• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: Já bych dala jahody (je pravda, že jsme tak likvidovali letité dřeně z mrazáku), jakmile jsme tam nedali jahody a švestky (místo těch máš meruňky), bylo to takový jalový.
    A zázvor, určitě zázvor, na kostičky nebo strouhanej.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu ještě košík meruněk, džem už je hotový, zamraženo na zimu mám, tvarohových knedlíků v mrazáku čtyři várky, kynuté už taky byly... tak mě napadl pečený čaj.
    Co by se k těm meruňkám hezky hodilo za další ovoce? Mám zamražený rybíz a třešně, nějakou směs lesního ovoce, na keři ještě aronie, plus můžu něco ještě přikoupit.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Ceka me perna sobota ;-)

    JAJITA
    JAJITA --- ---
    LUCIASHECK: jestli ultimátní nevím, ale vloni jsem dělala švestky, jablka, bezinky a citrony se sladkým kořením, u pečení trochu poslala a všem moc chutnal, neb byl hustý :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Mohla bych vás poprosit o tip na vaše osvědčené ultimátní kombo na pečený čaj?
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    JAJITA: Letos jsem ho vařila (bylo to na přání tymiánový maniačky, samotnou by mě to nenapadlo, ale i mě to přijde fajn). Plněj hrnec tymiánu jsem zalila vodou, zahřála na 70°, nechala pár hodin stát, vylovila tymiány, přidala cukr, znova zahřála na 90° a slila do lahví.
    S vodou s citrónem je moc dobrej.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    GALE: díky, asi ho teda vyzkouším, mám to s ním nastejno :)
    GALE
    GALE --- ---
    JAJITA: Teď nevím, jestli ti pomůžu, ale pila jsem ho v jedné kavárně v domácí limonádě s malinami. A stojí za to. Já jsem ale tymiánový šílenec a dávám ho málem i do krupicove kaše.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Tak jinak. Sirup za tu práci nestojí:-)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    Nějaký osvědčený poměr rebarbory a jahod do džemu?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: ptala jsem se na sirup, ale díky za radu, že ho můžu sušený dát do jídla :P
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Přijde mi jednodušší ho nasušit a pak používat podle potřeby. Přihodit do jídla, udělat čaj nebo tak něco.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: ne, sirup obdobný, jako mátový, bezový a podobné.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Myslíš to vrstvení tymiánu a cukru v zavařovačce a nechat bůhví jak dlouho na parapetu na sluníčku?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    nezkoušel jste někdo tymianový sirup? Jestli to stojí za tu práci :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    Taky sirupy dělám. Na mátový a meduňkvový se chystám v sobotu. Ještě zlikviduju oregano, ale to asi udělám sirup i s chilli, aby bylo na dochucování jídel.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Zkoušela jsem mátový sirup - základ receptu z přílohy MfDnes, mírně upraveno, navíc jsem dala citron a upravila dobu varu. Jinak není špatný - mírně jím dochucuji vodu s citronem. Trvanlivost uvidím, dělala jsem dvě pididávky, jednu mám v lednici, druhou jsem zasterilizovala do sklenice od kompotu s víčkem twist-off. Úspěšnost ukáže čas.
    Upravený recept tady - http://werka13.blog.cz/1706/matovy-sirup.

    MVEK
    MVEK --- ---
    MAR_TINA: Naopak já chtěl poradit, když se nám bio citróny nepovedlo sehnat. Předpokládal bych, že někdo to už zkoušel bez kůry. Ale ano, díky použití odpovědi tobě to už stejně asi nikdo jiný nečetl.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MVEK: a myslíš, že si od tebe nechám radit?
    já jsem s receptem spokojená.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam