• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    DEETOMMY:

    predstavte si ze ste ve spolecnosti a nekdo rekne nejakou vetu a vsichni to berou a vy reknete neco podobneho a vsichni na vas koukaji jako na blba. vy ovsem vubec nevidite rozdil mezi tim co a jak rekl ten druhy a tim co ste rekly vy.


    Mne se tohle deje i v psane forme v diskusich, treba i tady na Nyxu, nebo v mailove komunikaci.
    DEETOMMY
    DEETOMMY --- ---
    jak pise pozitron.

    jedna z veci ktera me stve je okoli. predstavte si ze neco delate z urciteho duvodu nebo pohnutky. vase umysly jsou ciste a pozitivni ale vase okoli to vnima negativne. je to o tom jak ste se za zivot naucili vnimat sebe sama. napriklad se uprimne smejete a okoli to vnima jako ironicky smich. vy nerozumite reakcim na vas a zacinate mit pocit ze kdyz se smejete tak vas lidi nenavidi. pak presne reknete obcas neco "navic" a ste za skodolibou svini vy vsak mate pocit ze v dane situaci je nejaka zvlastni souvislost kterou ostatni nevidi a tak na ni jen upozornite. obcas vidim oblibene lidi a jejich chovani a nevidim rozdil.

    predstavte si ze ste ve spolecnosti a nekdo rekne nejakou vetu a vsichni to berou a vy reknete neco podobneho a vsichni na vas koukaji jako na blba. vy ovsem vubec nevidite rozdil mezi tim co a jak rekl ten druhy a tim co ste rekly vy.

    mozna je to i spojene s vyrazem tvare ktery clovek u sebe nevidim takze je mozne ze holt nekteri lide maji uprimnej ksicht a ja holt mam takovej zlej :))
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LIKUD: a vis vubec, o cem je rec? ses tady spravne? napr. si VUBEC neumim predstavit, jak muze bejt nekdo nejstastnjsi na zemi, kdyz ma problem odhadnout, co je v ktery situaci vhodny rict a co uz ne, takze neustale rika neco nevhodnyho, nekoho urazi, ma pikantni poznamky pred lidma a ve chvilich, kdy se to ANI TROCHU nehodi a podobne, takze na nej lidi bud a) cumej skrz prsty a stranej se ho, nebo ho teda b) tolerujou pod nalepkou "asi jenom moc uprimnej". a dalsich hodne potizi, ktery ti zakonite MUSEJ komplikovat soukromej i pracovni zivot dnes a denne? :-o a fakt ses tady spravne, nebo jenom prudis?
    LIKUD
    LIKUD --- ---
    AXTHEB: No to těžko, já s tím chci žít tak, jak jsem s tím žil doposud. Líp ani snad žít nepotřebuji. Spíš bych občas potřeboval žít o něco hůř, abych neměl furt pocit, že jsem ten nejšťastnější člověk na Zemi.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LIKUD: Ne, ale da se chodit na terapii kde te nauci s tim lip zit.
    LIKUD
    LIKUD --- ---
    DRAKY: Jo ono už se to dá léčit, jo? Aha...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZDN58: sleduje te nekdo na srdce, nebo byls kvuli strattere na nejakym vysetreni? pisou, ze by se melo, ale nikdo me nikam neposlal, tak nevim a mam z toho docela nahnano. :/
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    CORDELL: ani ne, moje vykonost docela stoupla, jelikoz se dokazu soustredit i na monotonni tasky :)
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    POZITRON: ty zavrate jsou obcas porad, ale ustupuje to. sucho v puse mam taky :) celkove jsem podle okoli klidnejsi, ale nektery dny se mi taky zda, ze to uplne "nezabira" a nemuzu se soustredit vubec na nic.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZDN58: tak uz mam od patku taky 60mg a teda musim rict, ze je mi docela blbe. uz bych to nenazvala zavratema, ale cejtim se takova dost slaba a ne zrovna ve svy kuzi. :/ tobe ted po zvyseni davky ty zavrate uz ustoupily? a nemas nahodou taky sucho v puse? ja desne, takze porad piju nebo aspon zvejkam. snizenou chut k jidlu mam taky, takze jim jen ve chvili, kdy jist mam a vecer uz neutocim z nudy na lednicku a neperu do sebe cokoli, co mi prijde pod ruku, coz jsem driv delala. myslis, ze kdyz vazim 60kg, tak uz mi to nebudou chtit zvysit? na dalsi kontrolu jdu za necelej mesic.
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    ECLECTICA: zvlast to posledni je trefne :)
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    VYHULENY_UFO: Kdyby můj svět byl tak jednoduchý, co bych za to dala!:-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PERSEEIDA: v dobach, kdy byla jeste legalni detska prace se to poznalo snadno. decka si vyhnala na pole a nebo aspon husy past a kdyz se vsichni vratili a nikdo se neztratil, dite bylo normalni a pracovity :D
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    Nejtěžší je poznat, kde už konči ADHD a začíná normální lenost, vyčuranost a manipulace.:)
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    FAKE_DJ: Rodina si po precteni par clanku o ADHD uvedomila, ze urcity veci za ktery me odmala peskovali proste nedelam naschval, takze se nalada o neco zlepsila. Partnerka to nastesti chape a je rada, ze se s tim snazim neco delat. Kamaradi to vzdy brali jako soucast me osobnosti :)
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    Díky za rady, knížku seženu a přečtu. No já hlavně nevím, jak se k tomu postavit, je to totiž dobrá tragikomedie - právě přestoupil z gymplu na strojní průmyslovku a tam je dost podstatné, jestli něco měří 3 nebo 5mm. Vůbec nemám potřebu za něho zrovna v tomhle orodovat a zametat cestičky. Jestli spíš neměl zůstat na tom gymplu (průměr 2.0) a následně si najít obor, ve kterém se to dá nějak okecat.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PERSEEIDA: Ja si pletla 4 a 7. Pomohlo mi, kdyz mi nekdo rekl, ze si to co napisu mam jednou (nebo radsi vickrat) po sobe precist. Dys* mi nikdo nediagnostikoval.
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    PERSEEIDA: precist fast minds. deti podporovat. mit vlidnej pristup a pochopeni. vse samozrejme do urcitejch mezi. ale tohle je hodne dulezity. zaklad je v pristupu a ve fast minds se clovek dozvi jak na to.
    FAKE_DJ
    FAKE_DJ --- ---
    inu, ja v prvni tride dostal velkou dvojku a taky navrh na zvlastni skolu, coz se nastesti vyresilo presunem na jinou skolu k ucitelce s chapavym pristupem. nasledovala i navsteva ppp a tam jsem byl diagnostikovanej jako dislektik a disgrafik. jenze krom mensich ulev pri psani diktatu se to uz nikdy vic neresilo, protoze jsem s odrenejma usima zakladku prosel a stredni s par prestupama a opakovanim taky. zamestnani jsem si taky vzdycky nejaky nasel... s matematikou jsem se ale i tak hooodne trapil :D
    chci rict.. dislexie si vsimnes jako prvni veci, jenze to je jen stary oznaceni mozkovy dysfunkce, kterych je vic a jsou soucasti adhd. kazdyho adhd postihuje jinak a v jinejch oblastech zivota. ja si myslim ze je k tomu treba tak pristupovat. musim doporucit tu knizku FAST MINDS, tam se o tom pise!

    jinak dik za odpovedi k predchozimu dotazu. za sebe jeste musim doplnit, a doufam ze tim nekoho nechtene neurazim :D ze jsem obklopenej vesnickejma ignorantama, ktery nemaj ani chut se takovejma volovinama zaobirat, velkej bic a malej dvur na tebe :D to mi moc energie nepridava. mezi vrstevnikama to je pohoda. jeste muj mudr, ten trochu vi, neco si nejspis precetl na wiki.... ale moc se boji abych leky nezneuzival, vzhledem k me historii s ganjou, takze z nej hodne citim neduveru :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam