• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ALICE_L
    ALICE_L --- ---
    MAR_TINA: môže sa aj zo zrelého, je lepší - priam výbornýk, ale treba ho poprepichovať. pekne jeden egreš po druhom. po tom, čo sa odstránili stopky a okvetie. hrozná práca, preto som výrobu egrešového kompótu odjakživa nenávidela:)
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Klidně bych ti nějaký i darovala, ale jsem z Ostravy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: anebo ho se mnou můžeš vyměnit za višně :)
    FKA82
    FKA82 --- ---
    MAR_TINA: Díky, kompot nemusím, ale tvarožník prubnu, želé taky a něco zamrazím.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FKA82: tvarožník podle XMarge byl s angreštem super (viz Cukrárna). Pak želé na dort nebo poháry - rozvařit, přecedit, lehce osladit a přidat dortželé dle návodu.
    Nebo si ho neumytý (aby nebyl mokrý) nacpat do mrazáku a dělat tvarožník i v zimě. Anebo koláč s drobenkou.
    Tradičně se dělával kompot, cpali mi ho vždycky v době nemoci, že prý sráží teplotu. Nenáviděla jsem to :) Ale kompot se dělá ze zeleného, nezralého, aby moc nepraskal. A dost želíruje, místo šťávy tam bude rosol.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Prosím, co s angreštem kromě marmelády?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BLANITCHKA: na zbytky lepidla můžeš použít i technický benzín
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    BLANITCHKA: Davala jsem odmocit do vody a to lepidlo pak slo dobre takovym tim obyc kuchynskym piskem na dratence...
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    SQUZZA:
    SHADOWALKER:

    OK, díky za všechny užitečné tipy.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    BLANITCHKA: neodmocuju, drhnu dratenkou a jarem. ten jar tomu dost pomuze. nektery kusy se dokonce samoodmoci v mycce, coz jsem teda nejspokojenejsi samozrejme :]]
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BLANITCHKA: Namočit na dlouho do vody a oddrhnout. To co nejde buď sundavám škrabkou na sklo ( http://www.dobre-naradi.cz/media/upload/1000x1000/product/4/2449-skrabka_na_sklo_sirka_62_0_mm.jpg ) a co ani tou ne, tak zbytky lepidla nastříkáš wd40 a potom to jde dolů skoro samo. Jen to zatím nechci používat hned od začátku neb je to zlá a ošklivá, byť moje oblíbená, chemka.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MAR_TINA: Jak se vlastně zavařuje do těch zavařovaček s volnou gumou? U nás se vždycky jelo jen do klasických šroubovacích a s tímhle si trochu nevím rady.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLANITCHKA: Plus teda ještě koření- česnek, dijon, opražený černý sezam, římský kmín, sůl, pepř
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MAR_TINA: Inspirovala jsem se a udělala zálivku na mrkvovo/cizrnový/mátový/quiona salát z bezové šťávy, limetky,oliváče, česneku. Dost to ladí ;) budu opakovat. Vyborný nápad, dik
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    odkaz na vychytané zavařovačky, ale řádně drahé http://www.ezavarovani.cz/ , v některých eko-bio-farma obchodech v tom mají různé džemy a paštiky, tak si je taky schovávám.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLANITCHKA: koncentrované bylinné šťávy (zatím mám bezovou) plánuju v zimě dávat do zálivky na salát. Stejně tam dávám nějaký cukr + ocet nebo citron + olej.

    BLANITCHKA: na etikety mi tu někdo poradil máčet dlouho (přes noc) ve STUDENÉ vodě a pak omýt. Většina se odlepila. Asi ta horká voda aktivuje lepidlo a to drží ještě lépe. Nejhůř pouští ikea marmeládové sklenice a ty jsou přitom tak pěkné.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Třeba tohle- aqua fresca/granita. A podobně je popsán postup pro salsy, chutney, kvašení, zavařováni apod.

    Co mě štve je, že očividně mají v USA nějaké vychytanější zavařovačky, které jsou i designově krásné ;)

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TRISSIE: OK, vyzkouším. Dojedu si vyhledově do Ikea pro ty lahve na štávy a sirupy.

    Díky za tip na očištění sklenic, jdu jim nalej vařící z konvice
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Jo a jako správný knihomol a foodie jsem zjistila, že už loni jsem si z amazonu objednávala spolu s knížkami o permakultuře a nějakými kuchařkami i tohle.


    A jako musím říct, že tam jsou opravdu hodně lákavé recepty na uchovávání potravin, který mají moderní švih. Plus je velmi přehledně popsáno (s obrázky a step by step) každá technika.

    Pokud chcete, můžu sem ofotit, co mě zaujmr nejvíc :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam