• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    MATHEA: tak on ji ma furt prehrsel, jen je proste jak lunt, no.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: jj, vemeno je pro dost psu, ktery sem potkala, hur stravitelny. Byt tebou bych proste zustala na barfu a dovychytala to. Jasne ze je pak na prd, kdyz ma pes jinej zdravotni problem, taky se vzdycky pak desim se psem vyjit ven, pac je jak lunt a k tomu ma ted nic moc srst.. ale na ostatni lidi prd, vim, ze je to neprijemny, ale ja teda za prvnich 2 roky jeho zivota nenasla jeidny granule, ktery by mi zral dlouhodobe a na kterejch by prospival. Na mase ho aspon sem schopna udrzet tak, ze z nej ty kosti tolik nelezou, dobre nakrmenej mi vydrzel teda prvniho pul roku po diagnostice stitny.

    A proste stjene jako nektery lidi, maj i psi ruzny telesny konstituce a jinak fungujici metabolismus. Krm prose vyvazene, co pujde, rvi do nej tucnejsi, ale samo ne nejak prehrsel. Blby to bude jeidne tehdy, pokud na psovi bude videt, ze tu energii nema..
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    MATHEA: vemeno mi i po 10 hodinách vybleje ve stejnym stavu jako ho sežral, takže to jsem vzdala. :I Já už jsem vychytala, jaký maso jo a jaký ne a co třeba jen v kombinaci a jen trochu. Takže mě se na barfu taky spíš zlepšil, než naopak (poslední eskapáda byla bakteriálního původu)..
    Už mě teda aspoň lidi na ulici neříkaj ať ho nakrmim.. :D Ale pravda je, že pokaždý když ho v maštali někdo pohladí a zareaguje "ti zas nějak zhubnul, ne?" tak že nic moc..
    IF_
    IF_ --- ---
    MATHEA: To máš recht, jen většinou psi s různýma alergiema jsou spíš na granclové dietě, tak jsme to myslela.

    Btw: Můj pes je hyperaktivní a vypadá neustále tlustej jak bečka, přestože se snažim ho krmit co nejméně - ale při sportu zas tak ubrat nejde. ono to je podobný jako u lidí s tim metabolismem:)
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    IF_: mne se teda u psa zazivani na barfu hodne zlepsilo oproti granclim, takze bych to rozhodne nebrala takhle dogmaticky. Chce to vychytat, co jo a co ne, v jakejch kombinacich.

    SIRRIL_NEMESIS: resim podobnou vec u svyho psa, spojenou teda se spatnou funkci stitny zlazy a hyperaktivitou. Granule mi pred barfovanim nezral v podstate vubec, na barfu vyluxuje misku nastesti. Postupne bych ted po diete davala tucnejsi maso, az bych presla k pravidelnejm davkam sadla, ja na 30kg psa davam lzici denne, ale mohla bych to asi jeste zvednout (ted teda vyckavam, jak zareaguje na zvyseni davky leku). Ale sadlo nedavam k vnitrnostem, po jatrech miva pravidelne ridsi stolici, takze ty kombinuju s kostma/ryzi. Rejzi/testoviny bych v tvym pripade navarila dopredu ve vyvarech, klidne tucnejsich (z kuzi) a pridavala ke kazdy krmny davce. Pak je treba moznost vemeno, ale po tom mi teda srali oba psi vcetne cubky, ktera me trubky z ocele:)) Takze tomu bych se spis vyhnula.

    Nicmene obecne proste hyperaktivove jsou hubenejsi, kor s tim vyziti, co ma:) Navic je to dvouletej pes, dodela se tak za rok.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    IF_: Pes je naprosto nežravý už od štěněte, zvládal klidně 2 i 3 dny ignorovat jakékoliv žrádlo. Zkoušela jsem hladovky, zkoušela jsem hned po tom co odešel od misky žrádlo sebrat.. paradoxně až na nynějším principu se mi do něj podařilo dostat víc, protože teď chodí, zobne si.
    Ne, maso dostává rozdělené do dvou dávek, ráno a večer.
    IF_
    IF_ --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Tak za prvé, pokud má problémy se zažívánim, tak barf asi nebude úplně nejvhodnější a za druhé - není horší věci jak si zkazit zdravou žravost psa, než nechat mu granule v misce cely den a k tomu ještě krmit. Třetí věc je, že granule míchat s Barf je také dost nevhodné.

    Čili teď jsi přešla na to, že ho krmíš opravdu jen jednou denně, chápu to správně?
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Ahoj, potřebuju poradit, co provést s dvouletým BŠO - někteří z vás nás možná znáte z jiných psích klubů. :)
    Jde o to, že se mi absolutně nedaří psa "nakrmit" .. je pořád relativně hubený, ne úplně vychrtlý, má svaly, ale "snesl by víc" .. nutno říct, že můj běloba je vysoce hyperaktivní, žijeme ve stáji, takže je většinu dne venku, kde si hraje s dalšími psy, lítá za aportem, nebo chodí se mnou s koňma do terénu na vyjížďky.

    Od mala je na barfu, resp, od chovatelky jsem ho brala s tím, že psi byli zvyklí na granule i na barf.. časem jsem se dostala do fáze, že Vali dostával ráno a večer maso, a 24 hod měl k dispozici v misce granule - většinou zůstávaly nedotčené. Granulí jsem vyzkoušela několik (jako štěně žral proplan, po zažívacích problémech někdy kolem 8 měsíce změna na nutram sensitive, pak asi jeden dva pytle TOTW a skončili jsme na Platinum).
    Teď měl nějaké další trávící patálie, takže po přeléčení a dietě na kuřeti a rýži (+veterinárních Hills) jsme začínali znovu, naštěstí už vše vypadá ok.

    Krmné dávky teď vypadají tak, že na svých cca 37kg žere zhruba 1000g masa denně (mám kusovky, takže 1-2x týdně vnitřnosti, zbytek svalovina, mletiny). Zeleninu mi takřka vůbec nesežere, jen v minimálním množství pečlivě zamíchanou do mletiny, snažím se dávat přílohy - rýži, těstoviny, vločky, kukuřici, co doma najdu a napadne mě .. ale zase, buď to je zamíchané do mletin, nebo svařené ve vývaru, jinak si to prý mám strčit za klobouk. Kosti dostává tak ob den, ob dva - v rámci toho že dostane celé kuře, srnčí obalené žebro, telecí s kostí apod. Přidávám extrudovaný len, pivovarské kvasnice, mořskou řasu, na střídačku.
    Přidávala jsem sádlo, vepřovou kůži, apod, ale po té patálii teď se trochu bojím teď hned podobný kalibr nasadit.

    Takže mám psa, který je akční, má relativně citlivé zažívání, navíc je bílej čili aby nereznul, a potřebuju aby přibral (a zároveň aby mě to pokud možno úplně finančně nezruinovalo).

    Už jsem i přemýšlela, jestli je vůbec v mých silách tohle zvládnotu na barfu.. další variantou je, zkusit ještě místo Platinumek přiložených v misce koupit něco High-Energy, pro aktivní psy.. jenže tam mám zase x požadavků, nejlépe aby to bylo zastudena lisované, nebo případně aspoň jedno z těch "barf friendly" krmiv.. plus nesmí to barvit .. Nějaký tip? Zatím jediné co jsem našla, a připadalo by to v úvahu je Wolfsblut, máte někdo zkušenost? http://www.krmivo-barf.cz/cz-kategorie_446109-0-pro-aktivni-psy.html

    Moje otázka zní - co udělat jinak/vylepšit, pokud potřebuju aby pes opravdu zásadně přibral?

    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ahoj, mam 4 měsíční štěně (kžíženec, fenka, předpoklad, že bude vysoká, veliká, štíhlá), je to týden, co jsme přešli na BARF. Všude čtu o fosforu a vápníku a nejsem z toho moc moudrá. Podle tohodle článku http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/kolik-vapniku-potrebuje-pes-220.html je snad ve všem víc fosforu, než vápníku, ale pes potřebuje naopak víc vápníku, než fosforu. Jak to mám udělat? Dáváme skelety, větší kosti, vnitřnosti i libové maso, cca 3 celá vajíčka i se skořápkou týdně, z ovoce jablka a hrušky, ze zeleniny mrkev, červenou řepu, celer, zkoušeli jsme taky naklíčené mungo, výjimečně dostane trochu jáhlů, oves. vločky, na svačinu někdy trochu plnotučného tvarohu s medem, ořechy, jablkem/hruškou. Štěně právě mění zuby a nechtěla bych nic zanedbat. Někdo doporučuje mléčné výrobky dávad, někdo nedávat. Vím, že klíčové jsou kosti, ale těch zas nesmí dostávat tolik, kvůli zácpě. Máte zkušenosti s BARF výživou štěněte? Přidávali jste něco? Doporučíte mi něco spešl?
    Jinak po týdnu je znát viditelná změna na vzhledu psa, zlepšila se jí srst, má jí lesklejší a jemnější, než po granulích, což mi dodává víru, že změna stravy bylo dobré rozhodnutí. Jen chci mít jistotu, že se bude vyvíjet ok, protože je v klíčovém období růstu... :))
    Máma ani táta nemají žádné vady ani nejsou problematický plemena co se týče růstu.
    IF_
    IF_ --- ---
    MATHEA: Já teď nabrala 10 kg, takže nakonec nic:)
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Jstli teda nakonec budete neco chtit..?:)
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    budu objednavat na pondeli 9.12. Tak mi prosim co nejdriv poslete, co budete chtit. Prijimam objednavky pouze na cela baleni (maji po 6 a 10 kg). Misto predani pak bude Liskova 630, idealne co nejdriv pote, co to privezou (cas upresnim pak cca v nedeli 8.)
    INXS
    INXS --- ---
    ženská s masem u synkáče... pls link
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    Nasim detem Mikulas letos nadelil driv :-D zabralo nam to komplet celej mrazak, ani kelimek Ben&Jerry ´s by se tam uz nevmacknul, fnuk.

    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    Tak ten nas malej loupeznik nema problem se zeleninou, on ma proste problem se vsim vcetna masa :-))) To je jak vratit se o dva roky zpatky, kdyz Cookie byla mala a nezrava. Takze se uklidnuju tim, ze z toho taky vyroste a bude z nej taky pazravec na diete.
    Jediny, co zbasti s chuti, jsou kosti (kureci nohy, kachni krky...), ktery mu ale pochopitelne nemuzu servirovat denne.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Jo, byla i s kloubni hlavici, tu zlikvidovala nejdriv, chrupavku a pak celou "bouli"
    sebrano, ocichano, vrazeno do mrazaku
    dik:)
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    Ano, sebrat. A vyhodit nejlepe, v teple domova kost casto pomerne rychle zapachne. Nebo dat do mrazaku a podat k hlodani zase treba za tyden, na den. Ted dat pauzu a prokrmit treba vnitrnostma.
    Btw - macatou morkovou kosti si predstavim ty klasicke siroke spalicky narezane, z hovezich hnatu, ktere vetsinou pes nema sanci nejak vice hlodat, krom vycucnuti morku. Jestli ma tuhy bobky, tak to musela byt nejaka ta kloubovka?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Lama dotaz:
    Lilusenka vcera dostala od kolegy macatou morkovou kost, uz druhej den na ni pracuje. Ted jsem si vsiml, ze ma tuhy bobky jak broky a je na nich zretelny, ze to souvisi s kosti.
    Mam ji tu kost sebrat a davat jen na omezeny cas?
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    LOVETHIEF: Ale tak, jestli byl jen na mase, typu svaloviny, bylo to spatne. Jestli na mase, jako vcetne skeletu, kosti obcas, vnitrnosti tu a tam, a s tim, ze se pes treba napase bylinek, travy venku - nevidim v tom nic spatnyho.
    V tom pripade jde zase jen o dobry pocit cloveka, aby psovi neco dodal, kvuli svemu svedomi. Nasypal, prilepsil, treba ten pes to vubec nepotrebuje. Ja teda nepridavam nic z mikromineralu, ani sypanych prasku, zeleninu staci pro nemrcoucha sparit jemne nastrouhanou a davat separe od masa treba s kefirem... Nebo naopak coby svatost hodit list zelenyho cehosi (u nas ted jede kapusta), kousek mrkve, este pred krmenim. Porid mu pangaminky v tabletach, ty voni snad kazdymu psovi a neuskodi, ba naopak. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam