• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já jsem zrovna onehdá načínala poslední skleničku čistě třešňové a přišla mi sice sladší, ale nijak přehnaně - ale já ráda džemy hladké (takže odpeckované ovoce projedu tyčákem a teprve pak začínám svařovat) a pevné (ten druh, co na lžičce stojí, nikoli ten, co teče), takže většinou přidávám 1-2 lžičky kyseliny citronové, aby hezky želírovalo, což zase trochu okyselí.
    A jinak samozřejmě Gelfix 3:1.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: čistý pektin používám od loňska, v podstatě stejně. Na kilo ovoce uvedené množství pektinu, cukru od 300 do 500 g dle chuti, lžičku (a víc) ksy. citronové dle chuti.

    Ale jak říkám, samotné vyšly strašně sladké.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    MAR_TINA: mám doma pektogel a čistý pektin, bude stačit ten poměr jako s gelfixem? Nemám s tím zkušenost vůbec...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: dělala jsem, když byly třešně.
    Odpeckovat, trochu rozvařit, dle návodu zavařit s gelfixem 3+1, takže fakt minimum cukru a i tak byly hodně sladké.
    Mnohem lepší byly třešně napůl se šťávou z červeného rybízu a zase gelfix 3+1, víc cukru dávám snad jen do samotného rybízu.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Děláte zavařeniny z třešní, nemyslím kompot, ale něco jako džem s kousky, podelite se o recept?
    BAAL
    BAAL --- ---
    JAJITA:
    TRISSIE: Cau holky, je to tak, mel jsem ho pujcen od Trissie na první várku, pak si koupil ten stejný opět díky tipu od Trissie na poslední akční kus:-)

    Uvařil jsem v tom zhruba 18 várek, bez nejmenšího problému,tady jsou nejake varnaky z OneNote. Kazdopadne, ted na to absolutne nemam cas, takze kdyste ho nektera chtela, tak se domluvime na cene.

    ADD
    ADD --- ---
    MRNOUS: Manzel ho zase koupil pro jiny nezavarovaci ucel - na akcich v nem udrzuji horkou vodu na kafe. Myslim, ze jede nekolikaty rok nekolikrat za mesic cely vikend, a bez problemu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: ok, díky :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: ale nedalo mi to a asociativní metodou jsem se dopracovala k tomu, že šlo o ID BAAL. dotazy tedy přímo na něj,
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: akorát že já si nemůžu vzpomenout, komu jsem to vlastně půjčovala :-(
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: a to mě zajímá, to pivo ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZATAMOKO: tak nevím, jestli jsi ty měl smůlu na špatný kus, nebo já štěstí na dobrý, ale mám ho od roku 2013 - jako nemám žádnou velkoplantáž, že by jel nepřetržitě, ale že by se na něj akorát prášilo, to taky ne.

    jinak krom běžného zavařování jsem ho půjčovala i na výrobu piva :-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRNOUS: defacto je to tenhle https://www.mall.cz/zavarovaci-hrnce/vigan-mammoth-zh27-dgx-digital jen je to zase pod jinym brandem.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRNOUS: po roce mi prorezla nadoba, voda kapala do elektroniky a hrnec byl kaput.
    Tatovi jsme koupili "to same" od jine znacky a s nerez nadobou a je s tim velmi spokojenej. Cena byla kolem 2500 Kc. Ten litr za ten klid imo stoji .)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Nechala jsem luhovat další várku bezových květů.. na hladině se mi udělal takový na omak lepkavý povrch .. je to špatně?zkvasilo to?nikdy jsem to neviděla,tak nevím jestli to vylít nebo zpracovat
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    Kdo mate LIDL zavarovaci hrnec, na co vsechno ho pouzivate? Zase ho maji tento tyden, tak o nem uvazuju..

    Zavarovujem spis presnidavky a cokoliv z rajcat, obcas nejaky dzem... vyuziju ten hrnec vubec?:)
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Nahod prosim recept na stavu. Mne je lito to nechat ladem, na druhou stranu ta marmelada je fakt za trest...
    AIJA
    AIJA --- ---
    FUNTL:
    Spotřebuj na pečení. Do i na koláče a táče. Přidávej při rozvaření máku apod. Kolik toho máš? Já se loni zapřísahala, že na špendlíky už kašlu, protože je s tím moc práce.
    Tak uvidím jak letos...:-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZEMINO: tak jsem ho nakonec lehce oplachla
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: já mám spendlikovou marmeládu v poměru 2:1 a je nakysla, ale dobrá. Taky šťáva dopadla výborně. Právě že to není šíleně sladké
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam