• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    Sledujete také spřízněné kluby Domácí zprávy a komentáře, Zahraničněpolitické události? a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Debaty k news
    ---
    Novinky z EU:
    Integrace.cz
    EUObserver.com

Interaktivní mapa EU se základními informacemi o EU a jednotlivých členských státech

ANKETA

Aktuální téma Lisabonská smlouva
    rozbalit záhlaví
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Brusel nastavil cely system dotaci ktery je proste spatne, ve finale to neprinasi nic jineho nez spotrebu. Vsechny ty stavebni projekty, jako cyklostezku a podobne infrastrukturni projekty akorat postavis a dalsi pridanou hodnotu to moc negeneruje. Kolik by jsme mohli mit misto cykostezek treba investic do vedy, vyzkumu nebo takneceho uzitecneho ?

Tak zastavas vicemene proevropske postoje, tak jsem si dovolil te oslovit, muzu to klidne adresovat treba Barosovi :)

//Proc nekdo potrebuje na vyvoj kola 4 roky a sedm lidi ze ctyr zemi z prymyslu a akademicke sfery, jako WTF ? Dyt takovy skladaci kola uz existujou ja jedno videl v Praze. jinak ten obrazek vypada ze to kolo nebude moc stabilni ani prakticke. 7,5 Kf . si to hod na zada a bez s tim nekam (nedej boze to nes v tasce v ruce) a nejakech 13 litru za takovy kolo ? To ti reknu rovnou ze se to prodavat proste nebude. Ale tak mame dobrej pocit jakoz e spoustu EKO nesmyslu z Bruselu.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Proč mně pořád nutíš do role ďáblova advokáta? Jak na to koukám, je to projekt za 1,5 mil. EUR, doba trvání čtyři roky, sedm účastníků ze čtyř zemí, a to z průmyslu i z akademické sféry. Ten projekt má i výsledek, k němuž měl směřovat. Mně to neuráží, sorry.

Cikánskej boxer je věc jiná. Sice v tom článku není ani slovo o evropské dotaci, ale předpokládám, že tam byla. Každopádně je to klasická prasárna, kterých je v Česku přehršel. Fakt ale po mně chceš, abych z toho vinil "Brusel"?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    A co treba ten cikanskej boxer ? Na to mi nic nereknes ?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: promin ale i pri tvem neekonomickem vzdelani ti je asi jasny ze na vyvoj kola nepotrebujes 44 milionu. A co ostatni vyrobci skladacixh kol na trhu ? Ty tech 44 mio zaplatili ze svyho, proste picovina na Ntou.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Nejenom EU, že ano.

Tak mně zase přijde přepjatý pohoršovat se nad tím, že zrovna tohle je nějaká ultrapičovina...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Mno to je pekny relativizovani - je to picovina ale to nevadi protoze EU podporuje jeste veci picoviny ;-)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    LONESTAR: Chtěl jsem napsat, že to je hoax, protože nemůžu objevit toho v článku zmiňovaného Ondřeje Micku:-) Ale ten projekt je real, koukám - http://cordis.europa.eu/projects/rcn/94358_en.html

Ale zase takový bizár mi to nepřijde. IMO je řada výzkumných grantů mnohem podivnějších...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Radnice dala miliony na tělocvičnu romského boxera, trénují v ní jiní - 5plus2.cz
    http://praha.5plus2.cz/boxer-bez-telocvicny-05c-/prahar.aspx?c=A140519_180922_ppd-prahar_p2vja

Krasny priklad toho k ceu slouzi evropske dotace, doporucuji precist cely. Myslimz e tenhle priklad to dokumentuje uplne krasne - pod hlavickou neceho se ukrane a zabije enco co skutecne fungovalo aby se nejaky politik pkne napakoval. vse je jiste naprosto legalni a v souladu s predpisy EeUuuuu
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    LONESTAR: Muzu nahlas rict ze to je proste obycejny tunel ?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    Seznamte se: Skládací kolo, do jehož vývoje EU investuje 44 milionů — Ekonomika — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...59-seznamte-se-skladaci-kolo-do-jehoz-vyvoje-eu-investuje-44-milionu/
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    JIMIQ: Abych neprohrabal zálohy, na jakou dobu se tu nostalgicky vzpomínalo v roce 2008:-)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    LUBOB: Takova podpasovka ! ze se nestydis :-)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JIMIQ: pockej, co se pokurvilo? vzdyt diky tomu je eurozona (pry) lepsi nez kdykoliv jindy.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: Jinak zarovky prisly prilepkem ke smernici o ekodesignu iniciativou tehdejsiho ministra umweltu v srn..

Zahlavi pls :)

http://news.branyvnimani.cz/index.php?article_id=10711
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: Tak zrovna u vztahu k rusku a plynu z nej jsou ty zajmy odlisne.. Vychodni evropa se ruska boji, zapadni s nim nechce prestat obchodovat..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak ty žárovky se schvalovali už hodně dávno - podle tvého wiki odkazu 2008-2009, to třeba Svobodní teprv vznikali. Myslím, že tou dobou ještě EU nebyla tak prohnilá jako dnes (nejvíc se to pokurvilo s krachem Řecka a lisabonskou smlouvou (oboje 2009-2010)) a euroskeptické strany takřka neexistovali
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: přesto podle mě lze říct, že existuje cosi jako "společný zájem evropského občana" (např. omezení dodávek plynu ovlivní jeho cenu i na zbytku kontinentu, apod.).

JIMIQ: spíš je to jedna z věcí, které prošly bez povšimnutí. Proč tenkrát euroskeptici/žárovkofilové předem nerozpoutali takovou kampaň, jako nedávno Piráti proti ACTA? (příklad... já jsem k žárovkám spíše neutrální, resp. byrokratické nařízení většinou není šťastný způsob, jak prosadit jinak +/- rozumnou věc: ono něco jiného je žárovka někde v klimatizovaném mrakodrapu, kde to teplo ze žárovek musíš kvůli uchlazení ještě vynásobit min. 1-2x takovým množstvím energie, a něco jiného třeba už u nás nebo dál na severu, kde se většinu roku stejně spíš přitápí... a to často i elektřinou...). Problém je, že se to nechalo projít, protože i navenek hodně euroskeptičtí a ekoskeptičtí poslanci zřejmě vědí, že pro EU závislou na dovozech energie je prostě strategické minimalizovat svojí závislost na těchto dovozech: vidím tam ale jasný scénář "necháme to projít a pak na tom ukážeme, jak je EU špatná".

každopádně: není to nápad z EU, ale naopak nápad, který paralelně s EU implementoval i zbytek světa. Kdyby to nebyla EU směrnice, stejně se k tomu nejspíš národní státy zavážou nějakou mezinárodní dohodou... díky zákaz má teď používání žárovek punc rebelství, což by bez zákazu neměl (trochu rebel jsem byl naopak já se zářivkou v 90tých letech...)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: Ad zahranicni politika, heh, to by nejdriv musela existovat nejaka shoda na zahranicni politice mezi narodnimi staty..

Eu v zahranicni politice neni slaba, protoze ma malo instituci a zakonu, ale proto, ze kazda zeme chce neco jineho..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: na příkladě žárovek jde hlavně o princip - Proč, do prdele, by nám EU měla cokoliv tak nedůležitého nařizovat? A nejen že bez souhlasu občanů, ale PROTI tomu souhlasu. Myslel jsem, že EU je tady pro nás, ne my pro EU. Já mám doma taky zářivky a ledky a halogenek a žárovek se postupně zbavuju, ale přišel jsem k tomu sám, nikdo mě nutit nemusel.

Pak jsou tady ty zázračný biopaliva, které zhoršují životní prostředí, fotovoltaika (v podstatě taky zhoršení - ty první panely měly EROEI pod 1) a pak různý blbosti jako rozhledny v údolí, teploměry s rtutí (ale zářivky s rtutí paradoxně nevadí), okurky, banány...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (k tomu předchozímu: jestliže nějaké normy jsou dejme-tomu nesmyslné, účelové či prostě nepopulární, tak přece první věc, kterou sama sebe si vážící evropský poslanec musí chtít je, aby těleso, kterého je členem, mohlo vyvinout iniciativu směřující ke zrušení dané normy - a to nejpozději po příštích volbách tohoto tělesa... to je právě ten "demokratický deficit", o kterém se mluví...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam