• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: na mátu doporučuju

    mátový sirup od Tyet
    3l máty (napěchovaný hrnec třílitrový) zalít 1,5l vody, přivést k varu, nechat 24 hodin odstát, pak přecedit. Přisypat 2,5kg cukru a 50g kyseliny citronové, přivést k varu (pěnu sbírat), plnit horké do čistých sklenic.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Tak jsem se prošla zahradou a mám jahody ruzne, rybizy ruzne, rebarboru, muchovníky. mátu.

    Jdu googlovat nějaký recepty.

    Tímto vyhlašuju svojí první životní jahodovou marmeládu za zahájenou. Let the games begin!

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MONI: Skleničky od jihočeských jogurtů znám (kupuju v podstate jenom tyhle) a taky mi přijdou ideální. Jenže místo schraňování jsem je házela do skla ;(

    Předpokládám, že cca za 3 roky budu mít zavařovací equipment komplet pořízen ( i ty pasírovací cedníky s klikou apod.) a nakřečkovanou zásobu vhodného skla.


    Jako věčný optimista jsem přesvědčená, že ze mě bude domácí bohyně a sama nad sebou se budu usmívat jako teďˇ, když si vzpomenu, jak jsem se učila vařit/péct

    Všem děkuju za trpělivost a rady. Vážím si toho :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak taky dotaz - kde kupujete samolepky na zavařeniny, aby byly hezké a šly dobře sundat?

    Jeden rok jsem koupila nějakou sadu v LIDLu, ta byla super (hlavně šla krásně vcelku sloupnout!), ale pak už ji nikdy neměli :-( A ty z IKEA, co byly hezké, jednak nešly dolů a druhak je přestali prodávat :-(
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Chápu. Dětské šťˇávy u nás nevedeme, tvrdý alkohol ano :)))

    Budu je do budoucna sbírat a nevyhazovat do tříděného odpadu.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ony se mi totiž úplně optimálně vejdou do spíže (narozdíl od litrovek z IKEA, které jsou teda taky uživatelsky příjemnější - mají takové to nacvakávací víko s kovovým mechanismem), a rovnou se dají pak postavit ke dřezu a používat (když dojdou, lahvuju do normálních zavařovaček, ale ty je potřeba pak přelévat).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MONI: nedoporučovala, loudila jsem, jestli mi někdo nějaké nepřenechá, ale očividně si je všichni syslí :-)
    MONI
    MONI --- ---
    BLANITCHKA: případně ještě můžeš nakoupit nějaké jihočeské jogurty od Agroly, jejich skleničky já považuji za nejlepší na zavařování (mají široká víčka a nejsou příliš vysoké, narozdíl třeba od majolky).
    Na sirupy tu Trissie doporučovala sklenice od dětských šťáv. Je to dobrý nápad, začala jsem je taky kupovat a použila na bezovou šťávu. Nebo jestli máš dost místa v mrazáku, tak se šťáva nechá nalít do plastových lahviček, zamrazit a pak postupně po jedné brát.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: tyhle lahve s úzkým hrdlem stačí položit na bok, prostě aby byl ten vršek taky zalitý horkým sirupem.

    Já používám lahve od Babylove jablečné šťávy z DM, mám toho zásobu z dob, kdy syn nechtěl pít nic jiného - jsou to půllitrovky se šroubovacím víčkem (takovým tím, co se promáčkne dovnitř) a drží hůř než židovská víra - a je to rok od roku horší, letošní várku už má problém otevřít i manžel, nejen já :-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Dobré zprávy! Zajedu tam ráno.

    Ještě k tobě dotaz na výrobu sirupů- potom, co macerát přepsiruješ přes sítko, svaříš s přísadami a stáčíš do lahví (a ty pak otočíš)- já nevím, jestli si to představuju dobře- myslíš skleněné láhve např. od alkoholu se šroub. Víčky ( např. Sedmička od Havany, tuzemáku apod.) nebo nějaké jiné?

    :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: ad 1) - ano, zavařovací skleničky šroubovací i malé by měli mít v sezóně i v domácích potřebách, jistí to Hornbach a pod, s menší jistotou Tesco a spol

    4) pokud pečeš, tak lze bez problémů cokoli mraženého použít do koláčů, bublanin a pod. Mražené maliny (ať už vcelku, nebo jako pyré) na zmrzlinu a máš domácí Horkou lásku :-) Vlastně totéž s jahodama.
    Tvarohové jahodové knedlíky se dají krásně (v neuvařeném stavu) zamrazit na tácku, sesypat a pak po zbytek roku odebírat jen potřebné množství (vaří se o 3 minuty dýl).
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Btw rebarbora je jak trifid, to by taky stálo za to to sklidit ( u nás na horách je imho stále ok).

    A to se radši ani nekoukám do mého dalšího seznamu na vyšší dívčí- kvašení, sušení a uzení masa atd. :)))
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Tak jsem přijela na chalupu a vypadá to na neplánované zavařování. Je tady kvantum jahod (lesní i zahradní), rybízu- všechny druhy, muchovníku atd. To se nedá ujíst ve fresh stavu a stále dozrávají další a další) Mátu aj. Byliny zítra asi vezmu kosou.

    Mám jako zavařovací novic opět nějaké dotazy:

    1) neprozřetelně jsem použía všechny šroubovací skleničky na bezovou šťávu :( dají se koupit šroub. Skleničky v domácích potřebách? Podobně jako jsou zavařovačky na okurky, akorát menší? Ve vedlejší vesnici je zázračné smíšené zboží a old skůl domácí potřeby. Pokud by to byl běžný sortiment, tak to tam určitě budou mít- je to běžný sortiment? :)

    2) kombinujete někdo do jedné marmelády lesní a zahr. Jahody? Nebo je lepší dělat jednodruhovky?

    3) zaujal mě mix jahody/rybíz- jaký je cca ideální poměr? Půl na půl? Hodí se i černej nebo jenom červenej?

    4) uvažuju, že bych udělala z části urody i nějaké pyré (zmrazit) a část zmrazit jak je (na tácku a sesypat). Má to nějaké další kuch. Upotřebení kromě jedení alá zmrzlina? miluju totiž tohle letní ovoce, ale nějak jsem přejedená koláčů a moučníků (jakýchkoliv vč. Tvarožníků, knedlíků/ noků se žahourem atd). Na druhou stranu udělat desítky marmelád taky nechci (tolik jich zase nejíme).


    5) dá se tento typ ovoce nějak sušit? ( plánuju pořídit patrovou sušičku na podzim na jablka/švestky apod.


    V retrospektivě musím říct, že na to, že jsem ty keře sázela před 2,5 lety, tak to už teď plodí přebytky ;)

    Dobře se naučit domácí uchovávání a konzervace potravin je tedy můj projekt na následující pětiletku. Strašně mě mrzí, že moje šumavská babička zemřela dřív než jsem se rozhoupala k předání know how ;(((
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    tak jsem udělala tu vanilkovou, snad to bude dobrý, děkuju za nápady :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Zdravím všechny přítomné :) Právě jsem namlela černý rybíz, a muž mi dovezl meruňky myslíte že je nevhodné to dát k sobě? nebo ty meruňky dát zvlášt na marmeládu??? Děkuji za poznatky.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Jo a rebarboru tu mám ještě taky - s tou bych měla něco udělat rychle, ale koláčů už bylo letos celkem dost. Co s ní jiného?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Mám tu otrhaný černý bez a chystám se na nevařenou marmeládu - nikdy jsem ji nedělala, jen jsem našla pár receptů na netu (http://recepty.vareni.cz/nevareny-dzem-z-rybizu/) - fakt ho stačí stáhnou ze stonků a mixovat s cukrem? Nevadí tam pak ty pecicky a slupky? Není lepší propasírovat a smíchat s cukrem? Jsou ty poměry ok, nebo doporučíte nějakej lepší? Když už do toho jdu, tak ať to nevyhodím.

    A - budu to dávat do skleniček od dětskejch příkrmů - stačí je vymejt a vypařit horkou vodou, dát do nich marmeládu a nahoru nalít trochu rumu?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    QUANTI: Jedla jsem parádní marmeládu z jahod a "šampaňského". Recept bohužel nemám, ale internety by mohly něco použitelného vyplivnout.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SANTAL: tak to je asi az moc z ruky :/ skoda
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SQUZZA: Lipník nad Bečvou, příští měsíc tam jedu i s velikým hrncem :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam