• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    WERKA
    WERKA --- ---
    QUIP: Já dělala se zázvorem (a pomerančem) marmeládu i z dýně a taky to celkem mělo úspěch (bylo to tedy spíš jako dip k sýrům než na chleba)
    HANELA
    HANELA --- ---
    QUIP: tak takhle používám tu svou marmeládu.... Horký jablečný nápoj je výborný!
    QUIP
    QUIP --- ---
    HANELA: Zazvor je poklad. Takova spendlikova se zazvorem, to je hned uplne neco jinyho. A jednou jsem jedl i nejakou citrusovou se zazvorem a to bylo taky super (myslim, ze to byla pomerancova s citronem a zazvorem)

    K hruskam, nebo jablkum pridavam rozdrceny hrebicek (a klasicky skorici).
    Jablka i hrusky se daji taky rozvarit na pyre, pridat koreni a cukr, nepridavat zadny pektin na zahusteni a pak je v zime pouzivat na horky ovocny napoj - par lzicek do hrnecku a zalejt varici vodou.
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: já kdybych to nesnidala, tak bych se s tím nedělala. U nás to jinak nikdo nejí :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: já myslím, že když to decentně posypeš skořicí, tak tím vůbec nic nezkazíš :-)

    moji prarodiče měli obrovský sad se vším možným, "kupovanou marmeládu" jsem znala jen ze školy v přírodě, tak pokračuju v rodinné tradici. I moje máma, která bydlí v bytě, má tendence aspoň jednou za rok nějakou marmeládu vyrobit a pak nadává, protože to u nich vůbec nikdo nejí, tak to nosí ke mně :-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: to jsi tedy dobrá :)
    Já nikdy nezavarovala, až asi před dvemi roky jsem zkusila marmelády (každý den je snidam). Ale moje zdroje jsou omezené, letos se ale urodilo hodně jablek. Zkusila jsem dělat marmeládu, což by mě před lety nikdy nenapadlo :) jablečná!!!!
    Přidala jsem do ní zázvor a citron a je fakt dobrá!

    Ale teď jsem dělala další várku a moc jsem to neochutila. Myslíš, že by šlo dodatečně? Tedy při konzumaci? :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: myalíš ty základní, nebo směsky?

    já nemám nijak extra velkou zahradu (pozemek má 840m i s barákem), ale můj hlavní požadavek na architekta byl "hodně ovocných stromů a trávník pro děti" a nějak se mu sem povedlo nacpat (plus teda moje pozdější úpravy) hrušku, jabloně, švestku, meruňku, broskvoň, višeň, třešeň a mišpuli, a z plodících keřů aronii, rybízy (bílé, červené i černé), angrešty (taky bílé i červené) a rakytník. Fíkovník a borůvky (kanadské, indiánské a kamčatské) nepočítám, to se sežere rovnou z větve :-)

    Nejlepší letošní objev jsou ale marmelády na rakytníkovém základu - s broskví nebo hruškou (hruškama nastavuju ráda, přidají sladkost a texturu) je to geniální, po rakytníku to má barvu a nakyslou chuť, a ten sladký základ to hezky uzemní.
    zajímavé jsou taky ty mišpule, ale to je strašnýho sraní.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: jenom? :))))
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: a jaké např máš?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    uklízím spíž - máme 58 skleniček marmelády celkem 19 různých druhů (počítám směsky jako separátní druh).
    a to byl letošní rok na úrodu dost chudý!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    QUIP: špendlíky maj taky mnohem větší pecky.. :). zpracovával jsem docela macky (cca 2cm) - https://www.instagram.com/p/BnyAaSUh86r/
    QUIP
    QUIP --- ---
    VODOMERKA: s tema ztratama je to zajimavy. Spendliky mi takhle jdou odpeckovat temer bezestrat. Tak snad pristi rok nekde najdu drin, abych to mohl vyzkouset :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    QUIP: s dřínkama je hroznej vopruz s odpeckováním. ani takovej ten pasírovací cedník není všespásnej (hrozný ztráty). ale marmeláda z nich je výborná! :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    LD_DRTH: No, sipkovy jsem delal loni a za to srani s tim to nestoji. Vysledek neni kdovijaka lahoda. Zadny specialni recept to nebyl, proste sipky, cukr, voda, pektin. Trnky nebo dřínky by me zajimaly vic, ale nemam zdroj surovin :)
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Máte osvědčený recept na šipkový džem? Dělali jste ho? A trnky?
    MVEK
    MVEK --- ---
    AIJA: Víčko bylo "porcelánové", takže to nemůže být málo utažené, to prostě má těsnit. Plná nebyla ano. Že by tedy tím tam bylo o to víc kyslíku na kvašení...? Je fakt, že i loňské pokusy jsem po načnutí měl v lednici.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MVEK:
    Nebylo to tím, že ta lahev nebyla plná a víčko bylo moc utažené? Taky se mi to kdysi stalo u málo naplněné lahve a ostatní byly v pořádku.
    QUIP
    QUIP --- ---
    MVEK: Me loni zacal kvasit bezinkovy sirup, az z neho bylo "bezinkove sampanske" :) Ale u likeru bych to teda necekal. Nicemne je asi mozne, ze alkoholove kvaseni nastane i v necem, do ceho byl alkohol uz v nemale mire pridany. On ten pullitr tuzemaku na nejake 3 litry bezinkove stavy (voda + cuktr + bezinky) je docela malo. Nekde kolem 8% alkoholu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Má někdo podobnou zkušenost s něčím, nebo umí vysvětlit, jak nám mohl explodovat bezinkový likér? Myslím ten s kávou a alkoholem.

    Konkrétně zhruba toto složení:
    2 kg otrhané černé bezinky
    6 hvězdička badyánu
    1 l voda
    1 kg cukr (1:4 třtinový a bílý)
    lžička mleté skořice (schovala se nám celá kůra)
    6 kusů hřebíčku
    2 dl instantní káva
    1/2 l tuzemák (no spíš mix konzumního lihu naředěného zhruba na 40-50 % a trochu tuzemáku)

    Mám dvě lahve ze stejného hrnce. Sklenice byly nové, vypláchnuté i vařící vodou, "porcelánový" uzávěr politý též a ještě asi pokapaný 80% alkoholem. Jedna byla plná tak ze 3/4. Tu jsem daroval rodičům.
    Pár dní později nalezli v lahvi podezřelou pěnu. Lahev dali z tak 18 do 24 stupňů, že to za pár hodin radši zkontrolují. Ale nepovedlo se. Lahev se rozsypala na drť skla až na dno a vršek s uzávěrem, ale kdyby se jen rozsypala a tekutina se rozlila, tak řeknu, že byla špatná lahev. Jenže ona střepy odmrštila i na dva metry daleko, že se zasekly do linky.

    Ta druhá lahev u nás je naprosto ok, po otevření snad ani nesykla. Ano, některé bezinky mohly být červivé a v některých mohlo začínat kvašení. Ale samozřejmě tekutina byla přecezená přes plátno, vařená před filtrací a pak znovu s cukrem, slazená a ještě s nezanedbatelným množstvím alkoholu (i chuťově). Takže takové kvašení, aby se lahev roztrhla, nechápu ani s přihlédnutím k možné vadě lahve.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Ja na to mam neco podobneho, jako tohle https://www.oriontrebic.cz/kosik-drat-fritovaci-pr-18-cm.html ale nema to ty bocni usi, ma to uprostred takove obloukove ucho, jako ma kotlik nad ohen. (coz na funkci odpeckovavace nema vliv) :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    LADY_MYSKA:
    Na halušky jsou moc velké díry.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    QUIP: na halusky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam