• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MAR_TINA: Inspirovala jsem se a udělala zálivku na mrkvovo/cizrnový/mátový/quiona salát z bezové šťávy, limetky,oliváče, česneku. Dost to ladí ;) budu opakovat. Vyborný nápad, dik
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLANITCHKA: koncentrované bylinné šťávy (zatím mám bezovou) plánuju v zimě dávat do zálivky na salát. Stejně tam dávám nějaký cukr + ocet nebo citron + olej.

    BLANITCHKA: na etikety mi tu někdo poradil máčet dlouho (přes noc) ve STUDENÉ vodě a pak omýt. Většina se odlepila. Asi ta horká voda aktivuje lepidlo a to drží ještě lépe. Nejhůř pouští ikea marmeládové sklenice a ty jsou přitom tak pěkné.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Třeba tohle- aqua fresca/granita. A podobně je popsán postup pro salsy, chutney, kvašení, zavařováni apod.

    Co mě štve je, že očividně mají v USA nějaké vychytanější zavařovačky, které jsou i designově krásné ;)

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: OK, vyzkouším. Dojedu si vyhledově do Ikea pro ty lahve na štávy a sirupy.

    Díky za tip na očištění sklenic, jdu jim nalej vařící z konvice
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Jo a jako správný knihomol a foodie jsem zjistila, že už loni jsem si z amazonu objednávala spolu s knížkami o permakultuře a nějakými kuchařkami i tohle.


    A jako musím říct, že tam jsou opravdu hodně lákavé recepty na uchovávání potravin, který mají moderní švih. Plus je velmi přehledně popsáno (s obrázky a step by step) každá technika.

    Pokud chcete, můžu sem ofotit, co mě zaujmr nejvíc :)

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: ten plastovej bazmek ti ušetří takových nervů, že i vyvážený zlatem by za to stál! :-)

    etikety rozmočit v hodně horké až vroucí vodě, některé lepidlo se rozpustí samo. jinak nůž/žiletka.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: možná by to šlo nějak kombinovat s čokoládovými dezerty, ale na to u nás nikdy nedošlo, mátová šťáva (dobrá je taky máta s meduňkou) je prostě da best :-) je to docela intenzivně mátové i při koncentraci 1 lžička sirupu na 250ml vody.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Projela jsem ledničku a našla další použitelné malé skleničky od pesta, kari pasty, hořčice apod.). Je nějaký trik, jak z toho dostat původní etiketu a hlavně zbytky lepidla? Odmočení ve dřezu a brát to drátěnkou jednak dost řehole a u něčeho to není 100%.

    BTE Šroubovací sklenice 0,3l měli, cena 5KČ za ks. Přikoupila jsem i široký trychtýř na plnění. Jako Tescoma se nestydí říct si za kus plastu skoro 40kč!!!! Ale když není jiná nožnost, tak i kuchyňský škrt jako já to kousne..

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Díky. Mě máta osluvuje nejvíc čerstvá v jídlech na slano a nebo jako čaj ( z čestvé a v zimě sušené).

    Dá se mátový sirup upozřebit jinak než ředit s vodou na pití? Třeba se nadchnu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: na mátu doporučuju

    mátový sirup od Tyet
    3l máty (napěchovaný hrnec třílitrový) zalít 1,5l vody, přivést k varu, nechat 24 hodin odstát, pak přecedit. Přisypat 2,5kg cukru a 50g kyseliny citronové, přivést k varu (pěnu sbírat), plnit horké do čistých sklenic.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Tak jsem se prošla zahradou a mám jahody ruzne, rybizy ruzne, rebarboru, muchovníky. mátu.

    Jdu googlovat nějaký recepty.

    Tímto vyhlašuju svojí první životní jahodovou marmeládu za zahájenou. Let the games begin!

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MONI: Skleničky od jihočeských jogurtů znám (kupuju v podstate jenom tyhle) a taky mi přijdou ideální. Jenže místo schraňování jsem je házela do skla ;(

    Předpokládám, že cca za 3 roky budu mít zavařovací equipment komplet pořízen ( i ty pasírovací cedníky s klikou apod.) a nakřečkovanou zásobu vhodného skla.


    Jako věčný optimista jsem přesvědčená, že ze mě bude domácí bohyně a sama nad sebou se budu usmívat jako teďˇ, když si vzpomenu, jak jsem se učila vařit/péct

    Všem děkuju za trpělivost a rady. Vážím si toho :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak taky dotaz - kde kupujete samolepky na zavařeniny, aby byly hezké a šly dobře sundat?

    Jeden rok jsem koupila nějakou sadu v LIDLu, ta byla super (hlavně šla krásně vcelku sloupnout!), ale pak už ji nikdy neměli :-( A ty z IKEA, co byly hezké, jednak nešly dolů a druhak je přestali prodávat :-(
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Chápu. Dětské šťˇávy u nás nevedeme, tvrdý alkohol ano :)))

    Budu je do budoucna sbírat a nevyhazovat do tříděného odpadu.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ony se mi totiž úplně optimálně vejdou do spíže (narozdíl od litrovek z IKEA, které jsou teda taky uživatelsky příjemnější - mají takové to nacvakávací víko s kovovým mechanismem), a rovnou se dají pak postavit ke dřezu a používat (když dojdou, lahvuju do normálních zavařovaček, ale ty je potřeba pak přelévat).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MONI: nedoporučovala, loudila jsem, jestli mi někdo nějaké nepřenechá, ale očividně si je všichni syslí :-)
    MONI
    MONI --- ---
    BLANITCHKA: případně ještě můžeš nakoupit nějaké jihočeské jogurty od Agroly, jejich skleničky já považuji za nejlepší na zavařování (mají široká víčka a nejsou příliš vysoké, narozdíl třeba od majolky).
    Na sirupy tu Trissie doporučovala sklenice od dětských šťáv. Je to dobrý nápad, začala jsem je taky kupovat a použila na bezovou šťávu. Nebo jestli máš dost místa v mrazáku, tak se šťáva nechá nalít do plastových lahviček, zamrazit a pak postupně po jedné brát.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: tyhle lahve s úzkým hrdlem stačí položit na bok, prostě aby byl ten vršek taky zalitý horkým sirupem.

    Já používám lahve od Babylove jablečné šťávy z DM, mám toho zásobu z dob, kdy syn nechtěl pít nic jiného - jsou to půllitrovky se šroubovacím víčkem (takovým tím, co se promáčkne dovnitř) a drží hůř než židovská víra - a je to rok od roku horší, letošní várku už má problém otevřít i manžel, nejen já :-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Dobré zprávy! Zajedu tam ráno.

    Ještě k tobě dotaz na výrobu sirupů- potom, co macerát přepsiruješ přes sítko, svaříš s přísadami a stáčíš do lahví (a ty pak otočíš)- já nevím, jestli si to představuju dobře- myslíš skleněné láhve např. od alkoholu se šroub. Víčky ( např. Sedmička od Havany, tuzemáku apod.) nebo nějaké jiné?

    :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: ad 1) - ano, zavařovací skleničky šroubovací i malé by měli mít v sezóně i v domácích potřebách, jistí to Hornbach a pod, s menší jistotou Tesco a spol

    4) pokud pečeš, tak lze bez problémů cokoli mraženého použít do koláčů, bublanin a pod. Mražené maliny (ať už vcelku, nebo jako pyré) na zmrzlinu a máš domácí Horkou lásku :-) Vlastně totéž s jahodama.
    Tvarohové jahodové knedlíky se dají krásně (v neuvařeném stavu) zamrazit na tácku, sesypat a pak po zbytek roku odebírat jen potřebné množství (vaří se o 3 minuty dýl).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam