• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: už mám zavařeno-cukr jsem tam samozřejmě dávat nechtěla, tak uvidim, jak to dopadne.Před dvěma lety jsem dělala taky přesnídávky bez cukru, tenkrát pro sebe, ještě jich pár mám a jsou pořád výborné ale už si nepamatuju, jestli jsem je zavařovala nebo ne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: někteří tvrdí, že to stačí - já bych na to, zvlášť teda pro minimimina, radši nevěřila a hezky zavařovala (že se zase odvolávám na Balaštíka, guru československého konzervárenství - ten u konzervace ovocných přesnídávek doporučuje buď standardní tepelnou sterilaci, nebo přidání cukru - tož to zase lepší ta tepelná).
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    mám dotaz- dělám přesnídávky (jablečné pyré) pro budoucí mimina. Je nutné je zavařovat? Nebo stačí nalít horké do vyvařených skleniček a obrátit dnem vzhůru?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SVETLUSKA222: já dělám s červenou řepou a je to delikesa..samotnou řepu nemusím,ale takhle mi to chutná.. nebo jen čistě zeli sterilovat.
    AIJA
    AIJA --- ---
    SVETLUSKA222:
    S křenem třeba?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ahoj všem, nějaký nápad na zavaření zelí?
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    MAR_TINA: az na 3) souhlas, jsem odchovana na Omnia a nemuzu si je vynachvalit, "narazeni" vicek je jednoduche a hlava stoji par korun, co se tyce opakovaneho pouziti vicek, mas bohuzel pravdu (z to neni to co to byvalo)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ma tchibu mají zavřovací sklenice weck a karafy (ty se skleněným víčkem a gumičkama). Ehm, jsou asi jen 2x dražší než v běžném eshopu, tak pozor na to.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    MAR_TINA:
    TABBY: Díky!
    TABBY
    TABBY --- ---
    DRIZZT: Loni jsem delala jablkove s merunkami. 3 dily jablek na jeden dil merunek. Bylo to dobre. (Na sezonu jablek pockaly merunky v mrazaku.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DRIZZT: 1) na jisto na internetu
    2) ne, nikdy.
    3) ne. U narážecích potřebuješ zavařovací hlavu a nasadit a narazit chce víc šikovnosti než závit. Závitové vydrží víc použití a pak jdou dokoupit taky. narážecí (Omnia) radši jen jednou.
    4) na čisté broskve bacha, rády kvasí anebo chytají botulotoxin, radši míchat s jablky. Meruň už spíš nejsou.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    Prosím, několik zcela lama dotazů:
    1) Kde sehnat malé zavařovací skleničky (250 ml)? Chci jít na jisto.
    2) Můžu na sklenici (např. od marmelády) se záviten dát "narážecí" víčko?
    3) Je pravda, že narážecí víčka jsou spolehlivější?
    4) Chtěla bych mláděti udělat broskvovou a meruňkovou přesnídávku, nemáte někdo recept (klidně obecně na přesnídávky - tuším, že se tam musí dávat nějaký podíl jablek či dodat pektin)?

    Díky moc!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    poklep se da naposlouchat klidne v krame poklepem na presnidavky nebo kompoty :D
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Dobrej nápad! Já ty hodně podezřelé dávám do lednice - no a takhle v sezóně se mi to tam kapku kupí :) Letos dělám hodně šťáv, z každé várky alespoň jedna podezřelá, nebo rovnou nechycená...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: já si tyhle podezřelé označím samolepkou a dám je ve skříni dopředu - aby se spotřebovaly první.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MIST: Tak jsem asi chlap. Kolikrát nevím. Teď zrovna mám takovou várku - třetina krásně čistě zvoní, jedna lahev jednoznačně dutě zní - no a zbytek je takovej neurčitej. Klepu na to jak magor a nevím. Asi to prohlásím za zavařené.
    YNZA
    YNZA --- ---
    Dovezl sem si na to profi výbavu, pařák s teploměrem na dvě řady sklenic :) To pude.
    MIST
    MIST --- ---
    YNZA: klid, nikdo ti to nema za zle ;)
    YNZA
    YNZA --- ---
    MIST: Dovezl sem to matce, poklepala a rika vsechno zavareny ok. Tak jak sem to mel sakra poznat? Delal sem to poprvy tak sorry ze sem se tady zeptal.
    YNZA
    YNZA --- ---
    nevim elsi je to chlap, jak to mam pdle nicku poznat. na poklep znej vsechny sklenice jako stupnice, asi na to neco zkusim rano zahrat
    MIST
    MIST --- ---
    YNZA: ID SCHIZOGENES je chlap?

    Nejak mam pocit, ze jen chlap zavaruje tak, ze sklenice pak foti a porovnava. Zenska poklepe a slysi. (Pripomina mi to meho muze, ten se bezi podivat na domaci meteostanici, aby vedel jake pocasi je venku. Ja se podivam z okna a vim to :P)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam