• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: a z diskuze (pozor, ještě horší - okyselování a vnitřní ohně) se zdá, že i lidé, kteří se až fanaticky snaží nejíst cukr a sladké, ty marmelády vnímají jako kyselé, slané nebo málo sladké.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tady je článek jak dělat marmeládu bez cukru http://www.jimejinak.cz/2012/08/zavarovani-bez-cukru/
    Ale musím varovat: je to z webu, který se zabývá tmářstvím a šíří se tam všechny možné pateorie. Vstup na vlastní nebezpečí.

    K samotné marmeládě : ovoce se vaří do zhoustnutí, mixuje a vaří, tedy velmi dlouho. Ztratí barvu, možná z části chuť a ovocné cukry včetně těch delších řetězců se rozvaří na kratičké, tj. jen fruktozu a glukozu. Vitamíny tam nezbydou a může se změnit i chuť.
    Tahle technologie (jsou to vlastně povidla) se hodí na sladké, nevodnaté, vysoce pektinové ovoce - slívy, švestky, hrušky, jablka, kdoule, možná mirabelky... Tam to fungovat bude.
    Na vodnaté ovoce (jahody, rybíz, třešně, višně, meruňky, ringle) se mi to nejeví jako vhodný postup. I přes čistotu sklenic a sterilizaci (nutná), bude loterie, jestli se to zkazí nebo ne. Dala bych tam aspoň lžičku dvě kyseliny citronové na kilo ovoce.

    Broskve bych bez konzervačních činidel nezavařovala, ani kompot ani marmeládu - riziko botulotoxinu. A broskvová marmeláda mi teda vždycky vyšla nedobrá :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Víceméně stejně jsem se rozhodla před rokem ;) s dovětkem "a počkám na akci v Lidlu, až budou mít smalťák za cenu plasťáku" :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tak o hrnci jsem se rozhodla takto : celý rok si budu všímat, jestli ho potřebuju a toužím po něm. A za rok se podle toho zařídím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: sousvide enfant terrible!

    A pivo v tom půjde dobře vařit. A spousta vodního kefíru.

    Ne - nemám ho kam dát, prostě nemám.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Jedno 12 kg batole bych tu měla. Můžu zkusit, jestli se tam vleze, a dodám fotodokumentaci ;)

    Jinak obecně se vyrábí plastové, smaltové (to je ten Lidl) a nerezové. Smaltové a nerezové mívají zakrytou topnou spirálu, takže v nich dá i připravovat jídlo, sterilovat mošt a tak. Nerezové jsem viděla i v 9 litrové verzi - http://www.bielmeier.cz/Automat-na-vareni-NOVINKA/Bielmeier-Automat-na-vareni-BHG-980023.html což je sice fajn malý, ale ztrácí se ta výhoda až 14 okurkových sklenic najednou ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: batole do cca 12kg by do toho šlo narvat a pomalu vařit taky...

    ZUZKAOU: ale šlo by do toho narvat maso, nastavit teplotu na 95 st. a pak jen vypustit vývar.

    Měla bych ho v dílně, asi na skříni na marmelády. Jen nevím, není-li tam na něj moc vlhko. Leda v té krabici obsypat těma pytlíkama proti vlhkosti.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZUZKAOU: Hmm... sehnat krávu a šly by v tom určitě i jogurty! IMHO by vše jmenované mělo jít, jen termostat hlídá teplotu vody, nikoliv vzduchu nad vodou...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Já z toho mám totiž zatím taky smíšené pocity :) Na jednu stranu je to "Hurá, ušetří mi to tu největší zavařovací prudu!!!" a na stranu druhou "To snad není možný, jak obrovská kráva to je, vždyť to použiju dvakrát do roka... a to je fajn, že se v tom dá udržovat teplá tekutina, ale jak často potřebuju 10+ litrů čaje?!"

    Kdybych dělala jen marmelády, kašlu na to. Ale nám tchán každoročně vozí obrovský kvanta jablek, který potřebujou rychle zpracovat. Každoročně to už odmítáme.. a mám já to vyhazovat a kupovat přesnídávky?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: 30 -100 stupnů volne nastavitelné? Takže v tom může kynout těsto, dělat se koji rejže a nebo to jde nastavit na 65 na sousvide?

    Kruci - nemám ho kam dát...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: to zní jako dobrý PROTIargument :)

    Letos zatím ne, priorita je něco, co bude pasírovat. Dělám převážně marmelády, ty se nezavařují, kompoty spíš méně.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Až budeš potřebovat uvařit 27 litrů kakaa, nebo ohřát 5 kilo párků najednou, jako když ho najdeš! :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: rozměry a cenu máš tady: http://www.lidl.cz/...ID-7350988F-90DBF475/www_lidl_cz/hs.xsl/nabidka.htm?action=showDetail&id=11553

    a o hrnec snad zas až takový zájem nebude - do soboty tam asi nevydrží, ale v 7:10 tam o ně rvačka ještě nebude (jako bývá o dětské sněhule :-)
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: začni šetřit :) a nařiď si budíka na brzo ráno příští čtvrtek :)
    Zavařovací hrnec - Čtvrtek, 12.06. - LIDL - správná volba. Kvalita je u nás na 1. místě
    http://www.lidl.cz/...ID-8A5EB413-5962BB64/www_lidl_cz/hs.xsl/nabidka.htm?action=showDetail&id=11553
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ještě neznám rozměry a cenu. A taky bych musela v den D stát v 8 ráno u Lidlu jako nadržený důchodce :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: už ho potřebuješ? :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: takže je to takový chytrý časovatelný brutar s termostatem? Geniální.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: no, bude to mít tepelnou setrvačnost... takže při troše experimentování s nastaveným časem by to možná i šlo... ale nevím, jak by se v takovém případě chovaly šroubovací víčka, kdybys měla dvě řady na sobě (u nasazovacích problém nevidím). Ale taky jsem k tomu neběžela okamžitě po pípnutí...

    jo a další výhoda, co mě napadla - má to dole vypouštěcí ventil, takže člověk přesune hrnec ke dřezu a jen otevře ventil a nemusí manipulovat s vroucí vodou (my šikovní oceníme).
    Plus se dá hrnec používat na servírování horkých nápojů jako čaj nebo svařák - ale vzhledem k velikosti spíš na akcích (mívají je stánkaři) nebo větších party, ne v běžném provozu domácnosti.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: A vejde se tam spousta sklenic naskládaných na sebe. Jasně, to se vejde i do obr hrnce - pro který ale zatím nemám jiného využití, než zavařování, takže můžu rovnou koupit elektrický obr hrnec. V mém stávajícím největším hrnci v ideálním případě vařím to pyré, takže zavařování znamená uvařit pyré, naskleničkovat, umýt hrnec, napustit vodou, dát vařit... o jeden otravný krok navíc. Krom toho se mi tam vleze jenom asi 8 skleniček...


    TRISSIE: Jenom technický dotaz - na konci je asi potřeba skleničky vyndat, co? Varianta: "a jdu si lehnout do postele" by nejspíš neprošla...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: dáš dovnitř lahve, zaliješ vodou, nastavíš teplotu a čas a můžeš se jít naložit do vany či číst knížku - hrnec se zahřeje na požadovanou teplotu a pak začne odpočet, na konci se sám vypne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam