E2E4: přesto podle mě lze říct, že existuje cosi jako "společný zájem evropského občana" (např. omezení dodávek plynu ovlivní jeho cenu i na zbytku kontinentu, apod.).
JIMIQ: spíš je to jedna z věcí, které prošly bez povšimnutí. Proč tenkrát euroskeptici/žárovkofilové předem nerozpoutali takovou kampaň, jako nedávno Piráti proti ACTA? (příklad... já jsem k žárovkám spíše neutrální, resp. byrokratické nařízení většinou není šťastný způsob, jak prosadit jinak +/- rozumnou věc: ono něco jiného je žárovka někde v klimatizovaném mrakodrapu, kde to teplo ze žárovek musíš kvůli uchlazení ještě vynásobit min. 1-2x takovým množstvím energie, a něco jiného třeba už u nás nebo dál na severu, kde se většinu roku stejně spíš přitápí... a to často i elektřinou...). Problém je, že se to nechalo projít, protože i navenek hodně euroskeptičtí a ekoskeptičtí poslanci zřejmě vědí, že pro EU závislou na dovozech energie je prostě strategické minimalizovat svojí závislost na těchto dovozech: vidím tam ale jasný scénář "necháme to projít a pak na tom ukážeme, jak je EU špatná".
každopádně: není to nápad z EU, ale naopak nápad, který paralelně s EU implementoval i zbytek světa. Kdyby to nebyla EU směrnice, stejně se k tomu nejspíš národní státy zavážou nějakou mezinárodní dohodou... díky zákaz má teď používání žárovek punc rebelství, což by bez zákazu neměl (trochu rebel jsem byl naopak já se zářivkou v 90tých letech...)