MRNOUS: Nevím jak sirup, ale marmeláda JDE udělat bez cukru. Nebo s minimem cukru - já na 1kg švestek do povidel dávám 100gr cukru.
ale on ten rafinovaný cukr byl dlouho luxus - lidi zavařovali bez něj, zato s použitím SOLI. Nasladko, samozřejmě.
Třeba tady:
http://www.jimejinak.cz/2012/08/zavarovani-bez-cukru/ mají takovou tu variantu na v podstatě nemíchané marmošky, ale s domácí pekárnou klidně hrušková povidla z umixovaných/pomletých hrušek (nebo u toho stát a míchat jako otrok).
čili pokud předkům stačilo ovoce + špetka soli (- rafinovaný cukr jakožto rafinované nedostatkové zboží a - chemie, která nebyla vůbec), tak s dnešníma lepšíma hygienickýma podmínkama v běžné kuchyni by to mělo stačit taky. Ten pektin jako alternaci cukru vidím ne v konzervaci, ale v tom, že máš větší šanci na ztuhnutí. Pokud o tuhnutí nejde ( když
ZABITULKA chce ovocnou přesnídávku, třeba) tak není potřebné nic víc.
Bude nutné soustředit se na tu radu - není-li to dost sladké, přidejte další špetku soli .-) a ještě povařte.