• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    V jakém obchodě se prosím dá koupit samotný pektin? Klasické drogerie? Zdravé výživy? Díky
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Trochu mimo, ale zkusim. Odeberu/odkoupim nadbytky orechu :) jakychkoliv.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Mražení kopru funguje skvěle.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jo a s těmi vlašáky asi zkusím petrželovou nať, té mám taky záhon.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: čistě toreticky předpokládám, že v uzavřené skleničce v lednici do dvouměsíců určitě. Jednu malou sklenici zkusím nechat déle na pokus. Předpoklad je vršek zalít olejem, aby nekoukalo nic kazivého (listí) nad hladinu, načaté spotřebovat rychle (takž eminiskleničky) a strkat do toho vždy čistou neolízanou lžičku.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MAR_TINA: To se mi líbí! Mám tu mraky rukoly a nevím co s ní. Jak dlouho to vydrží?
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    MAR_TINA: já dávám oliv. olej a ještě trochu česneku a je to výborné. Jednou jsem to chtěla upgradovat a slunečnicová semínka jsem upražila a nebylo to tak dobré. Taky jsou v něm dobré vlašské ořechy.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: mrazím, možná trochu ztratí aroma, ale používám ho všude, kde bych použila čerstvý (výjimku tvoří dekorativní snítky), funguje to skvěle
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    a rukolu jsem sklidila. Chci zkusit pesto - rukola, slunečnicový olej, slunečnicová semínka a sůl.

    Nějaké varování? Dělám to prvně :)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: cha! dobra kombinace, dik za inspiraci!!!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARAJ: to zkusím, miniskleničky mám.

    koupila jsem dobrou medovou hořčici, tu promíchám s koprem, zase zavíčkuju a budu mít skvělou koprovou hořčici a uchovaný kopr
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: jj, mam to v mensich sklenickach. Podobne mam nalozene i lisky na kulajdu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARAJ: aha a pak to z toho lovíš a přímícháváš do zálivky? to zní logicky, to by šlo.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: klasika - sladkokysely nalev.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARAJ: a jak?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: mam ho nalozeny.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    MAR_TINA: ja ho mam v mrazaku, ale strasne moc ztrati aroma. ne tolik, jako koriandr, ale uz je to tak na hranici pouzitelnosti :(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jak uskladňujete kopr?
    sušení nefunguje.
    chci ho dávat třeba na saláty, takže prosolení se mi taky nelíbí.
    funguje mražení?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    LADY_MYSKA: dík. Chytla jsem nějakou hygienickou paranoiu a začala mít pocit,že ta guma musí opakovaným zavařováním + postupem času ztrácet těsnící vlastnosti. U některých kusů mi to přijde očividné, ale říkám si,že vlastně nevím,jaký je osvědčený postup u té šedé zóny použité už vícekrát ale bez zjevných známek opotřebení.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    FUNTL: proc by melo byt prasacke opakovane pouzivat sklenice se sroubovacim vickem?

    Rekla bych, ze zaklad uspechu je mit ciste sklenice a vicka, ktera by nemela byt ponicena. Ale predpokladam, ze nejakeho defektu by si zavarovatel vsiml a vicko vymenil za jine.
    Nachylnejsi vicka omnia se pouzivaji nekolik generaci a opakovane.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam