• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MAREK_PRCHAL: GTD je super! Kdo to neznáte, tak si to přečtěte - zbývá mi pár stránek do konce a jsem celkem nadšený. Ten pán vymyslel fajn systém. Má to hlavu a patu a spousta věcí mě přišla super už když jsem to četl a to jsem to ještě nevyzkoušel. Někde jsem četl, že je to údajně "moc složité", ale to se mi nezdá. Určitě se budu snažit GTD zavést - možná papírově a/nebo i softwarově :-)

    Pokud bych to měl shrnout, tak jde o to ulevit přívalu informací, ale zároveň o nic nepřijít a tím pádem se moct soustředit v 1 okamžik na 1 věc a nebát se (pod)vědomně, že na něco nedojde.
    I pro "normálního" člověka imho skvělá věc, pro mně chaotika nutnost :-)

    Asi existuje víc takových metod, ale zatím zkusím GTD. Ještě mě zaujalo třeba Zen To Do (údajně to nejlepší z GTD ještě zjednodušeno) viz http://www.melvil.cz/ .
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MAREK_PRCHAL: jak to tak čtu, tak v mnoha ohledech mi to připomíná systém co jsem vymejšlel sám resp. jsem si něco podobného chtěl napsat jako program na mobil :-),
    ale rozhodně jsem to nestačil dotáhnout k dokonalosti

    má tam dost zajímavých myšlenek a je to tak pěkně shrnuté - asi se mi to bude líbit :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MAREK_PRCHAL: Tak jsem to začal číst - zatím v originále a vypadá to celkem dobře, ale asi bude pravda co jsem četl v recenzích - je to dost ukecané...spoustu omáčky...
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MAREK_PRCHAL: no ze zkušenosti vím, že spoustu věcí mi "opravdu dojde" až když je vidím někde napsané a pak si říkám "to je přece jasný" :-)

    dík za tip - určitě to zkusím přečíst...možná spíš v tom originále...

    ...teda podle obalu nevím jestli bych po tom šáhnul...takových knížek se zaručenými metodami jsou mraky...ale když říkáš, že je dobrá :-)
    MAREK_PRCHAL
    MAREK_PRCHAL --- ---
    No jestli se Tvůj život skládá z projektů tak jako můj (projekt je všechno, co má víc kroků, dovolená, pracovní projekt atd.), tak doporučuju tuto knihu
    Jan Melvil Publishing / kniha Mít vše hotovo - David Allen | melvil.cz
    http://www.melvil.cz/kniha-gtd

    a tenhle web
    Mít vše hotovo.cz
    http://www.mitvsehotovo.cz/

    Měl jsem tuto knihu v anglické verzi doma dlouho, teď jsem si koupil českou a konečně do toho pronikám. Ideální pro nás co máme ADD.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    teď mě napadla nová metoda, jak se usměrnit a vybruslit z chaosu - možná to bude znít jako banalita, ale snažím se přesvědčit sám sebe, abych neprozkoumával pořád všechny možnosti - řešit jen jednu věc v jeden okamžik a potlačit nutkání obsáhnout všechna možná řešení - tj. zamezit tomu, aby mi mysl při řešení problémů "odbíhala na postraní cestičky"...

    ...asi je to banalita - tohle řeším prakticky pořád...ale teď mám pro to zas nové pojmenování...
    MAREK_PRCHAL
    MAREK_PRCHAL --- ---
    Jo k tomu medu, džemu... já to mám hlavně proto, že jsem si upravil stravu. Medem jsem si sladil vločky k snídani, ale musel jsem to opustit, protože jsou v něm také jednoduché cukry. .-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KURNIKSHOPA:
    MAREK_PRCHAL: dík za odpověď

    no limonády nepiju nebo jen když nic jiného není, čokoládu jen občas, kafe příležitostně, kafe ani čaj nesladím, ale sladký věci si občas dávám - jako med nebo džem na chleba, buchty a tak...s tím ovocem mě to docela překvapuje mmm...

    někde jsem slyšel, že by měly pomáhat ty omega-3 tento, takže ryby a rybí tuk...
    MAREK_PRCHAL
    MAREK_PRCHAL --- ---
    Já jsem opustil po dvouleté epizodě Colu Light a po intenzivním půlroce Fantu a piju jen vodu. Není v ní aspartam a další sladidla, která nutí jíst.
    KURNIKSHOPA
    KURNIKSHOPA --- ---
    unrealone - žádný kafe, čokoláda, omezit cukr, vynechat jahody, maliny, hroznové víno a hrozinky - to ovoce je rizikový pro epyleptiky, ale po zkušenostech s hyperaktivním synem i vybuzuje mozkovou činnost a neklid obecně. Barvený limonády jsou obecně svinstvo. Slazený minerálky Ok.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    nevíte někdo prosímvás o šikovné "dietě" - tj. osobní zkušenost s tím co (ne)jíst / (ne)pít - co pomáhá...? něco jsem i vygooglil když jsem to posledně hledal, ale zajímaly by mě praktické zkušenosti...díky
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    u me je to fakt jak na houpacce - nekdy pohoda a nekdy totalni krize...chtelo by to nejak vyrovnat...musim se to nejak naucit
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Dobry je to delat jako ve skole, 45 minut prace pak 5 az 10 minut prestavka. Cloveku se pak lip pracuje kdyz vi ze to neni nadlouho:)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MATHEW_ER: ja jsem si rikal ze se najde nejakej stoura :-P ...je to boj no :-)
    MATHEW_ER
    MATHEW_ER --- ---
    UNREALONE posledni navsteva 15:03:17 5.10.2010

    Takze zadne psani na nyx, ale proklikavat sledovany ano? :D Uz jsem zkousel spoustu veci, ale i kdyz odpojis kabel od netu, tak spis zacnes uklizet, odbihat do obchodu nebo plest svetr, nez aby se neco zmenilo. :)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    teď jsem se rozhodl, že zkusím v práci opravdu důsledně
    - eliminovat všechny rušivé vlivy
    - řešit vždycky jen 1 věc, ale pořádně
    - žádné další aktivity, psaní na nyx....sakra...no...snad to půjde......tak odteď :-)
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    LUBAR: souhlas.
    me treba vyhovuje, kdyz muzu delat vic veci najednou - pracovat, cist si neco, vyhledavat nejake informace - a stridat to, protoze kdyz zacne jit o nejakou rutinni praci, nebo praci s jednotvarnymi daty, tak okamzite uletim - zacina to tak, ze se stale kontroluju a o kazdem jednoduchem kroku premyslim, jestli je spravne (treba od sedmeho copy&paste ...)

    ...po pulhodine jinych cinnosti - no, vlastne me to bavi ;]
    vazne, myslim ze jak pisou lidi nize, neda se s tim moc delat .. po-ma-ly-po-kous-kach getting things done.
    LUCCAZ
    LUCCAZ --- ---
    Ja sedim kazdy den devet hodin v kanclu a zvladam to dobre, sice kazdy tyden ztracim kartu, nebo zapomenu zablokovat objekt a pod:-) Ale jeste nikdy se mi nestalo, ze bych zapomnela na neco dulezite ohledne prace, naopak jsem v nasem tymu ta produktivnejsi a troufam si rict, ze vsechny zmeny a nove procesy se ucim velmi rychle.. No jenom vlastne kdyz mam v praci stres, tak klepu kolenama o sebe a dupu nohama o zem:-) Je pravda, ze cim jsem starsi tim jsem klidnejsi..
    KURNIKSHOPA
    KURNIKSHOPA --- ---
    to z toho mýho zmetečka by měl být hasič
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    YBUKO: Muze, ale nebude to produktivni:)
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    YBUKO: Mně hlavně zatím všichni speciální pedagogové a psychologové vysvětlovali, že pokud hyperaktivita není spojená s nějakým oslabením intelektu, a to většinou naštěstí není, tak v dospělosti se lidi uplatňují většinou velice dobře.... většinou jsou poměrně akční a i když se to nezdá, tak svým zvláštním způsobem pochytají poměrně dost informací, který dokážou dobře a rychle vyhodnotit. Jasně, nebudou to vědci na pokusy, ale takové ty "rychlé" profese jim dost sedí...
    KURNIKSHOPA
    KURNIKSHOPA --- ---
    ybuko - podobně to popsala třídní mého syna, tehdy prvňáka: on tou tužkou točí, kroutí, zarazí se, ví, že to nemá dělat, podívá se na mě - a rup! je po tužce! :o)))) a následně konstatovala, že nebude žádnej lumen, protože soustředění na houby, ale se životem, že se srovná dobře. Snad měla ta dáma pravdu! má před maturitou, ale krom matikářek to pak už byl s kantorama jenom prů..... tak!
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    Mhmmm, to mivam taky:) nebo zjistim, ze najednou vlastne nemyslim na nic, nebo ze dotycny na mne mluvi asi svahilsky a musim ho pozadat aby zopakoval posledni vetu. Ted uz se to nastesti nestydim udelat. Blbe je, kdyz ji rekne svahilsky znovu (i to se stava;) Tyhle jevy jsou imho krasne vykresleny v Simpsonech, treba: Homerovi je vysvetlovano neco ultraduleziteho a v jeho mozku pri tom poskakuje opicka vsi silou rezajici do bubinku a on slysi akorat "bing bong bing bong! Ze mi byla diagnostikovana porucha pozornost (LMD) jsem se dozvedela ve svych triceti, to te doby jsem si pripadala normalne blba;)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RETAL: Otazka vule? Hele ja sem na tom tak ze obcas behem hovoru sedim, koukam na toho kdo na mne mluvi a najednou zjistim ze myslim na neco uplne jinyho. I kdyz mne ten hovor zajima a je pro mne dulezitej. To neni zalezitost ovlivnitelna vuli. A nejedna se o 15 minut, ale asi tak tri az ctyri.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam