• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Tak jsem dneska zadělala na pokusnou dávku myrobalánové šťávy. A teda řeknu vám jednu věc. Příště na to mačkání beru šťouchadlo na brambory. Freud by měl radost z těch myšlenek, co se mi honily hlavou :)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Díky za nápady. Chutney nebo nějakou takovouhle omáčku... pokud to nebudu sterilovat, jak dlouho to vydrží? Dá se s tím nakládat jako s marmeládou - horké do sklenic a obrátit?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BALAENA: Jo, to dělám do čistě jablkového, tedy jablko+zázvor :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: marmeláda, kečup, sladké omáčky (zamrazit na zimu), slané omáčky, sušené švestky, šťáva (bude lehce projímavá možná)...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SANTAL: přidej do pečeného čaje zázvor, dává tomu úžasný šmrnc
    AIJA
    AIJA --- ---
    SANTAL:
    A kapku rumu:-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SHADOWALKER: Pečený čaj, na pekáč kilo švestek, kilo jablek, celá skořice, klinčeky, necelé kilo cukru, šťávu z cistronu... jakkoli obměňovat ovoce a koření.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SHADOWALKER: švestky dělají bezvadný základ na pečený čaj, pokud máš ještě jiné ovoce
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    SHADOWALKER: svestkova omacka s chilli - dokonala ke stejkum
    proste rozvaris svestky s chilli a korenim dle chuti (ja davam skorici a hrebicek), vydusis vetsinu tekutiny a rozmixujes, da se to zavarit nebo zamrazit
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHADOWALKER: svestky, bezova stava, jablka. kdysi jsem sem daval recept na francouzskou marmeladu bez pektogelu :)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Máme tu přemíru švestek... nemáte nějaké nápady? Do povidel se mi nějak nechce? Šlo by z toho udělat šťávu? Třeba se skořicí?
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    AIJA: bud rada, sestrina tchyne dava do marmelad pro deti umele sladidlo, aby to pry bylo zdrave...

    a uz ste zkousely zazvorovy sirup? To je take namka
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: je to blbý, ale mě takový důvod vůbec nenapadl :))))
    Dělám marmelády v přirozené chuti, něco je slaké něco ne.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Aby to bylo sladké?:-)
    Moje tchýně dává kilo na kilo plus želírovací cukr. Strašný zvyk...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: proč by tam mělo být kilo krystalu navíc? Ale nápad je to dobrý.
    Většinu věcí dělám s 300-350g cukru/ kilo ovoce a k tomu nějakouo tu želírovací věc.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tak mám hotovou bezinkovou marmeládu. Jen se želírovacím cukrem, bez dalšího kila krystalu navíc.
    Občas ji pak používám i do studeného pití. Lžičku do sklenice s ledem a ono se to pomaličku rozpouští, vypadá to docela efektně:-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: jojo, šťávová královna jsem já :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: díky moc. No, nefiltrovala jsem, ale pachatele jsem si pamatovala dobře. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: mám, dávala jsem: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]

    pokud budeš mít šťávu lisovanou/svařenou, tak se přidává cca 25g kyseliny citronové na 1l šťávy. Ale s tou kyselinou experimentuj, já většinou dávám víc (taky mi standardní přijde moc sladké). Svařím podle receptu, pak si odeberu lžičku, naředím, ochutnám, a přidávám tu citronovku, dokud se mi výsledný produkt nezačne zamlouvat.
    A teda s mým ředěním 1 lžička na čtvrt litru vody... si s tím nijak nedělám hlavu. Ale primárně si dávám do vody na pití citronovou šťávu, nejlíp mi funguje citronka z Lidlu (čistá citronová šťáva s minimem chemie), s "přírodním citronem" to většinou nějak nedopadne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam