• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    opravdu je potreba jabka mrazit? Vzdyt se jedna o ovoce, ktere vydrzi ve stavu v jakem je pul roku.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KAROLKA: Do obrovského mrazáku prskneš (předpřipravené ovoce), rozmrazíš, uděláš (= projde varem) až budeš mít čas a taky jen příčetný objem (= co se vejde do lednice).
    Předpřipravíš něco- třeba odpeckuješ švestky, meruňky - jiné mrazíš jak je (drobné ovoce, maliny, jahody, jostu, egreš, rybíz) - taky tam třeba počkají na jabka a hrušky, na džemy, pečené čaje, ... přesnídávky.

    Jabka jsem tedy ještě nemrazila, ale oloupané bez jadřinců, a čtvrtky, v pytlíku - zkusila bych (třeba potřít citronovou šťávou... nebo se taky vykvajznout na zhnědnutí kyslíkem, stejně to z mrazáku je vše takové tmavější pak). To jak ztratí na kvalitě změknutím a pod (z meruňek vyjde stejně takové... rovnou pyré, po odmražení) na přesnídávky (džemy, čaje) nevadí.
    Kompot z toho tedy už nenaděláš.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    a ještě se zeptám- nedávno jsme koupili obří mrazák a napadlo mně, jestli by se ty miminovský přesnídávky taky nedaly mrazit. Že by to bylo mnohem jednodušší než zavařovat. Ale nevim, jakou to má v mrazáku trvanlivost, jestli je problém, aby to tam bylo třeba 3/4 roku
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: už mám zavařeno-cukr jsem tam samozřejmě dávat nechtěla, tak uvidim, jak to dopadne.Před dvěma lety jsem dělala taky přesnídávky bez cukru, tenkrát pro sebe, ještě jich pár mám a jsou pořád výborné ale už si nepamatuju, jestli jsem je zavařovala nebo ne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: někteří tvrdí, že to stačí - já bych na to, zvlášť teda pro minimimina, radši nevěřila a hezky zavařovala (že se zase odvolávám na Balaštíka, guru československého konzervárenství - ten u konzervace ovocných přesnídávek doporučuje buď standardní tepelnou sterilaci, nebo přidání cukru - tož to zase lepší ta tepelná).
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    mám dotaz- dělám přesnídávky (jablečné pyré) pro budoucí mimina. Je nutné je zavařovat? Nebo stačí nalít horké do vyvařených skleniček a obrátit dnem vzhůru?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SVETLUSKA222: já dělám s červenou řepou a je to delikesa..samotnou řepu nemusím,ale takhle mi to chutná.. nebo jen čistě zeli sterilovat.
    AIJA
    AIJA --- ---
    SVETLUSKA222:
    S křenem třeba?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ahoj všem, nějaký nápad na zavaření zelí?
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    MAR_TINA: az na 3) souhlas, jsem odchovana na Omnia a nemuzu si je vynachvalit, "narazeni" vicek je jednoduche a hlava stoji par korun, co se tyce opakovaneho pouziti vicek, mas bohuzel pravdu (z to neni to co to byvalo)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ma tchibu mají zavřovací sklenice weck a karafy (ty se skleněným víčkem a gumičkama). Ehm, jsou asi jen 2x dražší než v běžném eshopu, tak pozor na to.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    MAR_TINA:
    TABBY: Díky!
    TABBY
    TABBY --- ---
    DRIZZT: Loni jsem delala jablkove s merunkami. 3 dily jablek na jeden dil merunek. Bylo to dobre. (Na sezonu jablek pockaly merunky v mrazaku.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DRIZZT: 1) na jisto na internetu
    2) ne, nikdy.
    3) ne. U narážecích potřebuješ zavařovací hlavu a nasadit a narazit chce víc šikovnosti než závit. Závitové vydrží víc použití a pak jdou dokoupit taky. narážecí (Omnia) radši jen jednou.
    4) na čisté broskve bacha, rády kvasí anebo chytají botulotoxin, radši míchat s jablky. Meruň už spíš nejsou.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    Prosím, několik zcela lama dotazů:
    1) Kde sehnat malé zavařovací skleničky (250 ml)? Chci jít na jisto.
    2) Můžu na sklenici (např. od marmelády) se záviten dát "narážecí" víčko?
    3) Je pravda, že narážecí víčka jsou spolehlivější?
    4) Chtěla bych mláděti udělat broskvovou a meruňkovou přesnídávku, nemáte někdo recept (klidně obecně na přesnídávky - tuším, že se tam musí dávat nějaký podíl jablek či dodat pektin)?

    Díky moc!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    poklep se da naposlouchat klidne v krame poklepem na presnidavky nebo kompoty :D
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Dobrej nápad! Já ty hodně podezřelé dávám do lednice - no a takhle v sezóně se mi to tam kapku kupí :) Letos dělám hodně šťáv, z každé várky alespoň jedna podezřelá, nebo rovnou nechycená...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: já si tyhle podezřelé označím samolepkou a dám je ve skříni dopředu - aby se spotřebovaly první.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MIST: Tak jsem asi chlap. Kolikrát nevím. Teď zrovna mám takovou várku - třetina krásně čistě zvoní, jedna lahev jednoznačně dutě zní - no a zbytek je takovej neurčitej. Klepu na to jak magor a nevím. Asi to prohlásím za zavařené.
    YNZA
    YNZA --- ---
    Dovezl sem si na to profi výbavu, pařák s teploměrem na dvě řady sklenic :) To pude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam