• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    MOIRAIN:
    WERKA: děkuju vám. Myslela jsem si, že by to neměl být problém, ale nechci ztrácet čas vařením a zavařováním pokud bych to měla pokazit v posledním kroku. Babička zavařovala v klasickém zavařovacím hrnci na chatě na kamnech. Šla jsem po tom, co si pamatuju.

    Dotaz :čtu tady v historii, že přes zavařené a otočené skleničky se dává utěrka. To proto, aby to chladlo pomaleji nebo jiný důvod? Vzpomínám si jak babička vždycky pokládala ty sklenice na studenou podlahu víčkem dolů a konec. Žádné přikrejvání.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MOIRAIN: Taky odjakživa zavařujeme v klasickém hrnci - velikost podle množství skleniček.
    ALONSIA: Nech vodu jemně vařit a nech to tam raději déle, aby to fakt bylo sterilizované (u jablečné přesnídávky nehrozí, že obsah rozvaříš na mraky, když už to jsou rozvařená jablka)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ALONSIA: matka nikdy zavařovací hrnec neměla, nemá a nebude mít a zavařuje, stejně jako babka, která ho neměla, jediné, co je třeba, je velký hrnec a hlídat časy

    jinak existují redukce na indukci, prostě kovová deska, kterou dáš mezi plotýnku a hrnec
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    Zdravím. Měla bych dotaz. Dostala jsem nový klasický zavařovací hrnec s pouzdrem a teploměrem. Ale přestěhovali jsme se a aktuálně mám indukci na kterou ten hrnec nejde použít. Mám celkem velký obyčejný hrnec, který na indukci jde a přemýšlela jsem na něj dát jen poklici s teploměrem z toho zavařovacího. Jak moc velký je problém, že to do sebe perfektně nezapadá, netěsní? Poklice je větší než hrnec. Jablka dozrávají a chtěla bych udělat své první přesnídávky.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    AIJA: moc dekuji, ja si nakonec pujcila na vyzkouseni hrnec a uz mam zavareno. Tedy mam chut jeste vyzkouset povidla, ale ty se nezavaruji
    AIJA
    AIJA --- ---
    LADY_MYSKA:
    Zavařuju na horní a dolní ohřev. Půl hodiny na 170stupňů, vypnout, nechat chvíli dojít a vyndat, naskládat na víčka na utěrku. Po vychladnutí sklenice omýt, osušit a šoupnout do regálu.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    LADY_MYSKA: Ohřívání talířů je málo. Jde o to, aby se v troubě nějakou dobu udržela teplota nad 100°C, aby to vyvraždilo případné zárodky a víčka se pevně chytla ke sklenicím. Opravdu to není velká věda, jen to chce dodržet technologický postup (a zajistit, aby se případné studenější sklo nekladlo do vroucí vody nebo nedotklo přímo horkého plechu, to by mohlo prasknout). Určitě to půjde vygooglit i s úplně přesným postupem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LADY_MYSKA: tak zkus google a zavařování v troubě ;)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Na FB nejsem vubec
    HANELA
    HANELA --- ---
    HANELA: má tam byt oni zavaruji, dlouhé I 😀
    HANELA
    HANELA --- ---
    LADY_MYSKA: zavaruji i v mycce! Na nejvyšší teplotu.
    Na FB je skupina o zavarovani, zkus to tam projít.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ALEXIS: Hmm, moje trouba ma horni a spodni, horkovzduch a gril. Jeste ma ohrivani potravin/taliru, takze treba tohle?
    O sklenice se mi postara mycka, ale na zavarovani to asi nebude
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    LADY_MYSKA: Babička zavařovala v troubě okurky i marmelády. Myslím, že to bylo něco jako trouba na spodní ohřev na 180°C, sklenice postavit do hlubokého plechu s vodou (na palec, takže 2-3 cm), sklenice umístit dostatečně daleko od sebe i okrajů plechu, aby se nedotýkaly a nechat péct cca 30 minut, obsah má mírně bublat.
    Pro tip - nejdřív v troubě "upekla" prázdné sklenice (sterilizace), pak je naplnila, na spodek teplého plechu dala utěrku a nalila vlažnou vodu, do ní postavila naplněné sklenice. Utěrka dělala fajn tlumič, aby náhodou horká sklenice o horký plech nepraskla.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Rozhodla jsem se pro experiment a rada bych vyzkousela zavarovani v troube, ale nemam zadnou chytrou troubu s vhodnym programem. Prosim, da se to zvladnout, pripadne jak a nebo budu objednavat malire a novou troubu?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: zahraniční recepty na to jsou, tak proč ne ;)
    Apricot Jam with Currants recipe | Eat Smarter USA
    https://eatsmarter.com/recipes/apricot-jam-with-currants
    https://www.bernardin.ca/recipes/en/apricot-red-currant-jam.htm?Lang=EN-US
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: tak těžko to bude kyselejší než čistý rybíz a ten dělám taky :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: imho to bude dost kyselé, ale za pokus stojí všechno, když tak se tím promaže perník
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Zkousel jste nekdo mixovat do marmelady merunky s rybizem? Stoji to za pokus?
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    GEISHA: Sirup, chutney.
    Ta skorice mi k tomu moc nesedi. Naopak mi tam hodne sedi chilli, ale bude to individualni.

    Asi taky potrebuju 7 kg ryngli:)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    GEISHA: kompot
    skorice- nevim
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Z rybízu udělej dřeň a dej na mrazák, Od středy jak když najdeš:-)
    Do meruňkové přidej chilli.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Kdo by chtěl kontakt na paní z Budějic, co sbírá borůvky na zakázku za 100 Kč/L (kupovali jsme, když paní přímo vyběhla z lesa), tak rád poskytnu.

    Ještě máme rozdělaný svatojánský ořechy a to je teda neskutečnej vopich, patlání na 3 tejdny... Až celý letošní zavařovací martyrium skončí, dám si na čas voraz. :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam