• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: No dobre, ale 3x marmelada jsou 4 hodiny v pekarne, pricemz to vidim na cca 3 ciste hodiny varu a michani. A to neni zrovna malo. (Nebo jo?)
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Vicka jsou spatna, o tom nepochybuju. Jsou od Alnatura presnidavky a uz jsem do nich loni zavarovala svoje presnidavky. Povidla jsem polila rumem a dala do lednice. Myslim, ze do vanoc nevydrzi (paac je snime ;)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SANTAL: jenže ta povidla se vařila třeba den dva, to nebylo 3x projedu program marmeláda
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SANTAL: nebo v zavření, zvlášť u těch nacvakávacích... když jsem zavírala jen jednou, tak mi taky vždycky pár lahví (s novými víčky) netěsnilo. Pak jsem si zvykla vzít to dvakrát (se sundáním hlavy mezitím) a od té doby dobrý.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Povidla se zavírala taky jenom pergamenovým papírem, takže vydrží - a v lednici klidně do Vánoc.
    jinak problém bude ve víčku (třeba jsi použila již použité, ony taky vydrží jen něco - nebo špatný kus, tyhle věci se dnes dělaj na kvantitu, ne kvalitu)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Já v řetězci MILK AGRO :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Pisu si, dik.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: když s tím můžou chirurgové operovat, tak proč bys ty nemohla pracovat s ovocem? :-)
    jinak sádlo dobrý, ale v kombinaci s měsíčkem je ještě lepší. Já mám tuto: http://www.lekarna.cz/aromatica-mesickova-mast-50ml/ - krabička je sice maličká, ale vydrží hodně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: když to z nějakého důvodu potřebuju, taky používám latexové rukavice. Radši mám těsné tenké přesně na ruku, krabici ze zdravotních potřeb. Pokud ti vadí klouzavost, mají v DM nějaké drsnější.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: A s tema rukavicema se da, jo? (Da, neda, bude se muset dat ;) Sadlo si pisu, to doma mam, vyzkousim. (Co se mych rukou tyka, tak ty si mazu poslednich pet let antibiotickou masti s kortikoidy, co se smi max. 14 dni ;) Takze prostor pro to, aby ruce byly po vetsi praci s ovocem na odpis, tu je ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: ad 1) - nechala bych je v ledničce, případně navíc ješět otevřela a zalila trochou rumu. Otevřené marmelády mi v ledničce vydrží týdny (pokud se do nich leze jen čistým nožem), tak povidla musí taky.

    2) pokud pracuju s něčím, co barví (bezinky) nebo pálí (aka, šest kilo slovenských paprik do leča), používám chirurgické rukavice. Mám jich krabici z DM nebo Hornbachu nebo odkud.
    Jinak, následné mazání, čím mažeš? Já si teď o víkendu absolutně dokurvila ruce (kombinace lepidla z lepových pásů na stromy, které nešlo odstranit jinak, než velkým množstvím neředěného přípravku na podlahy, a moření cibulek tulipánů v Sulce) - měla jsem je rozpraskané a šupinaté od špiček prstů až po zápěstí. Jedno natření měsíčkovou mastí se sádlem (zbyla mi po mazání jizvy od císaře) a bylo to dobré - dost mě to překvapilo.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Mam dva dotazy:

    1. Plnila jsem horka povidla do vyvarenych sklenicek. Ctyri vicka se chytla, dve ne (a nepomohlo jim ani zavareni v mycce). Co s tim ted? Vydrzi povidla - z titulu toho, ze jsou to povidla :) - v pixlach, kde neni vzduchotesno? (Jako jasne, jdou prvni na pekac, ale stejne mne to zajima.)

    2. Po oloupani a vykrajeni 6 kg hrusek mam ruce zrale na amputaci (nebo aspon dlouhodobou dovolenou, ktera nebude zahrnovat domaci prace ;) Co s tim? Hrusek na mne ceka jeste mnoho. Pouzivate nejake rukavice na ty kejkle s ovocem, ci nejaky spec. krem? Potrebuju neco preventivniho, nasledne mazani rozpraskanych rukou je v mem pripade neucinne.

    Diky za rady a nazory.
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANTAL: Aha, dik za info. Kde ho kupujes?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Užívám od fy RAVITA, spokojenost.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    zkusili jste někdo v odšťavňovacím hrnci hrušky?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Prosim o tip na nerafinovany repny cukr (kdyz jsme u te ekologicke stopy). Ten posledni, co jsem si koupila, se pri michani zachoval tak, ze se z nej oprala tmava barva a zbyly vyrazne bile krystaly (coz ve mne moc duvery nevzbudilo).
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: hroznová šťáva! rozinky!

    a díky Tabby a Santal za komentáře a podněty k zamyšlení se ..

    no tak jsem teda na ty naše (a hlavně vaše) experimenty zvědav. to by bylo, aby nebylo :)

    jinak teda plánuju si ze svetbedynek.cz kromě bedýnky (mojí první) objednat i tu marmeladu s jablečným koncentrátem a ten jablečný sirup, na zkoušku, ať vím, do čeho jdu :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Prosim o osvedceny recept na hruskovou presnidavku. Jablka letos nemame, tak aspon z tech hrusek ze bych neco vyrobila...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAR_TINA: Rozhodně neuškodí! :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZABITULKA: postup výroby ovocných přesnídávek jsem tu kdysi dávala - buď se přidá cukr a chemie (tuším sorban?), pak se jen plní zahorka do čistých sklenic jako marmeláda, nebo se dělají bez přídavků a sterilují (při plnění zahorka a okamžité následné sterilaci cca 20 minut na teplotě 85C). Výdrž je relativně dlouhá, ale kojenci bych je dávala jen ten první rok (batoleti klidně dýl - momentálně batole žere ty starší a pro mimina schovávám letošní).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam