• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ADD
    ADD --- ---
    JAJITA: Pozdě, ale co kdyby: Jahody zpracovávám v den koupě, nepoškozené plody případně uchovávám v jedné vrstvě v lednici; dva dny vydrží. Skladovat je tam v košíčcích znamená o nějakou část jahod přijít. Tedy: zmrazila bych rozmačkané a řešila, až bude čas.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zdravím, koupila jsem jahody na marmeládu, ovšem plány na ni mi zhatila práce. Mám je raději nějak v polotovaru zamrazit? Čas bude nejdřív v neděli odpoledne.
    Díky ;-)
    IKA
    IKA --- ---
    LUSINDA: Chápem, ja som minulý rok skúšala želé zo slezu maurského, veľmi zábavné, snáď aj dobré ako domáca medicína na kašeľ, ale opakovať to asi nebudem - kvôli iným "projektom":)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    IKA: je to hezky vonavý. Klidně bych vařila i opakovaně, ale těch nevyzkoušených pokusů co plánuji je moc a času málo. :-)

ješte jsem zkoušela tvořit šeříkovou sůl do koupele......šeřík jsem dala čerstvý, pustil štávu a štáva se ani ve vedru neodpařila.
    Taky to nádherně voní, ale nevypadá to tak atraktivně.

Letos zkusím šeříkový sirup na domácí limču.
    IKA
    IKA --- ---
    LUSINDA: a varievaš orgovánový džem opakovane, alebo stačilo raz a už to znova skúšať netreba?:)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    IKA: jj to by asi pomohlo. Brouček má 1,5 mm (Blýskáček) Vyskytují se i na pampeliškách.
    IKA
    IKA --- ---
    LUSINDA: takže dôkladne precediť?:)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    IKA: na ty černé broučky a havět co se v květech vyskytuje. Důkladně jsem květy očistila, ale stejně byly pravděpodobně zalezlý v kalichu květů. :-( Příště zkusím raději růžové želé.
    IKA
    IKA --- ---
    Skúšal niekto robiť orgovánový (=šeříkový) džem? Receptov je plný internet, ale máte prosím nejaké tipy, na čo dať pozor?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ETERNITY: Vakuované maso jsme nedávno otevřeli asi 2 roky po psané spotřebě a nic tomu nebylo. Jedno bylo se sojovkou a kdovíčím dalším, ale to druhé jen sůl a bylinky a obojí v cajku..
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    MOIRAIN: A nemelo to v sobe neco, co tomu pridalo na zivotnosti? Vetsinou v tom je sojovka a ocet, ja mam jen sul, pepr a chilli. Ale vakuovani zkusim, za to nic nedam.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ALEXIS: z Kanady jsem si z malého řemeslnného obchůdku přivezla sušené maso a něco jsem jedla nejmíň až po roce, spíš i dvou, protože zapadlo kamsi za polici, zavakuované, nic tomu nebylo, takže hlasuju pro vakuování.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ALEXIS: Jde mi spis o pripravu na apokalypsu (do sklepa), nez na cesty.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ETERNITY: Není to pak lepší zavakuovat?
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Sim, ja bezne skoro nezavaruju, ale kdybych chtela prodlouzit trvanlivost suseneho masa, muzu ho nejak "nasucho" zavarit ve sklenicich? Delam susene maso styl chipsy, ne nacucane, jako jerky v saccich, ale nejaky tuk v tom je a v lete to ma tendenci zluknout nebo plesnivet.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GALE: mně ta spojitost s reálným použitím na tom bavila právě nejvíc
    GALE
    GALE --- ---
    MOIRAIN: Tak tohle byl kadence z důvodů, proč jsem se vrhla raději na organiku. Ty postupy, jak přeměnit jídlo na experiment mi nějak nesedly. U organiky víš, na čem jsi. Smrdí od začátku do konce stejně chemicky.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: jj, znamená to hrubý obsah minerálních látek
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: To bude ten popel, co o něm píšou na kočičích granulích, co? To mi dlouho nebylo jasné, proč je to tak zajímavý údaj...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: no, ona ta gravimetrie na tlačence (=spálíš v porcelánovém kelímku na popel) moc zábavná nebyla, přišli jsme tak na to, že nefunguje digestoř
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam