• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    TRISSIE: Mne se na tech bernardich libi i to, ze jsou tmavy..nevim, jestli na tom neco je, ale mam nejak zafixovano, ze to pro uchovavani sirupu je lepsi (nevim, proc si to myslim) :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HEELENA: a kdo nemá zdroj na lahve od Bernarda, tak lahve se zacvakávacími uzávěry má za velmi příjemnou cenu IKEA (500ml a 1000ml) :-)
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    TABBY: Jojo, pili jsme to a bylo to dobry ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    HEELENA: "Do přelomu roku" v tomto případě znamená, že šťáva byla použitelná ještě 6 měsíců po datu výroby?
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    TABBY: Ja delam kazdorocne bez za studena a z minule sezony jsme pili az do prelomu roku. Driv se i kazil, ale osvedcily se mi lahve od bernarda se zacvakavacim vickem.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TABBY: predloni jsem delal za studena, behem par mesicu zkvasil a se sousedem jsme se tu pri praci celkem slusne cikli :D Mimochodem, bylo to krásně perlivý a fakt hodně pitelný :)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Dělala jsem vloni a předloni a v pohodě. Akorát to chce dobře uzavřít lahve. V mém receptu je 1l vody 1l cukru a 30g kyseliny citronové a 1 citron.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ráda bych vyrobila sirup z bezového květu. Myslíte, že má sirup za studena potenciál nezačít se kazit? (Našla jsem totiž recepty jak na vařené, tak za studena.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a možná nejsem dobrý indikátor sladkosti, včera mi neslazený mix jahod a kefíru přišel sladký a muž řval, co jsem mu to dala :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já jsem zrovna onehdá načínala poslední skleničku čistě třešňové a přišla mi sice sladší, ale nijak přehnaně - ale já ráda džemy hladké (takže odpeckované ovoce projedu tyčákem a teprve pak začínám svařovat) a pevné (ten druh, co na lžičce stojí, nikoli ten, co teče), takže většinou přidávám 1-2 lžičky kyseliny citronové, aby hezky želírovalo, což zase trochu okyselí.
    A jinak samozřejmě Gelfix 3:1.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: čistý pektin používám od loňska, v podstatě stejně. Na kilo ovoce uvedené množství pektinu, cukru od 300 do 500 g dle chuti, lžičku (a víc) ksy. citronové dle chuti.

    Ale jak říkám, samotné vyšly strašně sladké.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    MAR_TINA: mám doma pektogel a čistý pektin, bude stačit ten poměr jako s gelfixem? Nemám s tím zkušenost vůbec...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: dělala jsem, když byly třešně.
    Odpeckovat, trochu rozvařit, dle návodu zavařit s gelfixem 3+1, takže fakt minimum cukru a i tak byly hodně sladké.
    Mnohem lepší byly třešně napůl se šťávou z červeného rybízu a zase gelfix 3+1, víc cukru dávám snad jen do samotného rybízu.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Děláte zavařeniny z třešní, nemyslím kompot, ale něco jako džem s kousky, podelite se o recept?
    BAAL
    BAAL --- ---
    JAJITA:
    TRISSIE: Cau holky, je to tak, mel jsem ho pujcen od Trissie na první várku, pak si koupil ten stejný opět díky tipu od Trissie na poslední akční kus:-)

    Uvařil jsem v tom zhruba 18 várek, bez nejmenšího problému,tady jsou nejake varnaky z OneNote. Kazdopadne, ted na to absolutne nemam cas, takze kdyste ho nektera chtela, tak se domluvime na cene.

    ADD
    ADD --- ---
    MRNOUS: Manzel ho zase koupil pro jiny nezavarovaci ucel - na akcich v nem udrzuji horkou vodu na kafe. Myslim, ze jede nekolikaty rok nekolikrat za mesic cely vikend, a bez problemu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: ok, díky :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: ale nedalo mi to a asociativní metodou jsem se dopracovala k tomu, že šlo o ID BAAL. dotazy tedy přímo na něj,
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: akorát že já si nemůžu vzpomenout, komu jsem to vlastně půjčovala :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam