• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LD_DRTH: tam je takový nula nula nula prd, že se obsahem palmového tuku v prostředku na zavařování z hlediska hladiny cholesterolu zabývat nemusíš
    no a pokud chcete používat věci jako 3:1 a podobně, tak se nedivte, že jsou tam chemické konzervanty, protože když tam chcete málo cukru, tak se to musí zakonzervovat něčím jiným
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    MAR_TINA: je tam palmac, vím že tam je kvůli pěně ( aby nevznikala) ale mám vysoký cholesterol a tak se vyhybam kokosovému, palmovému a ztuženým tukům co to jde...
    TABBY: konzervanty taky řeším kvůli mláděti, ale zelirfix vypadá dobře, zkusím to příště i s ním
    TABBY
    TABBY --- ---
    LD_DRTH: Zkus želírfix. Je český, levný a ve verzi jedna ku jedné bez konzervantů (pokud ve složení řešíš zrovna tohle).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: a co ti na gelfixu vadí?
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    MAR_TINA:
    TABBY: takhle jsem to dělala, i tu kyselinu jsem dala, 1 kl na balení pektogelu - možná málo? No nic příští rok tam valím vic cukru
    ADD: na gelfixu mi vadí složení :-(
    ADD
    ADD --- ---
    LD_DRTH: Kdyz si koupis Gelfix 1:3, davas na kilo jahod 330 g cukru a s trochou kyseliny citronovy tuhy je to jak gumovej medvidek.
    TABBY
    TABBY --- ---
    LD_DRTH: Ta zelirovaci vec se přidává pár minut před koncem. Doladí se něčím kyselým.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: dle návodu na pytlíku, 1 minutu s želírovacím přípravkem (nějaký pektin), přidat cukr, 5 minut.
    testnu, když teče, přidám kyselinu citronovou, vařím další minutu.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Prosím o radu, jak dlouho vaříte marmeládu? Postupovala jsem dle návodu na pektogelu, měla jsem jahody, cukru jsem dala míň (i tak se to moc nedá jist, je to sladké jak hovado, mam male lahvičky, takže počítám s tím, že dlouho otevřené nevydrží) vařila jsem celkove 20min, a moc to nezhustlo, jako sníme to, ale příští rok bych chtěla hustou směs i za cenu přidání kila cukru na kilo ovo.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Co s merunkami? Mam pár kyblíků, marmelády mi většinou zahnědly, kompoty moc nejedeme a mrazák mám plný.. dají se usušit?
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    TRISSIE: Mne se na tech bernardich libi i to, ze jsou tmavy..nevim, jestli na tom neco je, ale mam nejak zafixovano, ze to pro uchovavani sirupu je lepsi (nevim, proc si to myslim) :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HEELENA: a kdo nemá zdroj na lahve od Bernarda, tak lahve se zacvakávacími uzávěry má za velmi příjemnou cenu IKEA (500ml a 1000ml) :-)
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    TABBY: Jojo, pili jsme to a bylo to dobry ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    HEELENA: "Do přelomu roku" v tomto případě znamená, že šťáva byla použitelná ještě 6 měsíců po datu výroby?
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    TABBY: Ja delam kazdorocne bez za studena a z minule sezony jsme pili az do prelomu roku. Driv se i kazil, ale osvedcily se mi lahve od bernarda se zacvakavacim vickem.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TABBY: predloni jsem delal za studena, behem par mesicu zkvasil a se sousedem jsme se tu pri praci celkem slusne cikli :D Mimochodem, bylo to krásně perlivý a fakt hodně pitelný :)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Dělala jsem vloni a předloni a v pohodě. Akorát to chce dobře uzavřít lahve. V mém receptu je 1l vody 1l cukru a 30g kyseliny citronové a 1 citron.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ráda bych vyrobila sirup z bezového květu. Myslíte, že má sirup za studena potenciál nezačít se kazit? (Našla jsem totiž recepty jak na vařené, tak za studena.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a možná nejsem dobrý indikátor sladkosti, včera mi neslazený mix jahod a kefíru přišel sladký a muž řval, co jsem mu to dala :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já jsem zrovna onehdá načínala poslední skleničku čistě třešňové a přišla mi sice sladší, ale nijak přehnaně - ale já ráda džemy hladké (takže odpeckované ovoce projedu tyčákem a teprve pak začínám svařovat) a pevné (ten druh, co na lžičce stojí, nikoli ten, co teče), takže většinou přidávám 1-2 lžičky kyseliny citronové, aby hezky želírovalo, což zase trochu okyselí.
    A jinak samozřejmě Gelfix 3:1.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam