• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    TESSS: A dobrý. Předpokládám, že se teda ve skutečnosti ptáš na myrobalán, protože slivoň špendlík je celkem vzácná. Myrobalánové čatní mi připadalo lepší s receptem na meruňkové než na švestkové. A čistě z principu, nepřijde ti trochu blbý prskat, když ti někdo odpovídá, na co se neptáš, když se stejně neptáš na to, co chceš vědět?
    TESSS
    TESSS --- ---
    A? Nenapinej mne :) nasla jsem neco na netu, ale zajima me, jestli mi to stoji za namahu
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    TESSS: Zkoušel.
    TESSS
    TESSS --- ---
    Ptam se na chutney, dostanu odpoved, ze jsou skvely povidla :) a jeste bez receptu. Ach ty internety :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TESSS: ze špendlíků jsou výborný povidla
    TESSS
    TESSS --- ---
    Nezkousel tu nekdo chutney ze spendliku?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TABBY: broskve s mátou, moc dobrá chuť ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Měli byste nějaký zajímavý recept na broskvovou marmeládu? Dělala jsem klasiku - broskve a cukr - není to špatné, ale hledám něco zajímavějšího.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    MOIRAIN: vim ze ho tam bude nula nic, ale uz jsem si zvykla potraviny s palmacem z regalu nebrat, zvyk zelezna kosila v mem pripade. Ad cukr konzervant, ja to vim, pocitam s tim, mam male lahvicky, at otevru a hned snim, zbytecne v lednici neskladuju. Jedine co bych chtela je husta zavarenina, ale ani ta ridka extra nevadí, ale tece to z chleba po ruce dolu :D byt ulepena to je nemilé
    TRISSIE: jo koukala jsem nejdriv na fer potravinu, tak jsem to v obchode rovnou presla, ale zamerim se na to, diky za postreh
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: a jinak teda máš recht, čistě třešně i v dávkování 3:1 jsou děsně sladké (a to jsem přebírala a do marmelády šly ty míň zralé, protože nejhezčí a nejtmavší jsem zamrazila na zimní koláče), ale lžička citronovky navíc to spravila :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: tedy, pokud se bavíme o Gelfixu 3:1. Jiné doma nevedu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LD_DRTH: schválně jsem šla vytáhnout obal z koše, protože jsem se na to složení odpoledne při vaření koukala a palmáč jsem si nepamatovala - a NENÍ TAM!
    možná změnili složení, na ferpotravina jsou údaje z roku 2014.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LD_DRTH: tam je takový nula nula nula prd, že se obsahem palmového tuku v prostředku na zavařování z hlediska hladiny cholesterolu zabývat nemusíš
    no a pokud chcete používat věci jako 3:1 a podobně, tak se nedivte, že jsou tam chemické konzervanty, protože když tam chcete málo cukru, tak se to musí zakonzervovat něčím jiným
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    MAR_TINA: je tam palmac, vím že tam je kvůli pěně ( aby nevznikala) ale mám vysoký cholesterol a tak se vyhybam kokosovému, palmovému a ztuženým tukům co to jde...
    TABBY: konzervanty taky řeším kvůli mláděti, ale zelirfix vypadá dobře, zkusím to příště i s ním
    TABBY
    TABBY --- ---
    LD_DRTH: Zkus želírfix. Je český, levný a ve verzi jedna ku jedné bez konzervantů (pokud ve složení řešíš zrovna tohle).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: a co ti na gelfixu vadí?
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    MAR_TINA:
    TABBY: takhle jsem to dělala, i tu kyselinu jsem dala, 1 kl na balení pektogelu - možná málo? No nic příští rok tam valím vic cukru
    ADD: na gelfixu mi vadí složení :-(
    ADD
    ADD --- ---
    LD_DRTH: Kdyz si koupis Gelfix 1:3, davas na kilo jahod 330 g cukru a s trochou kyseliny citronovy tuhy je to jak gumovej medvidek.
    TABBY
    TABBY --- ---
    LD_DRTH: Ta zelirovaci vec se přidává pár minut před koncem. Doladí se něčím kyselým.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LD_DRTH: dle návodu na pytlíku, 1 minutu s želírovacím přípravkem (nějaký pektin), přidat cukr, 5 minut.
    testnu, když teče, přidám kyselinu citronovou, vařím další minutu.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Prosím o radu, jak dlouho vaříte marmeládu? Postupovala jsem dle návodu na pektogelu, měla jsem jahody, cukru jsem dala míň (i tak se to moc nedá jist, je to sladké jak hovado, mam male lahvičky, takže počítám s tím, že dlouho otevřené nevydrží) vařila jsem celkove 20min, a moc to nezhustlo, jako sníme to, ale příští rok bych chtěla hustou směs i za cenu přidání kila cukru na kilo ovo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam