Jam z jablek na ruský způsob velmi dobrý.
1 kg jablek - 1 kg cukru - ocet - 5–6 sklenic vody - vanilka - citronová kůra
Jablka se oloupají, jádra vykrojí, nakrájejí se na tenké řízky jako na závin a nechají se ve vodě s málo octem, aby nezčernala. Okrájené slupky a jádra se dají do hrnku 1/2 hodiny vařiti s 5–6 sklenicemi vody; když se povařily, voda se z nich sleje do většího hrnku a přidá se do ní odvážený cukr, kousek vanilky a citronové kůry. Jestliže se voda vyvaří, přileje se jí trochu, aby jí byly 4 čtvrtlitrové sklenice, a nechá se s cukrem svařiti. Do vařícího cukru se dají rozkrájená jablka a nechají se tak dlouho vařiti, až jsou průhledná jako skleněná. Nato se pak sundají s ohně a plní se hned do lahviček.
Jamu tohoto se užívá jako každého jiného k čaji na houstičky.
K úpravě jeho se hodí jablka tuhá (renety), ne moučná, letní.
(Dobrá česká kuchyně. Předpisy chutných domácích pokrmů našim hospodyňkám podává Marie Haškovcová. 1939.)
Sice píše na houstičky, ale to asi jen proto, že se u nás jam do čaje nedává. Jako jablečné varenje to vypadá i chutná, recept odpovídá – a v čaji je perfektní. Taky ho dávám do ovesné kaše a do jogurtu. A z housky stéká. :)