• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    Tak Vas vitam v klube o krmeni psov a maciek prirodzenou stravou. Ocenim tu rady pre zaciatocnikov, skusenosti, tipy a odkazy na predajcov, takisto odkazy na literaturu. Proste vsetko okolo danej temy.
    rozbalit záhlaví
    DZEJNY
    DZEJNY --- ---
    TATONKA: Kupuju pro náš obchod lososáč z Norska od českého importéra, který ho vozí po hektolitrech do Čech a používá ho pro výrobu širokého spektra krmiv. U mě pak vyjde 500ml pro zákazníka na 112 Kč. +10Kč pumpička. https://www.forbarf.cz/Lososovy-olej-500ml
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    TATONKA: lososovy olej beru z krmme.cz Zrovna mi dochazi a potrebovala bych spachat zase hromadnou objednavku. Neprida se nekdo? Do Modran.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    TATONKA: stejně jako VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TATONKA: litrovku od Brit Care, kupuju v Mallu
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Odkud berete lososovej olej?
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    TATEREZA: pes ziskava energii a je ziv predevsim z tuku v potrave. asi toho tuku bude vic nastrikanyho na levnych granulich (aby aspon mely nejakou chut), nez na skeletech.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HUDOUS_ML: To právě ten pocit nemám, naši psi smrděli jenom na Calibře, která jim všeobecně neseděla. Když mají něco, po čem kadí tuhý bobky, tak to nijak zvlášť nesmrdí :o)
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    TAPINA: no ono hovno ze své podstaty bytí smrdí :D ale obvykle daleko víc smrdí hovno/prd granuloveho psa. Nedávno jsem přes plot cvicaku sledovala dobrých 30 metru od sebe kadit NO a ten smrad byl neskutečný. Ale je fakt, ze kdyz Amonek jako štěňátko občas nechal hromádku pod posteli, tak se semtam bála az z pekne dlouho :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HUDOUS_ML: To je teda taky otázka kvality granulí. Nám se poslední dobou seniorka občas vytento za gauč a já to kolikrát najdu až za pár dní, úplně vysušený :D To bych si spíš myslela, že hovna z přirozeného krmení smrdí, ony lidské taky dvakrát nevoní.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TATEREZA: To ani ne. Kuřecí skelety mají dost omezený obsah živin, i v těch nejhorších granulích jsou aspoň rostlinné bílkoviny. Psa krmeného léta jen kuřecíma křidýlkama (protože on nic jiného nežere) jsem viděla a vypadal teda dost zbědovaně, celoživotní sračkogranule dost psů s nenáročným životním stylem (na venkově na zahradě) bez problémů zvládá.
    OPI
    OPI --- ---
    FIFAJZ:
    WESSNA:
    já si dovolím tvrdit že konkrétně v našem městě je těma supermarketovýma sračkama krmeno třeba 50% psů (podle toho jak to mizí z obchodů ve velkým) a žijou...takže můj názor je taky ten že ty granulové srajdy budou o trochu menší zlo než vyloženě jen skelety..
    a ten kdo ví že k těm skeletům by měl dát ještě nějaký ten doplněk+olej+ovozel apod. tak by určitě jenom těma skeletama dlouhodobě nekrmil
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    FIFAJZ: Pořád věřim na aspoň jakž takž vyváženost u granulí. Skelet jsou u mě neobraný kosti a nevěřim, že to může dlouhodobě fungovat.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    FIFAJZ: navíc to granulové hovno poznáš po čuchu na x metrů - a řekla bych, že čím větší hnus, tím dál dosmrdí
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    Ja nevim, krmit suntem ala chappi ci darlink/celej zivot mit psa na skeletech - prast jak uhod, stejna prasarna vuci psovi. S tim, ze pokud budou ty skelety aspon s kousky masa, kuzi a zbytky drobu a pes se z toho nebude ucpavat (a napase se venku treba travou na zaludek), sice upim, ale porad mi to prijde mensi zlo nez ty chemicky srajdy obarveny a konzervovany.
    Zbytky z lidskyho jidla mi pak v tomhle porovnani prijdou jako nejmensi zlo, pokud clovek nepojida chilli nebo prilis koreneny jidla.
    Bily a suchy hovna by snad majiteli mely indikovat, ze neco neni v poradku, je pravda, ze to se po granclich nestane. :D to se hned pozna nekde na tabore, cim kdo krmi, jednomu nestaci tri pytliky, druhy nonsalantne i po 40 kg zvireti sebere bobek do jednoho. :)
    Jen dodatek este, dneska smecka povecerela zlehka ovareny pajsl (zasyrova se to blbe kraji), ktery kupuju z ceskyho zdroje, do toho kapusta najemno a zalito podmaslim. Nemam na to tabulky, kolik ceho a kdy, proste v prubehu mesice otocit x druhu masa/vnitrnosti.
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    MAR_TINA: jo, s tím souhlasím
    WESSNA: s tímhle ale ne, skelet je 100% masa (ve smyslu toho masa, co se dává do granulí, tzn. maso a další živočišný složky nebo jak to tam označujou)
    moji psi mají takový ty bílý zácpovitý bobky jen po prasečích nožkách, skelety jsou ok (ale taky jim tam přidávám lososovej olej). krmit levnejma granulema mi přijde jako krmit psa rohlíkama prostě. jako přežije to, ale fakt mu to neprospěje. a zdaleka neobsahují všechno, co pes potřebuje, např. maso:) a zrovna barevný chappi granule ve mně nevzbuzujou dojem zdravosti, ale spíš dojem chemickej barviv...
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    MAR_TINA: U psů to má být procentuálně tak jak by vypadala ulovená kořist = včetně obsahu střev a žaludku, který se supluje buď nepranými drškami nebo přílohami a ovo/zel. :)
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TATEREZA: Tady se naskýtá otázka kolik procent masa si myslíš, že skelety mají.. já bych jim víc jak 4% taky neodhadovala, zbytek je tuk, kůže, chrupavky, šlachy a především kosti. Úplně živě si vzpomínám, jak jsme na pískovištích mívali takové ty bílé hrudky, co vypadaly jako křída a maminka nás od toho zběsile odháněla :D vím, co ti pejsci baštili, že měli tyhle bobky.

    Co je ale špatného na low endových granulých? Že mají mizernou stravitelnost = ok, pes má větší bobky; obsahuje převážně levná a nekvalitní obyloviny.. no, někteří lidé své psy nutí být vegany..; obsahují dost soli, aby psům chutnalo = to mi přijde nejhorší, ale kupodivu až tak velké procento ledvinových potíží z toho imho neni.
    Naopak jsou ty granule relativně vyvážené a opravdu vlastně obsahují všechno, co takový pes potřebuje...
    Za mě vede jednoznačně Chapi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: jo a psů mám pocit, má být nějaký podíl přílohy (obilí nebo zelenina). Možná se kuřecím skeletem riskuje příliš vysoký podíl bílkovin ve stravě.

    U koček vadí příliš mnoho čisté svaloviny, musí se dávat i kůže, vnitřnosti, případně kosti a zelenina, když to jí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TATEREZA: i v těch humáč granulích budou jakžt takž namíchané aminokyseliny, tuky (správné mastné kyseliny), vitamíny, vápník atd. A budou vyrobené přiměřeně stravitelně, aby z toho pes neměl zácpu nebo průjem, to by to páníčkové přestali kupovat už po měsíci. Sice ty živiny budou z příšerných zdrojů s dlouhodobě horším dopadem než u dobrý granulí, ale na bobku, srsti, kostech apod. to u normálního necitlivého zvířete spíš nebude znát.

    Což ti u kuřecích skeletů nedopadne, budou chybět nějaké mastné kyseliny a někteří psi mít zácpu.

    Já krmím barfem jednu kočku (protože chce kočka, ne já) a kočky jsou na složení potravy ještě citlivější. Po samotném kuřecím by měla lupy tak za dva týdny. A možná by mi to už třetí den nežrala :)
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    WESSNA: předně, já tady nepropaguju tenhle styl krmení, samozřejmě svejm psům dopřávam kvalitní a pestrou stravu, tyhle stránky znám a doma mám i tu knihu.

    pokud tu ale porovnáváme dvě zla a hledáme to menší ze dvou zel. a mně přijde pořád lepší krmit jednim druhem masa+kostí, než jednim druhem granulí, který obsahuje 4% (!) masa, který pes nutně potřebuje a jinak samej neidentifikovatelnej humáč
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    TATEREZA: moji psi by meli ze skeletu zacpu..., s kostma musim opatrne..., takze za me cely zivot skelety urcite ne
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TATEREZA: je to asi jako kdyby sis vybrala jednu barvu granulí chapi a krmila jen tu.
    Jinak doporučuju přečíst si něco o vyváženém krmení třeba na www.manwe.eu
    TATEREZA
    TATEREZA --- ---
    WESSNA: no a jakto? já se ráda nechám přesvědčit
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TATEREZA: Vůbec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam