BARA_ONLY_ONE: Recept na kuře tandoori s raitou
Kuře tandoori
Marináda č. 1:
2 lžičky pasty z červených chilli papriček
2 lžičky zázvorové pasty
4 lžičky česnekové pasty
2 lžíce šťávy z citronu
sůl podle chuti
Vše smícháme, směsí potřeme maso (které na pár místech nařízneme, aby se to dostalo dovnitř), necháme hodinu odležet.
(pasta = rozmixovaný nebo ve hmoždíři rozdrcený česnek/chilli/zázvor bez dalších přísad)
Marináda č. 2:
1 lžička mletého kmínu
2 lžičky garam masaly
2 lžičky zázvorové pasty
2 lžíce citronové šťávy
2 lžičky pasty z červených chilli papriček
špetka šafránu (nemam, nedávala jsem)
sůl podle chuti
200ml bílého jogurtu
Vše smícháme a potřeme tím kuřecí maso. Necháme odležet 24h. Pečeme na 180° asi 40 minut (ale mám dost retro troubu, která peče dost zajímavě, takže to pečte prostě dokud nebude pěknej povrch).
Raita
1 lžička celého kmínu
1 lžička koriandrových semínek
0,5 lžičky kuliček černého pepře
600ml bílého jogurtu
25g nakrájené okurky
25g nakrájené cibule
25g nakrájených rajčat (oloupaných a zbavených semínek)
1 lžička najemno nakrájených zelených chilli papriček
1 lžička nasekané máty
špetka mletého červeného chilli
sůl podle chuti
Kmín, koriandr a pepř opražíme na suché pánvi, dokud nezačnou silně vonět, necháme vychladnout a rozdrtíme ve hmoždíři. Všechnu zeleninu nakrájíme na velmi malé kostičky. Vše smícháme a necháme odležet.
(jogurtu jsem dala míň, zeleniny víc, mátu jsem bohužel neměla a už se mi pro ní nikam nechtělo... a stejně to bylo super)