• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BARA_ONLY_ONEDIETNÍ jídelníček aneb co jste dnes měli dobrého
    Taky už vás nebaví zeleninový salát, kuřecí maso se zeleninou, tuňák nebo nízkotučný jogurt stále dokola? Podělte se, co jste dnes všechno snědli a inspirujte ostatní.

Diskuze poslouží i k tomu, abyste získali přehled, co za den sníte a byli si vědomi chyb, kterých se při hubnutí dopouštíte.

Držte se prosím tématu, toto auditko je o zdravých, dietních (zejména redukčních) jídelníčcích a receptech.
    rozbalit záhlaví
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    BARA_ONLY_ONE: Recept na kuře tandoori s raitou

Kuře tandoori

Marináda č. 1:
    2 lžičky pasty z červených chilli papriček
    2 lžičky zázvorové pasty
    4 lžičky česnekové pasty
    2 lžíce šťávy z citronu
    sůl podle chuti

Vše smícháme, směsí potřeme maso (které na pár místech nařízneme, aby se to dostalo dovnitř), necháme hodinu odležet.

(pasta = rozmixovaný nebo ve hmoždíři rozdrcený česnek/chilli/zázvor bez dalších přísad)

Marináda č. 2:
    1 lžička mletého kmínu
    2 lžičky garam masaly
    2 lžičky zázvorové pasty
    2 lžíce citronové šťávy
    2 lžičky pasty z červených chilli papriček
    špetka šafránu (nemam, nedávala jsem)
    sůl podle chuti
    200ml bílého jogurtu

Vše smícháme a potřeme tím kuřecí maso. Necháme odležet 24h. Pečeme na 180° asi 40 minut (ale mám dost retro troubu, která peče dost zajímavě, takže to pečte prostě dokud nebude pěknej povrch).

Raita

1 lžička celého kmínu
    1 lžička koriandrových semínek
    0,5 lžičky kuliček černého pepře
    600ml bílého jogurtu
    25g nakrájené okurky
    25g nakrájené cibule
    25g nakrájených rajčat (oloupaných a zbavených semínek)
    1 lžička najemno nakrájených zelených chilli papriček
    1 lžička nasekané máty
    špetka mletého červeného chilli
    sůl podle chuti

Kmín, koriandr a pepř opražíme na suché pánvi, dokud nezačnou silně vonět, necháme vychladnout a rozdrtíme ve hmoždíři. Všechnu zeleninu nakrájíme na velmi malé kostičky. Vše smícháme a necháme odležet.

(jogurtu jsem dala míň, zeleniny víc, mátu jsem bohužel neměla a už se mi pro ní nikam nechtělo... a stejně to bylo super)
    PAJUSAK
    PAJUSAK --- ---
    BARA_ONLY_ONE: opět naprosto super, jsi strašně šikovná a vynalézavá
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BARA_ONLY_ONE: To na ty raite je jalapeno?
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Dneska jsem dělala kuře tandoori s raitou - opět Indie, dost si na ní ujíždím, od té doby, co držím dietu, je to totiž dietní a velmi chutné :-)

Kuře tandoori je naložené v jogurtu se směsí čerstvého zázvoru, česneku, citronové šťávy, několika druhů koření. Je to naložené na dvakrát, jsou na to dvě marinády. Ze stehen jsem okrájela hodně kůže a nechala jen malý kousek na vrchu, aby to neplavalo v tuku.

Raita je jogurt smíchaný se směsí koření, okurkou, chilli papričkou, rajčetem a cibulí, vše nakrájené na miniaturní kousky. Je to výbornej dip, kterej jsem dělala poprvé a rozhodně ho budu dělat v různých obměnách častěji - i taková vydlabaná zelenina tímto naplněná by mohla být výbornou svačinkou.
    Kdybyste měli zájem, pošlu detailní recept, ale nechce se mi to vypisovat zbytečně :-)

Na fotce je přítelova porce i s tortillou, kterou jsem vynechala, ale mít to k obědu, klidně si jednu dám taky.
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    1. banánovo-tvarohový dezert
    2. trochu vývaru, 1 kopeček rýže s nějakou podivnou formou UHO ve šk. jídelně
    3. ovofit
    4. kuřecí maso v mrkvi, půlka celozrnné kaiserky
    5. tuňák s jogurtem, knackebrot, zelenina
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Tak banánovo-tvarohový dezert jsem vyfotit nestihla, ale včera jsem dělala dýňový krém podle Itala. Celá má necelých 3000Kj a jsou to minimálně 4 porce.
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Tak jsem dělala tvarohovo-banánový dezert.
    - 4 banány
    - 500g odtučněného měkkého tvarohu
    - 3 vejce
    - 1 lžíce kukuřičného škrobu
    - citronová šťáva

2 banány rozmixujeme, utřeme s vejci, tvarohem, citronovou šťávou a kukuřičným škrobem. Vylejeme do formy, přidáme celé banány a pečeme na 180° asi 50 minut.

Celé to má cca 4 350Kj. Foto dodám
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    1) domácí celozrnný chleba, paprikové žervé
    2) kuřecí plátek s br kaší z menzy, + zelný salát
    3) jogurt s ovesnými vločkami a trochou domácí marmelády
    4) plánuju kuskus s rajčaty a cibulí + opečené kousky jelení kýty na medu

v poslední době vůbec nestíhám jíst víc než 3-4 jídla denně, musím to začít řešit :-(
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    BARA_ONLY_ONE: to netusim, ale napada me, jestli to neni kvuli tomu, ze jsi napsala, ze by ses mela krotit. neprijde mi, ze bys toho jedla nejak moc.
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    BARA_ONLY_ONE: Za co mínus?
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Koukám, že bych se měla začít krotit :-) Snad mě omlouvá, že jsem měla dlouhý den a ta jídla takhle po 3 hodinách prostě vyšla.

1. 2 knackebroty se šunkou a sýrem
    2. activia
    3. sojové maso se zeleninou a trochou rýže - pidi porce
    4. jahodové smoothie
    5. celozrnný rohlík se šunkou, sýrem a zeleninou
    6. kuřecí nudličky zapečené s brokolicí a sýrem
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Dneska nic moc teda..
    1. Pomeranč
    2. Kuřecí paella
    3. kefír
    4. kousíček ořechového dortu bez krému (tchýně pekla, neodolala jsem)
    5. kuřecí vývar
    MANXX
    MANXX --- ---
    BARA_ONLY_ONE: Tak to jo, to souhlasí, půlku jsem nechala na zítra :-)
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    MANXX: Taky že ta porce na fotce byla pro dva :-))
    MANXX
    MANXX --- ---
    BARA_ONLY_ONE: Jelikož v krámě nebylo vůbec na výběr, dělala jsem to z krůtích prsních řízků. A je to vynikající! A taky překvapivě sytý, takovou porci, jako máš na fotce, jsem nemohla vůbec dojíst :-)
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    MANXX: A dělala jsi to ze stehenních nebo prsních řízků? Jsem ráda, že chutnalo :-)
    MANXX
    MANXX --- ---
    BARA_ONLY_ONE: Díky za tip, dneska jsem to uvařila, je to strašně dobrý. A vypadá to úplně stejně jako na tvé fotce :)
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    1. knuspi, rajčatová směs
    2. acidofilní mléko
    3. cibulová polévka se sýrem
    4. olomoucké tvarůžky se šunkou
    5. výtečné pečené krevety po indicku
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Tak tohle je nejlepší na světě!

Pečené kořeněné krevety po indicku:
    1 bílý jogurt smícháme 1/2ČL chilli, 1ČL garam masaly, 1ČL zázvoru nasekaného na pastu, 1ČL česneku nasekaného na pastu. Krevety dáme do mističky, osolíme a přidáme jogurtovou marinádu. Necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici.
    Troubu si předehřejeme na 200°, krevety i s marinádou jednotlivě vyskládáme na plech a pečeme 25 minut.
    Nakonec krevety smícháme s nadrobno nakrájeným citronem a koriandrem.

A pak už jen užíváme tu slast!
    JESTERKA_AIENE
    JESTERKA_AIENE --- ---
    BARA_ONLY_ONE: slint! To musím taky vyzkoušet, díky za tipy.
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    PAJUSAK: Děkuji moc, snažím se, aby mi to chutnalo, jídlo je můj koníček, tak se ho snažím skamarádit s dietou.. No a jde to, ale jsem zvědavá, za jak dlouho mi dojdou nápady.

Např. předevčírem jsem dělala indické jídlo - kuře tikka s hráškovým pyré

Recept:
    Kuřecí prsa (ideálně kuřecí stehenní řízky, které jsem neměla) nakrájím na kousky a na 2 hodiny dám marinovat se 2 ČL na drobno nakrájeného zázvoru, 2 ČL rozlisovaného česneku, chilli a 1 PL citronové šťávy. Po dvou hodinách marinování přidáme ještě bílý jogurt, 1 ČL kurkumy a 1 a 1/2 ČL garam masaly. Marinujeme 24h, poté vyskládám na plech potažený alobalem, na který dám lžíci olol, rozetřu. A peču, dokud maso není hotové, v polovině pečení otáčím.

Hráškové pyré je jen uvařený mražený hrášek - 200ml, vychlazený a rozmixovaný společně se lžící meduňky, 2 stroužky česneku, 1 PL citronové šťávy a poté smíchaný s trochou nastrouhaného sýra.
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    KEEE: Tak jsem zjistila, že jsem s dietou začala 14.9., proto jsem se dnes zvážila.. a mám dole po dvou týdnech 2kg. Takže ano, funguje to .-)
    KEEE
    KEEE --- ---
    BARA_ONLY_ONE: čistě ze zvědavosti :o) jestli to funguje!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam