• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    IKA
    IKA --- ---
    Skúšal niekto robiť orgovánový (=šeříkový) džem? Receptov je plný internet, ale máte prosím nejaké tipy, na čo dať pozor?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ETERNITY: Vakuované maso jsme nedávno otevřeli asi 2 roky po psané spotřebě a nic tomu nebylo. Jedno bylo se sojovkou a kdovíčím dalším, ale to druhé jen sůl a bylinky a obojí v cajku..
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    MOIRAIN: A nemelo to v sobe neco, co tomu pridalo na zivotnosti? Vetsinou v tom je sojovka a ocet, ja mam jen sul, pepr a chilli. Ale vakuovani zkusim, za to nic nedam.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ALEXIS: z Kanady jsem si z malého řemeslnného obchůdku přivezla sušené maso a něco jsem jedla nejmíň až po roce, spíš i dvou, protože zapadlo kamsi za polici, zavakuované, nic tomu nebylo, takže hlasuju pro vakuování.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ALEXIS: Jde mi spis o pripravu na apokalypsu (do sklepa), nez na cesty.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ETERNITY: Není to pak lepší zavakuovat?
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Sim, ja bezne skoro nezavaruju, ale kdybych chtela prodlouzit trvanlivost suseneho masa, muzu ho nejak "nasucho" zavarit ve sklenicich? Delam susene maso styl chipsy, ne nacucane, jako jerky v saccich, ale nejaky tuk v tom je a v lete to ma tendenci zluknout nebo plesnivet.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GALE: mně ta spojitost s reálným použitím na tom bavila právě nejvíc
    GALE
    GALE --- ---
    MOIRAIN: Tak tohle byl kadence z důvodů, proč jsem se vrhla raději na organiku. Ty postupy, jak přeměnit jídlo na experiment mi nějak nesedly. U organiky víš, na čem jsi. Smrdí od začátku do konce stejně chemicky.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: jj, znamená to hrubý obsah minerálních látek
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: To bude ten popel, co o něm píšou na kočičích granulích, co? To mi dlouho nebylo jasné, proč je to tak zajímavý údaj...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: no, ona ta gravimetrie na tlačence (=spálíš v porcelánovém kelímku na popel) moc zábavná nebyla, přišli jsme tak na to, že nefunguje digestoř
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Boží 😁 Teprve teď, a když jsem nucena vařit prakticky denně, bych si podobná praktika užila...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: praktika z chemie potravin na VŠCHT ;), vařili jsme i guláš a pak na tom páchali různá měření
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Praktické chemické pokusy v kuchyni! Můj sen!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MOIRAIN: doplň, "nebo už cukr přímo s příslušným množstvím pektinu"
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: tak on to ten gelfilx za tebe "spočítá", tam už máš obvykle buď malej pytlíček na dané množství cukru a ovoce, ale když pácháš laboratorní cvičení s čistým pektinem a náhodným ovocem, je to trochu jiná matematika
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Fakt, jo? To si teda zpětné gratuluju, protože to střílím od boku, a i 1 :1 zeliruje pěkně.
    Většinou postupuji tak, že ovoce vařím pět minut ("abych se zabily bakterie"), pak ho rozmixuju, přivedu k varu a s cukrem a želírfix vařím tři minuty. Přidám citronovou šťávu a vařím znovu minutu.
    Pravda ale je, že nepřidávám žádnou vodu. Ovoce rozmačkám a naložím s cukrem den předem - pustí šťávu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: pokud se dobře pamatuju, tak u toho 1:1 trvá docela hodně dlouho, než to začne želírovat, 5 minut fakt nestačilo

TABBY: ano, ale on přírodní pektin potřebuje k tomu, aby fungoval, určitou koncentraci cukru a určité (nízké) pH (je na to taková pěkná rovnice, kde z refraktometrické sušiny a pH dopočítáš, kolik pektinu přidat, aby to želírovalo) a taky určitou dobu vystavení teplotě, aby začal želírovat a ta koncentrace cukru taky sama o sobě v kombinaci s pH a nižší aktivitou vody (kterou vyvaříš) konzervuje, u těch "dietních" variant začne želírovat rychleji a v nižší koncentraci cukru
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: koukni na návod, to fakt nevím :-)
    a s druhou větou naprosto souhlasím!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam