• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: ok, kdyby byl, koupím ho a dám vědět
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Dik moc.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: můžu se ti dneska podívat v Bílé labuti, ale obávám se, že tenhle týden už stejně nikde nebudou
    TABBY
    TABBY --- ---
    Byl by nekdo prazsky ochotny koupit mi v Lidlu ten zavarovaci hrnec? Tady se po nich zaprasilo (minuly tyden jsem nebyla mobilni), od pondelka objizdim okolni Lidly - a nic.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Bezová šťáva je chuťově vynikající. Imho se nechytly pouze 2 skleničky od oliv, ale jinak to vypadá OK. Budu sledovat spíž, jestli se tam něděje nějaká nepravost s kvasením nebo plísní. Všem děkuji za podporu a dobré rady :)

    BTW fascinuje mě,když se dá běz jenom vylouhovat do vody tak chutná po grepech (cca 3 květenství vylouhovat). Když se nechá louhovat ve větším množství přes noc a dodá se citron a cukr, tak chutná jako bezovka :))
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Paráda, děkuji! Hned mám z produkce lepší pocit, když jí nemusíme do konce léta spotřebovat. ;)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SHADOWALKER: horký rozliv, v cajku, normální metoda
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    A doplňkový dotaz: platí totéž i pro šťávy udělané stejnou metodou?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ANNNA:
    MAR_TINA: děkuju za odpovědi, jdu na to :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: 10 let
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Skvělá zpráva. Díky!
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SHADOWALKER: _Několik let, v poho - marmelády dělám tak, abych měla alespoň na 2 roky (obvykle tak rodí naše stromy, ob rok).
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    SHADOWALKER: k lama dotazu,mamka je dela stejne a jime jeste predlonske.
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    MAR_TINA: domaci potreby na Letny,roh Milady Horakove a Kmenicke ulice, tusim,ze stal do dvacky, kupovala jsem ho pred Vanoci a jestli se nepletu,mozna meli i dve velikosti. (ne snad ze by to melo zajimat Tebe, kdyz uz ho mas,ale kdyby to treba zajimalo nekoho dalsiho,tak davam alternativu:-))
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MAR_TINA: Taky ho mám. Akorát bych potřebovala ještě jeden s menším průměrem na mini skleničky.

    A lama dotaz. Marmelády nesterilizuju, skleničky ano. Dělám jen to "horkou marmeladu dovnitř a otočit". Jak dlouho tyhle vydrží? Zatím jsme je vždy snedli tak do 2 měsíců, ale chtěla bych udělat darkovou várku na vánoce.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: O ten se odjakzavařuju přetahuju s matkou :-). Je fakt k nezaplacení...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A letos se můj zavařovací život radikálně zlepšil koupí širokého plastového trychtýře. měli to v tescu v oddělení zavařování - sezónní zboží vedle papírnického. Stál dost, asi 80-90 Kč za kus plastu a stál za to :)
    Už žádné čištění okrajů a umývání pocintaných sklenic.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLANITCHKA: postup mi přijde ok, pěkně precizně popsaný. Víčka celý život přiměřeně utahuju nevelkou silou a funguje mi to.

    Trochu sis zkomplikovala život maličkýma skleničkama, do nich se to špatně leje :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BLANITCHKA: Jako spolu-lama se podotknu, že se šroubovacíma víčkama je to nějaký krapet složitější. Zavařuju teda v hrnci, nikoliv v myčce. Víčka by se měly nechat malilinko nedotažený (aby mohla ven horká pára). Pokud se trefí správné ne/dotažení, dotáhnou a chytí se samy, nebo je potřeba to ještě horký dotáhnout (aby se přicucly a udělaly podtlak). Nasazovací Omnia víčka si odfouknou a chytí se samy.
    Když jsem zavařovala utažený napevno, víc jak půlka se mi nechytla. Teď už to snad mám trochu víc v ruce a většina skleniček se mi dotáhne sama.

    Jinak chycení víčka se zkouší poklepem - pokud máš vedle sebe chycené a nechycené víčko, rozdíl zvuku je jasný. Na začátku jsem si k tomu klidně vzala kupovanou skleničku rajského protlaku. Doporučuju zkoušet až na (skoro) studených sklenicích. Zdá se mi, že to furt zní dutě, dutě, dutě, chytá mě panika... a ráno většina krásně zvoní.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BLANITCHKA: Já myju sklenice na zavařování taky na maximum (program hrnce).
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Vím, že mám lama dotazy. Domácí bohyně buďte prosím ke mě schovívavé.

    Schraňuju si skleničky od jogurtů od Madety s víčky, abych do nich mohla dělat zavařeniny (plánovala jsem jahodové). Jako přirozeně velmi líného člověka mě vždycky nadchne možnost svěřit práci strojům. Co jsem tak pročítala různé metody na trvanlivou bezovou šťávu, tak se shodují na zavaření/ sterilizaci.

    Chci si tady se zkušenými "zavařovačkami" potvrdit, že následující postup je OK

    1) příprava skleniček a víček
    - pro jistotu project myčkou (stačí program na sklo) i s víčky s umývací tabletou. Nechat uschnout v myčce a nedotýkat se vnitřku sklenic (nikdy)
    - vyskládat na linku k plnění

    2) bezová šťáva- přísady, louhování apod podle receptu ( tam žádná past imho není)

    3) naplnit do sklenic (trychtýř) pod okraj (nezacintat kolem uzávěru), zašroubovat víčka.

    4) postavit do myčky víčky nahoru a project programem na hrnce (bez tablety). po skončení programu vyndat na utěrku na linku a otočit dnem nahoru

    5) až vystydne uložit do spíže.

    Stačí ty šroubovací sklenice ( od jogurtů, od okurek apod.) jenom utáhnout rukou natěsno? Poznám, jestli se víčka nechytí (abych zkonzumovala rovnou, nebo to hodila do mrazáku se spotřebou během léta?)


    Vyhlašuju projekt bezová šťáva za zahájen a jdu se projít s košíkem a se psem na bez :))

    Všem děkuju za dobré rady a potvrzení předem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam