještě tu mám koupenou sušenou třtinovou šťávu sušenou (rapadura), dávám ji jen do letních limonád (voda, citron, trochu osladit), protože je drahá.

    Když přemýšlím o technologii výroby sladidel, od pěstování plodin po transport, vychází mi nejmenší ekostopa u řepného nerafinovaného cukru :) (Kdyby tak u nás nezlikvidovali většinu cukrovarnického průmyslu, grrrr.)
    Malé množství (do cca 250g na kilo ovoce) mi při zavařování zas tak nevadí. Přeci jen výroba cukru posunula lidstvo zas kousek dál. Jen by mohl hnědý (o krok kratší výroba) stát méně než bílý. Kupovávali jsme z místního cukrovaru na zavařování nečištěný, velkokrystalový, po 10kg pytlích, ale to už je dávno (25 let).
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Jsou skvělá na frgály - snadnější než dělat povidla ze sušených hrušek .-)

    a co nerafinovaný cukr - pokud se ho používá 1/10 k ovoci? Navíc zajímavě zabarví .-) Ekologická stopa je mnohem lepší než po řepce .-) a naše...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam