• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CERNYRYBIZ: ja se v tom nekdy ztracim .. CR je 16 clenem EU, jsme uz tradicnim clenem, nebo to je jeste porad liberalismus?
    Komousi jsou defakto mimo scenu, je to stale jeste tradicni strana reprezentujici tradicni hodnoty, anebo uz je to retro jako lidovci, kteri se ale taky radi maskuji za stare dobre casy, ktere uz ale nikdo nepamatuje.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TOOMIX: boží. Co se týče tý koaly Pirátů a STAN, vidím obrovskou příležitost ve slově Partystan, přestože tam Piráti prosadí jenom dvě třetiny svých cílů, a z jeden budou muset pozměnit, po mnoha lockdownech bude jakákýkoliv Partystan hrozně nabitý.

    To, že Piráti mezitím zkonzervativněli, Bartoš nejenomže nehulí, ale už ani psytrance neposlouchá, a party myslí jako anglický překlad slova politická strana, tuší ale jenom starší a konzervativnější voliči, protože u Pirátů někdo umí marketing cílit podle skupin.

    Totální win pro Catch all party, nebo aspoň Big Tent. https://en.wikipedia.org/wiki/Big_tent
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    SEJDA:
    Konzervativní levicově-středová aliance.
    KOLESA
    Za plavající ženy v každém bazénu!
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Mě vždy pobaví, když vidím stát vedle sebe ty dva pány a jednu dámu s nápisem "spolu". :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOOMIX: KOST = konzervativni sily = tradice

    K .. Kdu
    OS .. OdS, tOp
    T .. Top

    A pak je tu taky taky varianta DOST, coz jsou taky konzervativci.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Známý na FB



    https://www.facebook.com/1233048911/posts/10218238631777223/

    Ahoj kamarádi, nevíte, kdo dělal branding koalici ODS - Občanská demokratická strana, TOP 09 a KDU-ČSL? Chtěl bych mu vyseknout poklonu! Slovo SPOLU je naprosto geniálně vybrané. Perfektně ztělesňuje to, o co se zmíněné strany v současné době snaží. Ztělesňuje kompromis. Přistoupíme-li k písmenům zkratek jako k jednotlivým krokům, které by chtěli zmínění političtí partneři pro dobro naší země podniknout, zjistíme, že je mezi nimi nezanedbatelný programový průnik, nebo spíš série programových průniků (panel B).
    ODS chce schválit O, D a S. TOP souhlasí s O, ale nechce D a S. KDUČSL by bralo D i S, ale nesouhlasí s bodem O. KDUČSL a TOP nenalézají smysluplný průnik. (Možná v důsledku původní štěpné události, která vedla k většímu vzájemnému vymezení?) Názorový slepenec SPOLU je pak perfektním vyústěním svízelné situace. Obsahuje dvě třetiny programu ODS (O a S) i dvě třetiny programu TOP (O a P). KDUČSL, která přišla k vyjednávacímu stolu se šesti požadavky namísto tří, také nepřijde zkrátka. Koaliční partneři jí vyhoví jen v polovině případů, absolutně na tom však bude toto uskupení nejlépe, neboť do společného manifestu protlačí tři programové jednotky namísto dvou (U, S, L).
    Každá strana musí něco obětovat, aby s těmi ostatními mohla vyjít. TOP nechá za dveřmi hlasitou podporu Eura (T), ODS nepustí na kandidátky zaryté euroskeptiky (D), KDUČSL přestane zdůrazňovat, že psi nemají duši, takže nemohou umřít, ale pouze bídně chcípnout (Č).
    Výsledný útvar SPOLU neobsahuje nic navíc, není zatížen žádnými přívažky, které vlastně nechce nikdo. SPOLU není zkratka (ačkoliv bychom to klidně jako "Strana Prosperity – Občanská Lidová Unie" číst mohli), je to množina. Je to heslo vyčtené z Vennova diagramu. Výborná práce!
    Není to pochopitelně jediné slovo, které by šlo tímto způsobem použít. Na první pohled (panel A) nás napadne třeba: Jdeme do toho - POKUS. Stačilo by vyměnit požadavek lidovců L za požadavek K (panel C). Jak by ocenili takový sémantický úskok voliči (zvlášť po fiasku před minulými volbami, kdy se tak nešťastně rozpadla koalice KDUČSL a STAN), si dokáže dobře spočítat i méně zdatný kolega Máry Prchala. SPOLU je zástava, která POKUS naprosto jasně přebíjí. Každý grafik nebo matematik dobře ví, že ne každý Vennův diagram s ekvivalentním podílem překryvu zobrazených množin je stejně dobrou vizualizací totožných dat.
    Je ale SPOLU tím nejlepším symbolem konsenzu mezi zúčastněnými partajemi?
    Použil jsem osvědčenou databázi 925705 českých slov z volně přístupného slovníku textového editoru PSPad (www.pspad.com/cz/download.php#dictionary) a nechal jsem počítač vyhledat slova která:
    1. Obsahují právě dvě společná písmena s ODS, dvě společná písmena s TOP a tři společná písmena s KDUČSL.
    2. Neobsahují žádné písmeno dvakrát.
    3. Neobsahují žádná další písmena.
    Objevil jsem pouhých 22 (sic!) slov. Stanoveným kritériím vyhovovalo jen 0.0024 % slov, tedy asi jen jedno slovo ze 42 000. Kromě POKUS a SPOLU by připadala v úvahu ještě například slova DOČTU, SKOPL, či SOPLU (kompletní seznam najdete na konci příspěvku). Samá divná nebo dokonce odpudivá slova. Je takřka zázrak, že se mezi nimi tak fajnovou sekvenci znaků jako SPOLU vůbec podařilo najít. Zajímavě se jeví i jejich dvojkombinace, např. ODKUP SKOTU (Touto králičí norou se však teď příliš daleko pouštět nehodlám.)
    Pokud bych chtěl, aby měly ve sdíleném programovém prohlášení všechny strany právě dvě třetiny svých priorit a změnil bych délku průniku s KDUČSL na čtyři znaky, získal bych jen 7 slov, mezi nimi třeba uchvátané varianty KLUSOT či POKLUS.
    Pokud bych uvolnil kritéria průniku s programem KDUČSL, aby měla tato nezbedná strana alespoň tolik zářezů jako ODS a TOP (průnik 2), ale zároveň aby neprosadila všechno (průnik méně než 6), dostanu pořád jen 46 slov, z nichž 29 už stejně znám. Mezi novými kandidáty mě zaujaly přijatelné termíny s pozitivními konotacemi OPUS či PLOD. V úvahu teď připadá i KOST nebo ČSOP. Tuto zkratku už však bohužel monopolizuje Český Svaz Ochránců Přírody.
    Kdyby si ODS prosadila svou (průnik 3) a ostatní strany zůstaly na svém (průnik alespoň 2, ale méně než maximum), mohli jsme tu mít koalici DOST, nebo taky OSTUD, ODSUP či KUSTOD.
    Kdyby se ve stejné pozici ocitla TOPka, mohli bychom se těšit na PUSTO nebo DUPOT.
    Koalice, kde si svou zcela prosadí KDUČSL (průnik 6) a zároveň nebude hrozit, že ostatní strany úplně ostrouhají (průnik alespoň 2), není možná. Neprojde ani varianta, kde Jurečkova parta o jeden bod sleví (průnik 5). Lidovci toho chtějí zkrátka moc (Pogromy na teplouše? Víc morových sloupů? – srovnej s možností koalice SLOUP hned ve verzi 1). Varianty, které mají s KDUČSL průnik o délce 4, už známe (viz verzi 2 níže).
    Slov, kde má každá ze stran alespoň dvě písmena, je dohromady 74. Do obrázku (panel D) jsem vám je všechny v abecedním pořadí vypsal a vybral jsem svých nejoblíbenějších deset (modře, vítězný návrh zadavatele je červeně). Představuju si, že takhle nějak mohl data-driven branding v centrále vznikající konzervativní koalice vypadat.
    Jen blázen by vybral něco jiného než SPOLU (ačkoliv bych chtěl slyšet Marcelu Augustovou říkat: "Koalici PLSKOU právě v Královehradeckém kraji předstihla iniciativa lidí PROTI."
    Že neznáte slovo "plskou"? Pak vězte, že je to tvar slova "plská" v sedmém pádě. Naciťuji to jako kombinaci slov "oplzlá" a "mrzká". Použití ve větě: "Doktor Uzel mě počastoval plskou lichotkou." Ano, i taková slova algoritmus zvážil, a přesto je jich jen 74.)
    Uvolníme-li kritéria natolik, že začnou přicházet v úvahu všechny sémanticky validní ngramy, kde je každá ze zkratek koaličních partnerů zastoupena alespoň jedním písmenem (třeba i minimalistická varianta DO), začne ta pravá sranda.
    Mezi 225 slovy, z nichž 74 už známe, je ČOKL, ČOUD, KOLT, LOUČ, PLUTO, PUDL, SKOČ, SPD, STLUČ, STOP, nebo USKOČ. Tento seznam už je pro sdílení na sociálních sítích příliš dlouhý. Najdete ho na: https://github.com/costlysignalling/SPOLUalternatives/blob/main/options2.txt
    Povolíme-li i duplicity písmen uvnitř slov, najdeme koalice DOPOČTU, KOKOT, KOLOTOČ, PODLOST, POLSKO, SKOTSKO, SOUKUP, nebo SUDOKU. Těch slov je už 732 a, co vám budu povídat, je to samý klenot (komplet zde: https://github.com/costlysignalling/SPOLUalternatives/blob/main/options3.txt).
    Můj absolutní favorit (omluvte anglicismus) je KULTUS LOSOSOU (slogan: Lososi na Labi? Lososy do Bečvy! Pro více info čtěte: https://www.irybarstvi.cz/...yl-uloven-dalsi-losos-prevaloval-se-jako-krokodyl-rika-uspesny-lovec/).
    Pokud vás zajímá zdrojový kód, najdete ho na tady: https://github.com/costlysignalling/SPOLUalternatives
    Můžete pomocí něj třeba hádat, jak svou koalici pojmenují Piráti (škoda, že to není zkratka) a STAN. Já doufám, že půjdou cestou bez důrazu na programové průniky. Oba celky prosadí svůj kompletní program, každá partaj jej však maličko poupraví. Piráti vymění I za Y, STAN vymění A za Á a bude se to jmenovat PIRÁTYSTÁN.

    ***
    Původní výstupy
    ***
    Verze 1 (průnik s ODS = 2, průnik s TOP = 2, průnik s KDUČSL = 3): DOTKL, DOČTU, DUPLO, ODKUP, PLODU, POKUD, POKUS, POLDU, POSLU, SKLOP, SKOPL, SKOTU, SKOUT, SLOTU, SLOUP, SLOUT, SOPKU, SOPLU, SPLOU, SPOLU, STOKU, STOLU

    Verze 2 (průnik s ODS = 2, průnik s TOP = 2, průnik s KDUČSL = 4): KLUSOT, PLOSKU, PLSKOU, POKLUS, POLSKU, SPOLKU, STOLKU

    Verze 3 (průnik s ODS = 2, průnik s TOP = 2, průnik s KDUČSL = 2 nebo 5): DOUT, KOST, OPUS, PDOU, PLOD, PODL, PSOU, SKOP, SKOT, SLOT, SPOL, STOK, STOL, STOU, STOČ, SČOT, ČSOP

    Verze 4 (průnik s ODS = 3, průnik s TOP = 2, průnik s KDUČSL = 2 až 5): DOST, DUSOT, KUSTOD, ODST, ODSUP, OSTUD, PODKUS, PODUS, POSUD, SPODKU, SPODU, STOD

    Verze 5 (průnik s ODS = 2, průnik s TOP = 3, průnik s KDUČSL = 2 až 5): DUPOT, POSTU, POTUD, PUSTLO, PUSTO, SPLOUT, SPOTU, STOPKU, STOPL, STOPU, STOUP, STOUPL, SUPOT

    Verze 6 (průnik s ODS = 2, průnik s TOP = 2, průnik s KDUČSL = 6): prázdná množina

    Verze 7 (průnik s ODS = 2, průnik s TOP = 2, průnik s KDUČSL = 5): prázdná množina



    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JON: proč by sakra nemohl jednou globální virus, co zželatinuje lidstvo pocházet z ČR? Bejt zaplacenej GAČR? Kruci, já chcu abychom taky byli světoví, to furt jenom USA, Čína, a občas Japonsko, ale to jenom animovaně.
    JON
    JON --- ---
    TROFOZOIT: takze navic manipulace s vysledky - postizeni mutanti se nam nehodej do kramu, chutovost se nam nechtela zkoumat.
    Zacinate se nam pekne vybarvovat.
    Aby se nakonec neukazalo, ze to plati cinska vlada a bude z toho GUMID-20.
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    KAERO: Etická komise to jednomyslně schválila, měla jsem v ruce skalpel a navíc jsem je pak stejně sežrala ;)

    ZCR: Nejvíce se tu demonstroval problém, že třeba oranžový byly jen čtyři, musela jsem dobře plánovat, která barva bude v které generaci. A někteří byli i s různým postižením a do fotky se nehodili. Bych si stěžovala, červených zas bylo velmi mnoho, tak jsem je hodila do první generace a ještě zbylo na jídlo ;))

    GAARQ: To bylo právěže pro demonstraci náhodnosti rekombinace. Dělala jsem to schválně pro skupinu genetické genealogie, protože oni si přečtou, že od rodiče 50 % a od prarodiče teda průměrně 25%, ale ono je to právě jinak. Rekombinace je náhodná a segregace jednotlivých původních centromer taky. Jasná polovina je jen rodič, a některý prarodič se fakticky až "vyředí" na minimum zatímco jiný může být v neočekávatelně velkém procentu.
    Oni často přijdou se shodami v autozomální DNA, a diví se jaktože tady od toho prarodiče mají tolik shod a od jiného ne, jestli je to špatně, jestli když to od nějakého nenajde nic, je to chyba atd.
    (a týká se to samozřejmě pouze genotypu, fenotypicky vzato, je ananasový gumídek zhusta částečně recesivní ;)

    Už existující kolující obrázek s nařezanými gumídky to měl navíc i špatně, tak jsem to musela opravit ;)
    Protože to je fakt piplačka to řezat na třetiny, použila jsem schválně extra velké gumídky co mají v Tescu.
    Nakonec to komentoval na Twitteru i CEITEC Connect, což je jakože dobrý ;)

    JON: Chuťovost jsem jako znak u rekombinantů raději nezkoumala, jako on ten skalpel je použitej a desinfikovanej z labu ;)


    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KAERO: To budete fakt k sezrani :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    JON: tak nejenom ze autor prace nedodal posudek eticke komise, a tedy ho nejspis nema a jeho vyzkum je neeticky a zavrzenihodny, ale ty bys ty medvidky dokonce zral? jdu sehnat bandu aktivstu a udelame antivedecky happening na vaclavaku. vsichni se pomalujeme jako napul sezrani gumidci a zalijeme se zelatinou.
    JON
    JON --- ---
    TROFOZOIT: pro dokonalou ilustraci imo chybi upozorneni, ze ne vsechny znaky musi byt zjevne - tj muze se stat, ze zeru cerveno-bilyho medveda, ale chutnat muze napul i jen jako cervenej i jen jako bilej (i uplne jinak), ne?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    TROFOZOIT: tam probíhá i nějaká rekombinace, že? to musela být slušná piplačka :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    TROFOZOIT: na tomhle modelu se taky pěkně demonstruje selekční tlak vyvolaný predátory s estetickými preferencemi ("fuj, zelený nežeru")
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Demonstrativní chimérizace!
    KAERO
    KAERO --- ---
    TROFOZOIT: a mel jsi vubec schvaleni od eticke gumidkove komise?
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    TEAPACK: Dokumentaci říkáte.. ;)

    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TROFOZOIT: to není možné, vyžaduji opakování pokusu, nebo předložení prováděcí dokumentace ;)
    CELLINDRA
    CELLINDRA --- ---
    TROFOZOIT: Už vůbec netuším, pravděpodobně to sdílel někdo na FB...
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    CELLINDRA: Jen tak čistě ze zájmu, kudy se to k tobě dostalo? Sleduju tento svůj gumídkový projekt z uzavřené FB skupiny od doby, kdy se po roce letos v srpnu objevil na něčím Twiterru :)

    PRGBEAR: Přesně tak ;)

    TEAPACK: Tam žádný citrónový nebyl. Akorát je ta nažloutlá tak průsvitná, že to chytá odstíny od barev okolo.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam