úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
rozbalit záhlaví
TRISSIE
---
---
21:41:35 18.7.2015
2 odpovědi
MAR_TINA
: já jsem každý rok laxnější a momentálně vykapávám v drátěném sítku (takovémhle:
http://eshop.tescoma.cz/...racovani-potravin/kuchynske-naradi-a-pomucky/chef/428054-sitko-chef-20-cm
)
jen to párkrát prohrábnu lžící a setřu spodek, kde se chytá takový ten šlem, přes který to blbě teče.
Ale utěrky, nebo netkané textilie (pokud teda nejsou vodotěsné) jsou nejlepší, protože se dají pak ještě zatočit a vymačkat dosucha.
Dej vědět, jak dopadlo, angreštu mám mraky, jen potřebuje ještě pár dní na dozrání.
MAR_TINA
---
---
21:00:46 18.7.2015
1 odpověď
A nalistovala jsem tu tenhle
TRISSIE
: postup a asi se ho budu držet :)
Vykapat půjde přes řídkou utěrku v cedníku?
MAR_TINA
---
---
20:53:02 18.7.2015
Dotaz pro šťávové královny:
Mám tady trochu angreštu a rozvařím ho a prolisuju na šťávu.
Šťávu (sirup) získám tak, že přidám stejně cukru a vody a svařím? A naleju do lahví s přisávacím uzávěrem (mám tu wecky). Musím ještě zavařovat nebo stačí nalít horké?
Ochotně přidám špetku sorbanu draselného.
JAJITA
---
---
13:50:42 11.7.2015
+1
SHADOWALKER
: uvařeno, moc fajn chuť, díky ;)
ZOIDBERG
---
---
12:14:21 3.7.2015
TABBY
: Sám hledám výmluvu, proč si ten zavařovací hrnec z Lídlu koupit, to o ohřívání teplé vody mě nenapadlo, to je dobrý argument.
TABBY
---
---
11:45:39 3.7.2015
1 odpověď
AIJA
: Da se v nem ohrat tepla voda, kdyz je zrovna vypadek. A uchovavat horky punc v zime. (Si to nejam omluvit musit, ze jo, protoze po vensinu roku hrnec jenom prekazi ve skladovacim prostoru ;)
AIJA
---
---
11:37:36 3.7.2015
1 odpověď
TABBY
:
Aha, to je zajímavý. Já jsem to zase vyhodnotila tak, že je to zbytečnej krám do baráku...navíc bych ho určitě měla doma zrovna když bych ho potřebovala na chatě a naopak:-)
MAR_TINA
---
---
11:37:34 3.7.2015
TABBY
: moje trouba na 200st. hřeje tak na 180, matčina na 210. Může to být tím.
TABBY
---
---
11:35:53 3.7.2015
1 odpověď
AIJA
: Ale jiste. Ta se varila jak o zivot... (Zazitek byl tak silny, ze jsem o rok pozdeji investovala do zavarovaciho hrnce z Lidlu ;)
AIJA
---
---
11:34:57 3.7.2015
1 odpověď
TABBY
:
A mělas v tom pekáči vodu?
Zavařuju tak roky a maximálně se stalo, že pár sklenic nechytlo. Ale to bylo spíš moc starejma víčkama...
TABBY
---
---
11:29:37 3.7.2015
2 odpovědi
AIJA
: A to mas vyzkouseny, jo? Ptam se proto, ze podobny experiment - 200 stupnu a 20 minut - vyustil v to, ze varici obsah sklenic vybublal do trouby, coz melo za nasledek jednak X znicenych sklenic kompotu, uprasenou troubu, a nasledne jeste 600 Kc za deratizatora, protoze se k nam v dusledku vyhozeni kompotu do komposteru prestehovalo jeste nekolik roju vos...
AIJA
---
---
11:22:16 3.7.2015
RAHANUR
:
Fakt jen na mřížce? To bych měla strach, že když náhodou sklenice praskne tak bude zasviněná celá trouba...
AIJA
---
---
11:21:02 3.7.2015
1 odpověď
MRNOUS
:
Do vysokého pekáče naskládej sklenice, přilej vodu a dej na 200-220 na půl hodiny do trouby. Pak to tam ještě nech chvíli zchladnout, ať se neopaříš, naskládej víčkem dolů na utěrku a nechej do rána...nebo prostě do zchladnutí sklenic.
RAHANUR
---
---
3:25:17 3.7.2015
1 odpověď
Ohledně zavařování..v troubě běžně..i jen na mřížce, ale musí se srovnat, ale je to spíš na druhy co nevadí, že se trochu rozvaří. na okurky to moc neumím. Taky jsem zavařovala v myčce. Program pára. Bolonskou omáčku a ok.
PETRUSKA
---
---
13:08:18 1.7.2015
Letos se urodilo hodně černého rybízu a třešní. Z rybízu budu asi zas dělat nevařenou marmeládu (1:1 rybíz a cukr), z třešní zatím jen peču. Vloni jsem dělala z rybízu i šťávu, ale moc to nepijeme, ještě tu mám litr loňské.. a tak jsem si říkala, že se poptám na nějaký zajímavý tip co s rybízem. Čerstvý mi moc nejede, takže nějak zpracovat. Marmelády už bude dost, sirupů taky.. nějaký další tip? Jinak to holt zamrazím a třeba na něj přijde chuť v zimě. Díky!
JAJITA
---
---
20:01:15 30.6.2015
JAJITA
: nakonec mi bylo líto ty třešně mrazit a uvařila jsem je samotné. Měla jsem mix hodně tmavých a normálně červených, marmeláda je dobrá a má krásnou barvu :)
HABRENKA
: v sobotu vyrážím do trhu pro další třešně, tu musím vyzkoušet ;)
MAR_TINA
---
---
11:25:39 30.6.2015
BONEMINA
: tak to asi vyjde :), navíc ta želíruje sama
BONEMINA
---
---
11:22:35 30.6.2015
1 odpověď
Myrobalánovou s 3:1 určitě budu dělat i letos, byla naprosto výtečná do vánočního lineckého. Ale tohle by měla být speciální kyseloangreštová. Pro člověka, který rád chroupe polonezralé angrešty, syrovou rebarboru nebo citrony, takže každý gram cukru navíc je nežádoucí.
MAR_TINA
---
---
11:19:13 30.6.2015
BONEMINA
: ostře kyselá a boží mi vyšla špendlíková teda mirabelková nebo co to je :) v poměru 3:1. Navíc může regulovat abrvu pomocí výběru plodů od žluté po temně červenou.
BONEMINA
---
---
11:17:30 30.6.2015
1 odpověď
MAR_TINA
: Právě pořádně kyselé marmelády bych chtěla docílit :)
MAR_TINA
---
---
11:13:02 30.6.2015
1 odpověď
BONEMINA
: jo, funguje. Ale u kyselých druhů ovoce bude výsledkem kyselá marmeláda, překvapivě :) Na sladké - třesně třeba funguje dobře.
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam