• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    dnes otestován tento recept: https://fresh.iprima.cz/pecena-cuketa-na-chleba

    a musím říct, že je to ďábelsky jedlé! už jsme s dvouletou zfurtrovaly půl skleničky, a to teorve čekám, než se nahřeje voda v zavařovacím hrnci (recept sice tvrdí, že plnit zahorka a nechat, ale...)
    úprava receptu: cibuli rozhodně víc než jen zpěnit (já dusila deset minut), cuketu tutéž. Jo a v samém nadšení, že omáčku Toscana mají i v LIDLu, jsem omylem koupila verzi s pancettou, takže to sice není vegan, ale to nás doma až tak netankuje, a malé kousky slaniny jsou v tom naprosto delikátní.

    Takže... pokud máte moc cukety, doporučuju!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Dá se bézový sirup znovu prevarit,dosladit a nalít do lahví? Ségra udělala málo sladký a po otevření nevydrží víc než dva dny,a jde cítit nakvášením
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    sakra, zatím jsem zavařovala rajčata tak, že rozpůlená čerstvá natlačím do sklenic, co se vejde a 15 minut var a nikdy nic nevybuchlo. Jako polotovar na další úpravu (rajská, sugo di pomodoro, do guláše, omáček) tak abych se začala bát? Rajská zavařuju taky pečená, ale to je zdlouhavý proces ale výsledek luxusní. Na plech menší rajčata na půlky řezem nahoru, na každou půlku plátek česneku, posypat třtinovým cukrem, tymiánem, olivovým olejem a dobrým balzamikem a hodinu péct na 170 a další dvě hodky na 150. Nakonec i steriluju.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: matce taky nikdy nic nevybuchlo
    já mám odborný vzdělání, leč se živím něčím jiným, tak nemám kontakt s praxí

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a lečo je další věc, u které člověk rozhodně užije ten trychtýř na marmelády! :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: no rozhodně za tu dobu, co se potkávám s domácím zavařovaným lečem (a to mě provází už od dětských let), jsem vybuchující nepotkala ani u těch archivnějších (pravda, maximum archivu leča bylo tak pět let...), tak možná, i když to neděláme dobře, tak asi ani úplně blbě :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: u kyselých rajčat je důležité to "kyselá"
    zbytek nevím, třeba v ČR dostupná rajčata jsou kyselejší, musela bych se ponořit do starých skript co mám jen elektronicky a v práci a Balaštíka mám v práci taky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: u nás doma právě taky předvařit, zahorka plnit a 20 minut sterilovat.
    koukám tu do Balaštíka a ten to má stejně (nebo postup natlačit rajčata s paprikama do sklenic a pak hodinu sterilovat).

    Ale on má i u rajčat ve vlastní šťávě jen jednoduchou sterilaci a dokonce pro kyselá rajčat možnost plnit horkým rozlivem, tak to nevím (ale zas, kurník, je to guru českého konzervárenství, děda ho znal dokonce osobně, protože dělal vedoucího linky ve Slováckých konzervárnách)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: Ze zkušenosti bez znalostí : šoupla bych tam sorban a zase, jsou tam rajčata, ta jen rozlivem ráda vybuchují, radši zavařit
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: to chceš po mně moc, je mi líto
    doma se lečo zavařovalo myslím ne horkým rozlivem, ale v zavařovacím hrnci
    asi by bylo celkem jednoduché si koupit pH papírky a zkusit pH nebo to druhý den přesterilovat znova
    případně zavařit, jak jsi zvyklá a před podáváním provařit 10 min
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: a co klasické lečo?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: chceš po mne po ránu (jo, vstávala jsem a teprve snídám) a kafe ještě nemám dopité
    podle všeho ano https://tinyurl.com/y6qvusu2
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: a ten sorban draselný botulismu brání nebo ne?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BEBERA: rajčata jsou speciální případ, pokud tam nepřidáváš kyselinu citronovou, či ocet, je pravděpodobné, že to není kyselé dost (američani uvádí pH 4,6 jako hraniční, já mám dojem, že my jsme se učili asi 4)
    ono to nevyžaduje nic moc navíc, prostě to druhý den přesteriluješ znova
    a před podáváním prostě povařit 10 minut
    jako on je botulislmus extrémně vzácný, ale když už je, tak je zas extrémně nebezpečný
    (a přiznám se, že jsem si to buď ze školy nepamatovala, nebo nám to neřekli, jak příklady nekyselých konzerv byl uváděn zavařený hrášek a fazolky na slano)
    TESSS
    TESSS --- ---
    VSICHNIMAME: myslim, ze uz ne, ale kdybys mela prebytky, rada vyrobim novou varku :) kdyz tak posta
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MOIRAIN: Těmi rajčaty jsi mě teď dostala. Už dlouho tady na nyxu čtu - kyselé botulotoxin ne / nekyselé riziko. Neodvazuju se zavarit nic slaného, ale zrovna (kyselé) rajčatové omáčky v klidu a s pocitem bezpečí zavaruju...
    ADD
    ADD --- ---
    MOIRAIN: Asi mam stesti, ale mne se marmelady takto delane nekazi.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BEBERA: v takovém případě počítej, že pokud nebudeš konzervovat ještě chemicky, je vysoká šance, že se ti zkazí
    (jo, jsem postižená vzděláním a zrovna v tomhle oboru, takže to vidím většinou dost černě)
    já to chápu, nejsem na sladký, takže jakkoli mám ráda různé příchuti džemů, tak mám spotřebu zanedbatelnou cca 2x ročně na palačinky

    třeba rajčata, přesto, že jsou zelenina, tak zavařené jako omáčka jsou dost náchylná k vybuchování a botulismu, protože to není dost kyselé
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    TESSS: nemáš ještě sklenici na ochutnání? Značka naduroda.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MAR_TINA: TRISSIE: MOIRAIN:
    WERKA: MAR_TINA: Děkuju všem za postřehy. Zkusím marmelády jen s třetinou cukru a pektinem, takové mám nejraději, normální jsou na mě moc sladké... Zítra vyrazím na trh a uvidím, co bych mohla zavařit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam