ZATAMOKO: jj, to je ono.
Nakládání do čisté vody
Tento způsob je náročný na čas, výsledek však stojí za to. Očištěné houby povaříme asi 7 minut v osolené vodě, potom je řádně propláchneme a nasypeme do sklenic asi tak 1 cm pod okraj. Potom na ně napustíme z vodovodu vodu, vzduchotěsně uzavřeme a steriluji při teplotě 100 stupňů první den 1/2 hodiny, druhý den sterilaci opakuji. Třetí den vynechám a čtvrtý den opět steriluji 1/2 hodiny při teplotě 100 stupňů. Takto sterilované houby používám na jakékoliv úpravy, protože chutnají jako čerstvé.
A to maso uplně jednoduše, buď upečené, raděj ale jen osolené, bez koření anebo syrové nakrájím na přiměřené kostky a rovnou do sklenic, neplnit až po vrch, nechávám alespoň 5 cm od hor. okraje. Sterilace první 1,5 hodiny při 100 st. a za 24 -36 hod znovu vařit 1 hodinu. Dělám většinou vepřové - dá se použít od mazání na chleba až po omáčky, cokoliv.