• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DARKREIDER: Ale vzhledem k tomu, že Ježíšek nemá žádné specifikace co do dopravního prostředku, dá se předokládat, že využívá teleport, warp pohon, generuje kolem sebe časoprostorovou anomálii, nebo na to má jinou fíčuru.
    DARKREIDER
    DARKREIDER --- ---
    LORD_WANG: no este dobre, ze nam nosi darky novorodenec
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    Existuje Santa Claus?

    Začínám mít pochybnosti o existenci Santa Clause. Co myslíte vy?

    Fakta jsou následující:
    Na světě je asi dvě miliardy dětí (osoby mladší 18 let). Protože Santa nenavštěvuje děti Muslimů, Hindů, Židů a Buddihstů, snižuje to počet navštívených na 15%, čili asi 378 miliónu (podle Úřadu pro Populaci). Průměrná hodnota 3.5 domácnosti na dítě znamená 108 miliónů domů, přičemž předpokládáme existenci alespoň jednoho hodného dítěte v každém. Santa pracuje o Vánocích zhruba 31 hodin, díky ruzným časovým zónám. Předpokládejme, že cestuje na západ (což je logické). Celkově to znamená 967.7 návštěv za sekundu. To znamena, že pro každý Křestaňský dům s hodným dítětem má Santa asi 1/1000 sekundy na zaparkování saní, vysednutí, sestup krbovým komínem, naplnění ponožek, snězení občerstvení, které pro něj bylo připraveno, výstup komínem, nasednutí do sani a přesun k dalšímu domu. Když předpokládáme, že těchto 108 milionů domů je rovnoměrně rozloženo okolo Země (což není pravda, ale postačí to pro naše výpočty) znamená to 0.78 mil mezi dvěma domy, celkově 75.5 miliónů mil, nepočítaje přestávky na umyti a odpočinek. To znamená, že Santovy saně se pohybují rychlostí 650 mil za sekundu --- 3000 krát rychlost zvuku. Pro srovnání, nejrychlejší dopravni prostředek vyrobený člověkem, vesmírna sonda Odysseus, se pohybuje směšnou rychlostí 27.4 mil za sekundu a běžný sob dokáže bežet maximálně rychlostí 15 mil za hodinu. Náklad saní je další zajímavý element. Za předpokladu, že každé dítě nedostane dárek větší než středně velká stavebnice Lego (asi jeden kilogram), pak saně vezou 108 tisíc tun, nepočítaje v to váhu samotného Santy. Na zemi utáhne běžný sob ne více než 150 kilogramů. I když zaručíme že "letající" sob unese desetinásobek normalního nákladu, let by nebyl možny s osmi, dokonce ani s devíti soby. Santa by jich potreboval 72 tisíc. To zvyšuje hmotnost (bez váhy saní) o dalších 21600 tun. Celkově se dostavame na 130 tisic tun, což je zhruba dvojnásobek váhy Královny Alžběty (lodi, ne vládkyně). 130 tisíc tun, cestujících rychlosti 650 mil za sekundu vytvaří obrovský vzdušný odpor --- zahřívalo by to povrch sobů a saní stejným způsobem jako raketoplán vstupující do atmosféry. Vedoucí pár sobu by absorboval 14.3 quintilionu joulu každý. Krátce řečeno, téměř okamžitě by shořeli, vystavujíc tak náporu pár za nimi a tvoříc mohutnou zvukovou explozi. Celý zápřah sobu by se tak odpařil během 4.26 tisíciny sekundy, neboli během Santovy návštěvy v pátém domě. Ale i kdyby toho nebylo dost. Saně akcelerují z 0 na 650 mil za sekundu během 0.001 sekundy. Přetížení odpovídá asi 17500 G. 125 kilogramů těžký Santa (a to by vypadal ještě celkem hubený) by byl přitlačen na sedadlo saní váhou 2187500 kilogramů, okamžitě drticích jeho kosti a orgány a to by ho změnilo na třesoucí se skvrnu růžového rosolu.

    Proto, jestliže Santa Claus existoval, je teď mrtvý. Smutné, ale pravdivé.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jak ale všichni víme, realita může bejt i jiná, pokud je peklo exotermický...

    When will hell freeze over? | Answerbag
    http://www.answerbag.com/q_view/423728
    KAERO
    KAERO --- ---
    FIONOR: :) ale ma to jednu chybu. vsichni vime, ze hrisniku je vice nez tech co prijdou do nebe, takze v pekle bude vic narvano. a vetsi tlak znamena vyssi teplotu varu siry.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    The Universal Label

    The Universal Label
    SLASH
    SLASH --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    DUNICAN: jj, přesně. (ten sirien, btw, ale np)

    THOMASMORTA: Faktické trénování paměti je docela problém. Obsahové (jako smysl sdělení atp.) je relativně hračka (relativně), ale přesné memorování doslova slovo od slova :/
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    LUKAS87: nebylo by v zájmu všech, a to včetně tohoto pána, aby dostal řádnou medikaci, a protože si není své paranoi vědom, aby na něj někdo upozorni?-)
    PANIKA
    PANIKA --- ---
    autor zrejme zboznuje uvozovky :)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    doufám, že ještě nebylo

    ZAKÁZANÁ PRAVDA - Můj výzkum - Co vlastně dýcháme? Kdo drží ruku na kohoutech s kyslíkem?
    http://www.zakazanapravda.estranky.cz/clanky/muj-vyzkum/co-vlastne-dychame_-kdo-drzi-ruku-na-kohoutech-s-kyslikem_.html

    velmi výživné čtení je i toto:

    ZAKÁZANÁ PRAVDA - Můj výzkum - Zákony optiky nefungují?! Další lež tzv vědy odhalena!
    http://www.zakazanapravda.estranky.cz/clanky/muj-vyzkum/__zakony__-optiky-nefunguji__-dalsi-lez-tzv_-__vedy__-odhalena_.html
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    SIRLOON: [citation needed]
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SIRLOON: Vzhledem k tomu, že ten popel vznikl z kvalitní literatury, musel být taktéž kvalitní ;)
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    KAERO: hnojilo se kvalitnim trusem od slechty protoze mela lepsi stravu a hovinka, ale jak rozlisis kvalitni popel? :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    SIRLOON: kvalitnim popelem se hnojilo pole prece
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    THOMASMORTA: dve veci, oddysea nebyla od Homera. To jsme se sice ucili na zakladce, ale uz to nejakou dobu neplati. A zaznamy v Alexandrijske knihovne nelehly polem, ale popelem :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    DUNICAN: Když u jedné knihy (myslím, že šlo o jednu ze starozákonních), našli její dříve neznámý prastarý opis, překvapilo je, že oproti známé verzi se lišil jen ve dvou řádcích.
    Orální kultura s vyvinula svoje mechanismy proto, aby texty ochránila před proměnou: Homérovy eposy jsou veršované, kterážto forma umožňuje rekonstruovat zapomenutá slova. Tóru se učila speciální vrstva židovské společnosti zpaměti - navíc, v orální kultuře byla paměť trénována na tak rozsáhlé pamatování (myslím, že kognitivní psychologie by potvrdila, že kdybychom se na to specializovali, jsou toho stále schopni i průměrní jedinci, chce to jen trénink).
    Ale jinak: máš pravdu, Homérovy eposy dnes rozhodně nemají stejnou podobu. Z katalogizačních pramenů se usuzuje, že jich bylo podstatně víc a je možné, že Illiada a Oddysea nebyly ty nejdůležitější z nich, ale všechny záznamy lehly polem v Alexandrijské knihovně.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    HARALD: proc mu davate minusy? vzdyt tady je to klub o vedeckych vtipech

    THOMASMORTA: nechci mluvit za Sirien, ale asi nejde o to, ze by bylo divne, ze se nejake pribehy sirily ustni tradici, spis jde o to, nakolik se lze na pravdivost takove tradice spolehnout. Myslis, ze Homerovy eposy zaznamenaly stejnou podobu pribehu, jakou mel v dobe sveho vzniku? Ja bych spis rekl, ze uz slo patrne o dva dost rozdilne pribehy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam