• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: U nás totéž, na malé okurky musíme do osmé hodiny (nebo do Cieszyna na targowisko), odpoledne už jen vetší kusy, holt jsem musel na kvašáky přivařit více láku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: humpffff.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: pokud to funguje všude stejně, tak jo. Tady jsou malé vyprodané už před 8. hodinou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    dotaz na okurky - tušíte někdo stav okurek v Praze?

    Respektive byla jsem dneska mezi 11 a 13 hodinou na trhu na Jižáku, na Jiřáku a v Holešovicích a všude měli jen strašlivě veliké nakládačky. Je to tím, že jsem tam byla moc pozdě a ty malé byly vybrané?
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZATAMOKO: Já bych taky odpeckovávala ručně. U švestek to jde dobře. A taky rovnou bez problémů eliminuju červivé.
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    Prosim, prosim, majitelky zavarovaciho lidl hrnce - na kolik stupnu a minut zavarovat leco? (vloni jsem to zkousela, abych zjistila jak na to, ale samozrejme, ze jsem cas zapomnela, navic to bylo jeste v normalnim hrnci) Diky
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    ZATAMOKO: jj, to je ono.
    Nakládání do čisté vody
    Tento způsob je náročný na čas, výsledek však stojí za to. Očištěné houby povaříme asi 7 minut v osolené vodě, potom je řádně propláchneme a nasypeme do sklenic asi tak 1 cm pod okraj. Potom na ně napustíme z vodovodu vodu, vzduchotěsně uzavřeme a steriluji při teplotě 100 stupňů první den 1/2 hodiny, druhý den sterilaci opakuji. Třetí den vynechám a čtvrtý den opět steriluji 1/2 hodiny při teplotě 100 stupňů. Takto sterilované houby používám na jakékoliv úpravy, protože chutnají jako čerstvé.
    A to maso uplně jednoduše, buď upečené, raděj ale jen osolené, bez koření anebo syrové nakrájím na přiměřené kostky a rovnou do sklenic, neplnit až po vrch, nechávám alespoň 5 cm od hor. okraje. Sterilace první 1,5 hodiny při 100 st. a za 24 -36 hod znovu vařit 1 hodinu. Dělám většinou vepřové - dá se použít od mazání na chleba až po omáčky, cokoliv.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    RADUZA: to maso mě zajímá, máš nějaké recepty?
    Budu mít hovězí a skopové/jehněčí a nechci všechno mrazit.

    K tomu sterilizatoru jsem dostal i knizku se zakladnimi postupy, tak az ji najdu, zkusim udelat scan.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    RADUZA: to je tzv. Kochova sterilizace (např. 3 x 60 minut po 24 h při 100 °C), dělávalo se to v laborkách, kde nebyl dostupný vysokotlaký sterilizátor.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    ještě s podělím o zkušenost - loni bylo mraky hub a na kyselo se u nás moc neuplatní. Našla jsem recept zavařování jen s vodou, má to spec. postup, asi 3,4 krát zavařovat určitý čas s určitým časovým rozestupem, z hlavy nevím ale můžu najít. Houby takto zavař. se dají použít i na smaženici a není poznat rozdíl od čerstvých. A jako základ na cokoli houbového. Sušený mám taky, ale tyto jsou lepší.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    TABBY: proto choulostivější věci zavářím jen pod omnia víčka, u těch spolehlivě poznám, že držej, jsem stará škola :-) . Přijde mi, že největší mrchy jsou jahody, ale kdo je dneska už zavařuje. Zavařuju i maso a když se dodrží postupy, není s ním problém a žádnej konzervant tam není, teda kromě toho sádla z vepř., co se vyvaří.
    TABBY
    TABBY --- ---
    RADUZA: Ja ti nevim. Rikala mi znama, ze takhle prisla o varku tresni, co zavarovala jenom s cukrem. Ty, co zavarovala jako kompot, tzn. cukr a voda, byly OK. Tak nevim.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    tak když je to dobře zavařené, cukr netřeba, ne?
    TABBY
    TABBY --- ---
    RADUZA: Aha. Myslela jsem spis kvuli konzervaci nez nedostatecne sladkosti.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    TABBY: nepřislazuju, když jsou zralý, mají cukru dost a na koláče většinou dělám drobenku. Takovou speciální, místo mouky strouhaný perník a se švestkama je to báseň.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    RADUZA: super, díky za info. 720ml máme dost, tak ty menší použiju na džem a povidla.
    TABBY
    TABBY --- ---
    RADUZA: Prosypavas cukrem?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    ZATAMOKO: pokud jsou to pravé švestky, tzn. pecka jde snadno ven, připadá mi nejrychlejší odpeckovávání ručně. Zavařuju je pouze bez vody, na buchty apod. jsou takto ideální. A asi je pouze házet a nerovnat (pěchováním by se zbytečně rozmačkaly) - vejde se jich míň. A řeznou plochou dolů je to nejefektivnější, Sklepávám a nahoře jen trochu přimáčknu, zavařením zmenší objem.Sklenice 720 ml je tak akorát dávka na běžný plech, 350ml na kulatý koláč 30 průměr jentaktak. Jestli jich máte tolik, dělala bych 720ml. S automatem nemám zkušenost, klasicky ve vodě 20 min. při 80 st na 720 ml trvanlivost i víc let.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Chystáme se s kámošem na švestkové zavařování ve velkém (má asi 10 stromů), tak se chci zeptat na pár věcí:

    1) fungují odpeckovávače jako např. http://www.cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/odpeckovavac-svestek.html ?
    2) kromě povidel a džemu chceme zkusit i švestky ve vlastní šťávě, recept např. http://diatips.cz/svestky-ve-vlastni-stave/
    2a) má nějaký smysl dávat ty půlky řeznou stranou dolů?
    2b) je možné je do sklenic naházet halabala a jen upěchovat? Představa skládání 200 sklenic mě moc neláká :)
    2c) je 20 minut při 80 °C dostatečná doba? Sklenice budou max 720ml omnia, spíš ale menší (sturz 350ml), aby to byla rovnou porce na koláč

    Co zavařování/sterilizace při vyšší teplotě? Mám ALL AMERICAN 41.5 QT. CANNER/COOKER, tak si jsem schopnej relativně přžesně nastavit teploty 100-105-112-121 °C
    Před lety jsem zkoušel zavařit strouhaná jablka na 121 °C po dobu 5 minut a vydržela rok a půl, dýl nevím, snědli jsme je :) Na štrůdl byla vynikající, byla lehce karamelizovaná a chuťově skvělá.

    Jinak se samozřejmě zavařování při nižších teplotách nebráním, mám 27l automatickej hrnec.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ZUZKAOU: ja se prave zatim nikde nedohledala pomeru cehokoli u ruzneho ovoce... babicka delala dzem z rybizu pul jen s cukrem a pul s pectogelem a ehm, ted dojidame posledni dedictvi po deseti letech... a zatim mi chybi grif na to, co jak, takze povetsinou experimentuju a zatim tuk tuk, ale vim, ze je to loterie... ale u mne se trochu stira pojem povidla/marmelada/dzem... takze i s tou chemii to pak mam slozity, ale zatim vsechno tuk tuk drzi, jen merunky letos zkousim poprve
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam