• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: tvarožník podle XMarge byl s angreštem super (viz Cukrárna). Pak želé na dort nebo poháry - rozvařit, přecedit, lehce osladit a přidat dortželé dle návodu.
    Nebo si ho neumytý (aby nebyl mokrý) nacpat do mrazáku a dělat tvarožník i v zimě. Anebo koláč s drobenkou.
    Tradičně se dělával kompot, cpali mi ho vždycky v době nemoci, že prý sráží teplotu. Nenáviděla jsem to :) Ale kompot se dělá ze zeleného, nezralého, aby moc nepraskal. A dost želíruje, místo šťávy tam bude rosol.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Prosím, co s angreštem kromě marmelády?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BLANITCHKA: na zbytky lepidla můžeš použít i technický benzín
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    BLANITCHKA: Davala jsem odmocit do vody a to lepidlo pak slo dobre takovym tim obyc kuchynskym piskem na dratence...
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    SQUZZA:
    SHADOWALKER:

    OK, díky za všechny užitečné tipy.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    BLANITCHKA: neodmocuju, drhnu dratenkou a jarem. ten jar tomu dost pomuze. nektery kusy se dokonce samoodmoci v mycce, coz jsem teda nejspokojenejsi samozrejme :]]
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BLANITCHKA: Namočit na dlouho do vody a oddrhnout. To co nejde buď sundavám škrabkou na sklo ( http://www.dobre-naradi.cz/media/upload/1000x1000/product/4/2449-skrabka_na_sklo_sirka_62_0_mm.jpg ) a co ani tou ne, tak zbytky lepidla nastříkáš wd40 a potom to jde dolů skoro samo. Jen to zatím nechci používat hned od začátku neb je to zlá a ošklivá, byť moje oblíbená, chemka.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MAR_TINA: Jak se vlastně zavařuje do těch zavařovaček s volnou gumou? U nás se vždycky jelo jen do klasických šroubovacích a s tímhle si trochu nevím rady.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLANITCHKA: Plus teda ještě koření- česnek, dijon, opražený černý sezam, římský kmín, sůl, pepř
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MAR_TINA: Inspirovala jsem se a udělala zálivku na mrkvovo/cizrnový/mátový/quiona salát z bezové šťávy, limetky,oliváče, česneku. Dost to ladí ;) budu opakovat. Vyborný nápad, dik
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    odkaz na vychytané zavařovačky, ale řádně drahé http://www.ezavarovani.cz/ , v některých eko-bio-farma obchodech v tom mají různé džemy a paštiky, tak si je taky schovávám.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLANITCHKA: koncentrované bylinné šťávy (zatím mám bezovou) plánuju v zimě dávat do zálivky na salát. Stejně tam dávám nějaký cukr + ocet nebo citron + olej.

    BLANITCHKA: na etikety mi tu někdo poradil máčet dlouho (přes noc) ve STUDENÉ vodě a pak omýt. Většina se odlepila. Asi ta horká voda aktivuje lepidlo a to drží ještě lépe. Nejhůř pouští ikea marmeládové sklenice a ty jsou přitom tak pěkné.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Třeba tohle- aqua fresca/granita. A podobně je popsán postup pro salsy, chutney, kvašení, zavařováni apod.

    Co mě štve je, že očividně mají v USA nějaké vychytanější zavařovačky, které jsou i designově krásné ;)

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: OK, vyzkouším. Dojedu si vyhledově do Ikea pro ty lahve na štávy a sirupy.

    Díky za tip na očištění sklenic, jdu jim nalej vařící z konvice
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Jo a jako správný knihomol a foodie jsem zjistila, že už loni jsem si z amazonu objednávala spolu s knížkami o permakultuře a nějakými kuchařkami i tohle.


    A jako musím říct, že tam jsou opravdu hodně lákavé recepty na uchovávání potravin, který mají moderní švih. Plus je velmi přehledně popsáno (s obrázky a step by step) každá technika.

    Pokud chcete, můžu sem ofotit, co mě zaujmr nejvíc :)

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: ten plastovej bazmek ti ušetří takových nervů, že i vyvážený zlatem by za to stál! :-)

    etikety rozmočit v hodně horké až vroucí vodě, některé lepidlo se rozpustí samo. jinak nůž/žiletka.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: možná by to šlo nějak kombinovat s čokoládovými dezerty, ale na to u nás nikdy nedošlo, mátová šťáva (dobrá je taky máta s meduňkou) je prostě da best :-) je to docela intenzivně mátové i při koncentraci 1 lžička sirupu na 250ml vody.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Projela jsem ledničku a našla další použitelné malé skleničky od pesta, kari pasty, hořčice apod.). Je nějaký trik, jak z toho dostat původní etiketu a hlavně zbytky lepidla? Odmočení ve dřezu a brát to drátěnkou jednak dost řehole a u něčeho to není 100%.

    BTE Šroubovací sklenice 0,3l měli, cena 5KČ za ks. Přikoupila jsem i široký trychtýř na plnění. Jako Tescoma se nestydí říct si za kus plastu skoro 40kč!!!! Ale když není jiná nožnost, tak i kuchyňský škrt jako já to kousne..

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: Díky. Mě máta osluvuje nejvíc čerstvá v jídlech na slano a nebo jako čaj ( z čestvé a v zimě sušené).

    Dá se mátový sirup upozřebit jinak než ředit s vodou na pití? Třeba se nadchnu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: na mátu doporučuju

    mátový sirup od Tyet
    3l máty (napěchovaný hrnec třílitrový) zalít 1,5l vody, přivést k varu, nechat 24 hodin odstát, pak přecedit. Přisypat 2,5kg cukru a 50g kyseliny citronové, přivést k varu (pěnu sbírat), plnit horké do čistých sklenic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam