• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Dělala jsem taky jahodovou marmeládu (asi po 5 letech) a v některých skleničkách mi zůstal dole vrstva samotné zgelovatělé šťávy a jahodové kousky jsou nad ní. Udělala jsem někde technologickou chybu? Napadá mne, že jsem nechala ovoce málo odvařit, ale nechtělo se mi ty jahody trápit úplně do mrtva. Použila jsem Gelfix 3:1, cukru jsem dávala ale o něco míť, protože se mi marmeláda zdála už hodně sladká. Sterilizuju v prádelní hrnci na sporáku na dřevo (čas i teplota odhadem ;-))
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    MAR_TINA: No my spíš ty knedlíky, po asi 5. porci jsme byli total přeslazení a říkali si "meh, takovejdle vopruz znova až za rok..."

    No, tak začínáme u silnice vyhlížet borůvky... :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BOB_GALLOWS: dávám sklenice dnem dolů, zavaří se úplně stejně a není tam riziko upatlání okolo závitu v době, než to vystydne a podtlakem přitáhne.

    Včera večer a v noci jsme udělali marmeládu ze tří kil jahod a má toho teda dost. Do příštího týdne, kdy koupím další koš.
    HANELA
    HANELA --- ---
    BOB_GALLOWS: hezký :) 😍tak já dělám stejně, jen bez té myčky a mixování. Jahody povařím a rozmackam stouchadlem na bramborovou kaši.

    Také mi zatím nic nezplesnivelo, je fakt, že sklenice jen obrátím dnem vzhůru a stejně tak pak skladuji.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    HANELA: Hele v myčce se famózně steriluje, navíc opatlané sklenice to krásně umeje. Pustíš program bez čist. přípravků na cca 70 °C, sklenice dnem vzhůru a je to. Nikdy mi nic nezplesnivělo. Myslel jsem, že tohle každá správná bydlenka zná. :)

    recept jen na fb: https://www.facebook.com/MartinBeeee/posts/pfbid0FRx7P85AUARRo9LMhRhNkRZ25AGrsNboBg9gSq9tfgHGbWeyWFsEEsPErk3NzG3tl
    HANELA
    HANELA --- ---
    HANELA: tedy e s háčkem :))
    HANELA
    HANELA --- ---
    BOB_GALLOWS: zavarovali jste v mycce? A nějaký speciální recept?
    Pomejete se!
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Práce s tim teda bylo jak na kostele. Ale výsledek stál za to. A moc rádi bychom letos zkusili svátojánské ořechy, tips&tricks?

    ADD
    ADD --- ---
    JAJITA: Vysypat nestačí, chce to fakt vybrat ty bez vady a zbytek rozmačkat a buď zmrazit, nebo aspoň krátce tepelně zpracovat a schovat do lednice.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADD: Jj, to jsem udělala, že jsem je vysypala na tác, i tak jsem o část přišla. Poučení pro příště: nenakupuj, když nemáš čas ovoce zpracovat téměř hned :-)
    Díky za radu.
    ADD
    ADD --- ---
    JAJITA: Pozdě, ale co kdyby: Jahody zpracovávám v den koupě, nepoškozené plody případně uchovávám v jedné vrstvě v lednici; dva dny vydrží. Skladovat je tam v košíčcích znamená o nějakou část jahod přijít. Tedy: zmrazila bych rozmačkané a řešila, až bude čas.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zdravím, koupila jsem jahody na marmeládu, ovšem plány na ni mi zhatila práce. Mám je raději nějak v polotovaru zamrazit? Čas bude nejdřív v neděli odpoledne.
    Díky ;-)
    IKA
    IKA --- ---
    LUSINDA: Chápem, ja som minulý rok skúšala želé zo slezu maurského, veľmi zábavné, snáď aj dobré ako domáca medicína na kašeľ, ale opakovať to asi nebudem - kvôli iným "projektom":)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    IKA: je to hezky vonavý. Klidně bych vařila i opakovaně, ale těch nevyzkoušených pokusů co plánuji je moc a času málo. :-)

    ješte jsem zkoušela tvořit šeříkovou sůl do koupele......šeřík jsem dala čerstvý, pustil štávu a štáva se ani ve vedru neodpařila.
    Taky to nádherně voní, ale nevypadá to tak atraktivně.

    Letos zkusím šeříkový sirup na domácí limču.
    IKA
    IKA --- ---
    LUSINDA: a varievaš orgovánový džem opakovane, alebo stačilo raz a už to znova skúšať netreba?:)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    IKA: jj to by asi pomohlo. Brouček má 1,5 mm (Blýskáček) Vyskytují se i na pampeliškách.
    IKA
    IKA --- ---
    LUSINDA: takže dôkladne precediť?:)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    IKA: na ty černé broučky a havět co se v květech vyskytuje. Důkladně jsem květy očistila, ale stejně byly pravděpodobně zalezlý v kalichu květů. :-( Příště zkusím raději růžové želé.
    IKA
    IKA --- ---
    Skúšal niekto robiť orgovánový (=šeříkový) džem? Receptov je plný internet, ale máte prosím nejaké tipy, na čo dať pozor?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ETERNITY: Vakuované maso jsme nedávno otevřeli asi 2 roky po psané spotřebě a nic tomu nebylo. Jedno bylo se sojovkou a kdovíčím dalším, ale to druhé jen sůl a bylinky a obojí v cajku..
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    MOIRAIN: A nemelo to v sobe neco, co tomu pridalo na zivotnosti? Vetsinou v tom je sojovka a ocet, ja mam jen sul, pepr a chilli. Ale vakuovani zkusim, za to nic nedam.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ALEXIS: z Kanady jsem si z malého řemeslnného obchůdku přivezla sušené maso a něco jsem jedla nejmíň až po roce, spíš i dvou, protože zapadlo kamsi za polici, zavakuované, nic tomu nebylo, takže hlasuju pro vakuování.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam