FRENNET: na litr šťávy 1,5 litru cukru (já teda vzhledem k tomu, kolik se toho u nás vypije, vylisovanou šťávu ředím, takže 1 litr šťávy, 1 litr vody, 3 kg cukru) + 25g kyseliny citronové, přivést společně k varu (pokud máš ovoce, které rádo želíruje, což by víno možná mohlo, tak svařit šťávu bez cukru, pak přidat cukr a společně zahřát na 80C - odhadem až se všechen cukr rozpustí a šťáva začne při přejetí placatou vařečkou po dně dělat takový divný hučivý zvuk - fakt je to poznat), přelít do vypařených lahví, 10minut nechat ležet na boku (aby víčko zevnitř bylo zalité) a pak dochladnout vestoje.
ještě obvykle víčka zevnitř a plochu kolem setřu ubrouskem namočeným v kořalce, ale nevím, jak dalece pro svůj dobrý pocit. Ale očistí je to kdyžtak od vylitého sirupu :-)
citronovky dle chuti (testovat rozmíchané s vodou, samozřejmě) - finální dávkování u nás je cca 4mm na dně do 40cl sklenice, takže něco jako 1:30? Děti to pijou teda sladší, mně to tak stačí :-)