• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: vy je neradi?
    Taky jsem po letech zavařování naznala, že na to prdím. A po dvou letech jsem se k té "dřině" ráda vrátila. Žádné kupované mi nechutanají a vzhledem k mé spotřebě se jeden den v roce seknu a nadělám zásoby :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: tak to bych je radši snědla.

    A všechna čest, okurky jsou jedna z věcí, které nedělám a nechce se mi do nich.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA JAJITA: u okurek se bojím, že po druhém zavaření budou rozblemcané a vůbec ne křupavé :-(
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: provedla jsem totéž a marmeláda drží jak sviň :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: Tak angreštová šťáva. Je světle žlutozelená, sladkokyselá. Pro někoho, kdo chce intenzivní chuť a barvu to není. Nejsem si jistá, jestli hlavní složku nedělá kyselina cukr. (Dávala jsem jen tu první dávku kyseliny, při dochucení už ne.) Pro dobrý pocit, že mám angreštovou šťávu a dám si ji v zimě, to je.

    A dávala jsem nejnižší uvedená množství vody, kyseliny a cukru, aby bylo co nejvíc ovoce uvnitř.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a co ji strčit do myčky s příštím nádobím? Dělám to tak s nechycenýma marmeládam a obvykle se chytnou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: ty mi dáváš, od včerejška nemyslím na nic než džin s tonikem, klidně i bez té šťávy :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    nechytla se mi jedna sklenice okurek - spotřebují se u nás rychle, ale těch 14 dní, než se rozleží, mám je nechat radši v ledničce, nebo můžou být normálně ve špajzu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: náš padal, tak jsem ho sesypala do košíku a přemýšlela, co bych si z něj ráda udělala. A představa řízné šťávy, minerálky, ledu a džinu byla dneska velmi lákavá.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já jsem každý rok laxnější a momentálně vykapávám v drátěném sítku (takovémhle: http://eshop.tescoma.cz/...racovani-potravin/kuchynske-naradi-a-pomucky/chef/428054-sitko-chef-20-cm )
    jen to párkrát prohrábnu lžící a setřu spodek, kde se chytá takový ten šlem, přes který to blbě teče.

    Ale utěrky, nebo netkané textilie (pokud teda nejsou vodotěsné) jsou nejlepší, protože se dají pak ještě zatočit a vymačkat dosucha.

    Dej vědět, jak dopadlo, angreštu mám mraky, jen potřebuje ještě pár dní na dozrání.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A nalistovala jsem tu tenhle TRISSIE: postup a asi se ho budu držet :)
    Vykapat půjde přes řídkou utěrku v cedníku?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dotaz pro šťávové královny:

    Mám tady trochu angreštu a rozvařím ho a prolisuju na šťávu.
    Šťávu (sirup) získám tak, že přidám stejně cukru a vody a svařím? A naleju do lahví s přisávacím uzávěrem (mám tu wecky). Musím ještě zavařovat nebo stačí nalít horké?
    Ochotně přidám špetku sorbanu draselného.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    SHADOWALKER: uvařeno, moc fajn chuť, díky ;)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    TABBY: Sám hledám výmluvu, proč si ten zavařovací hrnec z Lídlu koupit, to o ohřívání teplé vody mě nenapadlo, to je dobrý argument.
    TABBY
    TABBY --- ---
    AIJA: Da se v nem ohrat tepla voda, kdyz je zrovna vypadek. A uchovavat horky punc v zime. (Si to nejam omluvit musit, ze jo, protoze po vensinu roku hrnec jenom prekazi ve skladovacim prostoru ;)
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    Aha, to je zajímavý. Já jsem to zase vyhodnotila tak, že je to zbytečnej krám do baráku...navíc bych ho určitě měla doma zrovna když bych ho potřebovala na chatě a naopak:-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: moje trouba na 200st. hřeje tak na 180, matčina na 210. Může to být tím.
    TABBY
    TABBY --- ---
    AIJA: Ale jiste. Ta se varila jak o zivot... (Zazitek byl tak silny, ze jsem o rok pozdeji investovala do zavarovaciho hrnce z Lidlu ;)
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    A mělas v tom pekáči vodu?
    Zavařuju tak roky a maximálně se stalo, že pár sklenic nechytlo. Ale to bylo spíš moc starejma víčkama...
    TABBY
    TABBY --- ---
    AIJA: A to mas vyzkouseny, jo? Ptam se proto, ze podobny experiment - 200 stupnu a 20 minut - vyustil v to, ze varici obsah sklenic vybublal do trouby, coz melo za nasledek jednak X znicenych sklenic kompotu, uprasenou troubu, a nasledne jeste 600 Kc za deratizatora, protoze se k nam v dusledku vyhozeni kompotu do komposteru prestehovalo jeste nekolik roju vos...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam