• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    MAR_TINA: tak uz mam po, hodila jsem je nakrajeny na pulky do hrnce s vodou, dala varit..po vystydnuti jsem odstranila jadrince, rozmixovala (i se slupkama), pridala cukr (na 1.5 kg kdouli asi 0.5 kg cukru), stavu z limetek, skorici, kardamom, hrebicek, muskatovej orisek, jeste kratce povarila a po naliti do sklenic jsem to zakapla tulamorkou..tak jsem zvedava, co tu za mesic najdu .-]]]

    bohuzel jsem je spotrebovala vsechny, takze pradelnik zaplace. nicmene musim uznat, ze vune nadherna, octomilky a vosy se tu muzou zblaznit (jdu je vyhnat)

    kazdopadne - tak tvrdy mi neprisly, mozna jsem dostala nejakou specialni odrudu? anebo dobre nabrousenej nuz?

    dik a recept na ten syr urcite uvitam, to je ten z mandli?
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Nemají se nechat přemrznout, aby se líp zpracovávaly?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARKALINA: kdoule dozrávají, čekají mě koncem týdne. Budu teprve něco testovat, loňské pokusy nic moc. Jako výsledek dobrý, ale ta pracnost! Mám želé a marmeládu - má smysl méně sladit, přidat citron a vznikne tuhá velmi voňavá hmota i bez želírovacích přípravků, ale jsou strašlivě tvrdé, oloupat je a odšťavnit bylo peklo.
    Letos zkusím kdoulový džem a sýr, zjednodušený recept vyšel v apetitu (snad září), kdyžtak může přes den vyfotit. Ale to loupání a ždímání, to je na dva dny.

    Nadbytek doporučuju nakrájet na plátky (motorovou pilou...) a usušit a dát do prádelníku.
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    MAR_TINA: pristaly u me kdoule, tak jsem si rikala, ze urcite budes mit nejaky zkusenosti.. osvedcil se ti nejakej recept? idealne neco rychlyho/chutnyho. dik
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já vlastně jablečnou přesnídávku dávala místo tekutiny do nějakých pseudomuffinů
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: zamrazit do nanukových tvořítek - jablečné nanuky rulez!
    použít na pečení místo oleje - třeba do banánového chleba.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    A ty piškoty omočit v rumu a navrch pořádnou čokoládu, mňam :-) Kromě dortu jsme dělávali i jako poháry...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNNA: pokud by to bylo moc řídké na plnění buchty, dej to žávesově navrch ;)
    kynutý těsto rozplacatíš na vymaštěnej plech, potřeš tím jakopovidlím a posypeš drobenkou (lépe skořicovou, ale ani bílá neurazí) ;)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    WERKA: Některý skleničky jsem právě zkusila potřetí :) Podezřívám vadná víčka... co se nechytí ani napotřetí vyhážu sklo i víčka, ale holt ten čtyřikrát vařenej obsah tu bude...jo, piškotovej dort udělám, dobrý nápad! Ještě mě napadlo svařit to dohusta a plnit buchty/kynuté koláče... a ono toho ve finále snad takový kvanta nebudou, něco se sní i jenom jako pyré...
    WERKA
    WERKA --- ---
    BALAENA: Tchýně dělávala i mix jablka + švestky a byly dobrý.


    ANNNA: A co zastrelizovat znovu?
    Jinak si myslím, že by z toho šel takový ten pudinkovo-jablečný dort. Přivést k varu, vmíchat pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě, provařit a pak střídat vrstvu piškotů a jablečné hmoty.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    BALAENA: díky, ono to loupání holt dává smysl...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: u nás loupat a strouhat. jestli někde dělají i recept bez loupání, netuším
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    BALAENA: tak to je paráda, vyzkouším. A co se s těmi jablky dělá? Krájí se na čtvrtky anebo se strouhají? A předpokládám, že se loupají, což?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ech... nějaký tip, jak zpracovat nechycené skleničky jablečného pyré? :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: jasně, moje babíčka dělávala jen jablečný a švestkový (jako dva druhy, ne mix)
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    a když už je o tom řeč, jablečný povidla by taky šly?
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    SANTAL: chmchm... to smrdi dalsi navstevou trhu... diky... ja povidla zkousela loni, ale jen minimnozstvi na chut a nebylo to spatny, ale neurazi, nenadchne... dneska jsem nadsena, tak toho musim vyuzit, dokud mam silu a chut, nejvetsi opruz je nacpat do sklenic :-), to mi vyhovuje
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HABRENKA: Jo, a nepotřebuješ ani cukr, špetka soli postačí.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    diky... tak ca ze sesti a pul kil svestek mam osm mensich sklenicek luxusniho derivatu... vzala jsem to sportovne a usoudila, ze to udelam jako s vyvarem a jediny experiment spocival v tom, ze jedna cast se pomalu varila v hrnci, jedna ve sklenenem pekacku a jedna ve smaltaku, obe v troube... peceno lehce zaprasene cukrem, trochu octa, skorice, hrebicek, badyan, spetka soli, vse od oka "decentne a primerene", toho cukru tak mozna tricet deka celkove, mozna i mene... kolik hodin se to delalo nevim, priblizne vse stejne, tak sedm, osm... na maly plamen (plyn...)
    nakonec jsem to ani nebrala tycakem, jen zakapla rumem a horke se pokusila nastrkat do sklenic a uvidime... zavarovat to nebudu a uvidime... za mne dobry, vylizala jsem hrnec a jdu pekacky prolit horkou vodou a uzit si tak svestkovy caj...
    P.S. huste je to fest, chut silnejsi, nez jsem kdy poznala, ale jsem stale jeste dost mlada a blba a vsechno jde krasne umyt...
    mise splnena... s hruskama jde udelat to same ;-)?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FUNTL: sušené hrušky jsou vynikající a já teda miluju i kompot právě z těch tvrdých. Jsou pevné, křupavé a sladké.
    WERKA
    WERKA --- ---
    FUNTL: Hruškový povidla jsou skvělý na vdolky nebo na lívance. Dělávala je tchýně. Ale recpet bohužel nemám.

    HABRENKA: My povidla děláme hodně do husta, protože nejčastější využití je na moravské koláče, co peče máma. A když jsou řídká, tak to při pečení sjíždí dolů. Takže taky trochu záleží na použití. Pokud je budeš mazat třeba na vdolky, tak můžou být i trochu řidší, na koláče bych vařila fakt do husta.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: tradičně se povidla svařovala 2-3 dny, já tu psala, že jsem poslední várku vařila 20 hodin... takže povidla fakt chtějí čas!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam