• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ADD
    ADD --- ---
    LD_DRTH: Kdyz si koupis Gelfix 1:3, davas na kilo jahod 330 g cukru a s trochou kyseliny citronovy tuhy je to jak gumovej medvidek.
    TABBY
    TABBY --- ---
    LD_DRTH: Ta zelirovaci vec se přidává pár minut před koncem. Doladí se něčím kyselým.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: dle návodu na pytlíku, 1 minutu s želírovacím přípravkem (nějaký pektin), přidat cukr, 5 minut.
    testnu, když teče, přidám kyselinu citronovou, vařím další minutu.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Prosím o radu, jak dlouho vaříte marmeládu? Postupovala jsem dle návodu na pektogelu, měla jsem jahody, cukru jsem dala míň (i tak se to moc nedá jist, je to sladké jak hovado, mam male lahvičky, takže počítám s tím, že dlouho otevřené nevydrží) vařila jsem celkove 20min, a moc to nezhustlo, jako sníme to, ale příští rok bych chtěla hustou směs i za cenu přidání kila cukru na kilo ovo.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Co s merunkami? Mam pár kyblíků, marmelády mi většinou zahnědly, kompoty moc nejedeme a mrazák mám plný.. dají se usušit?
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    TRISSIE: Mne se na tech bernardich libi i to, ze jsou tmavy..nevim, jestli na tom neco je, ale mam nejak zafixovano, ze to pro uchovavani sirupu je lepsi (nevim, proc si to myslim) :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HEELENA: a kdo nemá zdroj na lahve od Bernarda, tak lahve se zacvakávacími uzávěry má za velmi příjemnou cenu IKEA (500ml a 1000ml) :-)
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    TABBY: Jojo, pili jsme to a bylo to dobry ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    HEELENA: "Do přelomu roku" v tomto případě znamená, že šťáva byla použitelná ještě 6 měsíců po datu výroby?
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    TABBY: Ja delam kazdorocne bez za studena a z minule sezony jsme pili az do prelomu roku. Driv se i kazil, ale osvedcily se mi lahve od bernarda se zacvakavacim vickem.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TABBY: predloni jsem delal za studena, behem par mesicu zkvasil a se sousedem jsme se tu pri praci celkem slusne cikli :D Mimochodem, bylo to krásně perlivý a fakt hodně pitelný :)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Dělala jsem vloni a předloni a v pohodě. Akorát to chce dobře uzavřít lahve. V mém receptu je 1l vody 1l cukru a 30g kyseliny citronové a 1 citron.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ráda bych vyrobila sirup z bezového květu. Myslíte, že má sirup za studena potenciál nezačít se kazit? (Našla jsem totiž recepty jak na vařené, tak za studena.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a možná nejsem dobrý indikátor sladkosti, včera mi neslazený mix jahod a kefíru přišel sladký a muž řval, co jsem mu to dala :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já jsem zrovna onehdá načínala poslední skleničku čistě třešňové a přišla mi sice sladší, ale nijak přehnaně - ale já ráda džemy hladké (takže odpeckované ovoce projedu tyčákem a teprve pak začínám svařovat) a pevné (ten druh, co na lžičce stojí, nikoli ten, co teče), takže většinou přidávám 1-2 lžičky kyseliny citronové, aby hezky želírovalo, což zase trochu okyselí.
    A jinak samozřejmě Gelfix 3:1.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: čistý pektin používám od loňska, v podstatě stejně. Na kilo ovoce uvedené množství pektinu, cukru od 300 do 500 g dle chuti, lžičku (a víc) ksy. citronové dle chuti.

    Ale jak říkám, samotné vyšly strašně sladké.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    MAR_TINA: mám doma pektogel a čistý pektin, bude stačit ten poměr jako s gelfixem? Nemám s tím zkušenost vůbec...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: dělala jsem, když byly třešně.
    Odpeckovat, trochu rozvařit, dle návodu zavařit s gelfixem 3+1, takže fakt minimum cukru a i tak byly hodně sladké.
    Mnohem lepší byly třešně napůl se šťávou z červeného rybízu a zase gelfix 3+1, víc cukru dávám snad jen do samotného rybízu.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Děláte zavařeniny z třešní, nemyslím kompot, ale něco jako džem s kousky, podelite se o recept?
    BAAL
    BAAL --- ---
    JAJITA:
    TRISSIE: Cau holky, je to tak, mel jsem ho pujcen od Trissie na první várku, pak si koupil ten stejný opět díky tipu od Trissie na poslední akční kus:-)

    Uvařil jsem v tom zhruba 18 várek, bez nejmenšího problému,tady jsou nejake varnaky z OneNote. Kazdopadne, ted na to absolutne nemam cas, takze kdyste ho nektera chtela, tak se domluvime na cene.

    ADD
    ADD --- ---
    MRNOUS: Manzel ho zase koupil pro jiny nezavarovaci ucel - na akcich v nem udrzuji horkou vodu na kafe. Myslim, ze jede nekolikaty rok nekolikrat za mesic cely vikend, a bez problemu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: ok, díky :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: ale nedalo mi to a asociativní metodou jsem se dopracovala k tomu, že šlo o ID BAAL. dotazy tedy přímo na něj,
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam